Tuesday, May 4, 2010

TNCP

... adică Tu Nu Citeşti Poezie? O să fie un târg de poezie, între 2-5 iunie, la Bucureşti. Ideea e foarte bună, aşa că abia aştept să aflu toate detaliile.

Revenind la întrebarea de mai sus, mai că-mi vine să spun că poezia nu şi-a pierdut cititorii, pentru că nu prea i-a avut. Adică mai are exact câţi a avut. Ca argument o să trec câteva fraze dintr-un articol publicat în 1934 de Saşa Pană, reluat în Sadismul adevărului, volum publicat în 1936.

Societatea scriitorilor români era într-un turneu de şezători literare. Careva din grupul scriitorilor (Gala Galaction, Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Cincinat Pavelescu şi alţii), amintindu-şi că se află în târgul lui Bacovia, anunţă pe ceilalţi, le propune şi se hotărăşte într-o spontană unanimitate să-l invite, spre a le cinsti cu prezenţa-i şi cu lectură, şezătoarea. Multă lume a fost întrebată de adresa poetului, dar băcăuanii nici nu bănuiau această existenţă printre dânşii. Şi totuşi, până atunci, Bacovia colaborase la vreo 16 reviste, îi apăruse prin grija lui Ion Pillat (singur nu şi-ar fi adunat poemele niciodată) "Plumb" şi redactase chiar la Bacău revista "Orion".

Dar mai sugestiv e un fragment adăugat ulterior:

Notă: Câteva luni după ce scrisesem aceste pagini, am văzut pe Bacovia, în faţa unei măsuţe, în librăria Alcalay. Era în "săptămâna poeziei". Bacovia nu a avut să dea nici un autograf; aştepta nemişcat, gura încleştată, absent. În acea zi, am văzut pentru întâia oară un poet al cărui chip se identifica atmosferei din poeziile sale. Poetul s-ar fi putut numi "Plumb", pentru că poezia sa este Bacovia.

2 comments:

metafizicx said...

ai dreptate poezia cam nu prea a avut cititori:) nici nu stiu daca e bine sa le spun cititori, mai bine le zicem oameni care sunt dispusi sa simta ceva.

cred.

white noise said...

@serban - imi dau seama ca discutia asta ar fi foarte ... complicata. adica cine citeste totusi poezie? probabil cei care nu se sperie de ea...