Nu știu cum a apărut acest festival, nici de ce, dar în principiu cred că e bine. Partea bună e că are o secține de filme studențești, parte de filme documentare, filme de scurt metraj și secțiunea de filme în concurs.
Și începe oficial cu un cine-concert. Anul acesta, fiind 30 de ani de la Revoluție, asta a fost tema principală. Iar concertul de deschiderea fost susținut de Luna Amară, iar pe ecrane s-a proiectat documentarul despre Timișoara 89, filmul lui Ovidiu Bose Paștină.
Imagini din Unirii
.
Imagini din Libertății:
Acum muzica și filmul au mers cumva în paralel, adică cei din Luna Amară au cântat piese pe care ei l-au considerat potrivite, care puteau dialoga cumva cu filmul.
Dar anul trecut la CEFFTM, deschiderea a aparținut filmelor mute și unei super-trupe tmișorene, Implant Pentru Refuz.Din păcate filmările le-am pierdut, dar au rămas câteva imagini și amintirile. Cei de la IPR au scris special muzica pentru acel concert, a fost un moment foarte special. Au fost trei filme mute, imagini din Primul Război Mondial, imagini cu Regele Ferdinand și cu Regina Maria. Iar IPR a creat cumva coloana sonoră (altfel decât la The Dybbuk , film mut din 1937, adus la Timișoara ca parte a unui proiect al celor de la Tm 2021).
Imagini de anul trecut:
Filmele nu sunt marea mea pasiune, nu mă pricep prea bine, nu știu exact ce să aleg dintr-un festival. Dar azi am fost și am văzut Stremț 89(un scurtmetraj), dar mai ales „Dumnezeu există și numele lui e Petrunjia”, film regizat de o regizoare, Teona Strugar Mitveska (de asta l-am și ales, dar și pentru că are legătură cu fosta Iugoslavie, fiind o producție 2019, co-producție Macedonia - Belgia - Franța - Croația - Slovenia). (Paranteză: Piața Operei era arhiplină, pentru că acolo e festivalul de operetă.) Mâine nu știu ce să aleg, peste toate mai e și festivalul evreiesc...
(Azi am fost și în D'Arc, unde era un vernisaj Meta Spațiu/ Work in Process)
No comments:
Post a Comment