Saturday, July 28, 2007

Young Again

Avertisment: ce urmează nu are legătură cu literatura; dar parcă mi-a sunat a reproş comentariul lui Vic, adică eu m-am întors la literatură tocmai acum, când e scandalul mai mare în Turul Franţei. Ieri am scris toate astea şi m-am tot gândit dacă interesează pe cineva sau nu; cred că nu, dar iată, totuşi, ce am de zis:

Titlul e absolut ironic. Dar, pentru că etapa de azi a pornit din Cahors, orăşel în care am fost şi eu cândva, m-am gândit să zic vreo două cuvinte despre acest Tur al Franţei, care mi-a adus aminte de tinereţe. Aş fi preferat să nu! Am revăzut povestea Festina, cea din 1998, reluată acum cu Astana, urmată apoi de Moreni&Cofidis şi Rasmussen. Mai urmează o dezvăluire, o să aflăm azi sau mâine, poate înainte de contratimp. Eu aş vrea să ştiu înainte de contratimp.

Când a început scandalul Festina, am fost şocată să văd arestate echipe întregi, poliţiştii trezindu-i pe toţi [ciclişti, antrenori] la ore matinale şi luând ca suvenir pungile de gunoi şi tot ce-au găsit prin camerele lor de hotel. Şi anul acesta a fost la fel, am aflat că pe Moreni l-au ţinut şi într-un fel de arest. Se mai întâmplă toate astea în alt sport? Nu prea cred. Diverse sporturi se-nţeleg foarte bine cu dopaţii lor.

Revenind la ciclism, o să spun, pentru cei care întâmplător n-au aflat, că anul acesta Turul a pornit de la Londra, pentru că Marea Buclă e mai mult decât o competiţie. Ce-ar fi Turul fără Didi, fără bucuria celor de pe marginea şoselelor? Pe lângă sportivi, mai sunt şi spectatorii. Şi ei, spectatorii, vor un sport curat, nu unul pus la cale pe căi oculte. Pentru ei, drogul suprem e ciclismul şi alt drog e considerat inutil. Sigur, se bucură să vadă caravana publicitară, care e un carnaval pe roţi. Turul Franţei e un spectacol întreg, garnisit cu peisaje, castele, plus minunatele câmpuri pline de floarea soarelui.

În 1996, adevăratul câştigător a terminat pe locul cinci. Pentru cei care cred că doar ciclismul are o problemă, am o întrebare: s-a aflat cine a câştigat suta de metri la Olimpiada de la Seul?

Şi încă ceva: acum vreo 2-3 ani, un tânăr de 16-17 ani, un culturist din Târgu Mureş a murit în urma unei supradoze cu steroizi. Cred că doar cei care urmăreau atunci Turul Franţei au aflat. Ceilalţi încă mai cred în sporturi imaculate.

No comments: