Pe blogul celor de la editura Vremea [despre care am aflat de la luciat] e un fel de sondaj pe care îl fac ei pentru a afla ce vrea poporul cititor [care însă nu se prea înghesuie să răspundă acolo, aşa că răspund şi eu aici].
Ce mai citiţi?
Toni Morrison, Cântecul lui Solomon, editura Lider
Am mai cumpărat, în ultimul timp:
Alessandro Baricco, Castele de furie, Humanitas
John Barth, Rătăcit în casa oglinzilor, Nemira
Paul Auster, Palatul lunii, Humanitas
Nina Berberova, Ceaikovski, Humanitas
J.M. Coetzee, Aşteptându-i pe barbari, Humanitas
Cărţile din colecţia Cotidianul nu le mai trec, dar le am pe toate. Şi sunt vreo 5-6 cărţi pe care în curând le voi comanda de la
De pe Internet sau din librării?
În general, când merg în librărie, ştiu exact ce vreau. Şi e mai bine aşa. Dacă încep să mă uit pe rafturi sigur mai vreau vreo 2-3, pe lângă cele 2-3 iniţiale.
Carte practică sau beletristică? Carte „grea” sau divertisment? Din obligaţie sau de plăcere?
Beletristică, cât mai grea, din plăcere. Ce-i obligaţie, nu-i citit, e obligaţie. Pentru divertisment există alte chestii. Deşi mai citesc un Georges Simenon din când în când şi aş citi şi-un Raymond Chandler, dar nu se găseşte [poate prin anticariate]. Bridget Jones am cumpărat şi-am dat cu ea de pereţi, că nu mi-a plăcut, aşa că nu mai cumpăr chick lit.
Cât timp vă ia să citiţi o carte „subţirică”?
Dacă-i subţire rău, câteva ore. [da’ ce înseamnă subţire? puţine pagini sau sirop? sirop nu citesc].
În ce condiţii abandonaţi lectura?
Înainte nu făceam aşa ceva, dacă începeam o carte, o terminam cu siguranţă. În ultimul timp însă [de când mi-am dat seamă că nu o să am timp să citesc toate cărţile pe care aş vrea să le citesc] le abandonez fără regrete. Ultimul abandon: Bret Easton Ellis, American Psycho. Şi l-aş fi abandonat şi pe Fioretos, dar de dragul lui Eugenides am zis să citesc până la capăt. Aş fi abandonat şi Regina de gheaţă, din diverse motive, dar de data asta m-a fraierit Cristian Teodorescu.
Mai există şi abandonuri temporare: atunci când îmi dau seama că-s prea obosită pentru a citi o anumită carte sau trec printr-o pasă mai proastă şi cartea nu m-ajută, o las la o parte pentru o vreme şi sigur o reiau când sunt odihnită/plutesc de fericire/simt că e momentul pentru a citi acea carte şi nu alta. Aşa s-a făcut că am abandonat cândva Orbitorul [dar l-am citit între timp] şi Corecţiile lui Franzen [e încă pe lista de aşteptare].
Primiţi cadou sau cumpăraţi cărţi?
Cumpăr, destul de multe. Cei din jur n-au curaj să-mi cumpere cărţi, fiind eu mereu cu un pas înaintea lor. Uneori, pe la sărbători, mă mai întreabă cum stau cu cumpărăturile. Dar ar putea să întrebe mai des. Ce, de 23 august nu se pot face cadouri, măcar aşa, de bucurie că s-a schimbat sărbătoarea naţională?
Vă interesează audiobook‑urile?
Am făcut cadou câteva, din cele cu carte cu tot.
Aveţi încredere în cărţile pe care le găsiţi pe Internet?
Am descărcat câteva, cândva de la LiterNet, Revista de Marţi, Equivalences, dar prefer hârtia. Internetul îl folosesc ca sursă de informare, să văd cine, ce a publicat şi ce zice lumea despre ele[mai ales bloggerii].
5 comments:
paaaaaai... lasa-ti si tu adresa la vedere, ca poate tin minte pina la 23 august. :)))
vic
prin 21-22 o s-o fac publica, impreuna cu lista de cumparaturi:-)))
ok. adu-mi aminte pe 20 sa intru iar pe aici. :)))))
vic
Sunt curios, ce înseamnă beletristica "grea"? Vă referiţi doar la literatura contemporană?
De exemplu, romanele libertine din secolul XVIII, unde se încadrează?
ma gandeam la cartile pe care nu le uit imediat ce le-am terminat.nu-mi plac lecturile facile. evit literatura de consum, cam asta vroiam sa zic [desi, daca-i foarte buna, nu o evit nici pe asta. Simenon si Chandler sunt lit. de consum.]
literatura libertina n-am prea citit.
am citit candva o carte a marchizului de Sade. asta-i clasic, deci e pe lista de lecturi obligatorii.
Post a Comment