Mi-a mai trecut o parte din supărare, aşa că m-am gândit să scriu ceea ce-mi propusesem acum câteva zile. Asta şi pentru că bucuria iniţială a fost foarte mare. Dar să o iau pe rând.
Printre lansările de la Bookfest se anunţa şi aceea a unei reeditări: Gheorghe Crăciun, Frumoasa fără corp, la editura Art.[Am şi cumpărat cartea, care a ajuns foarte repede în librării. Am citit-o când a apărut prima dată, am împrumutat-o de la cineva, dar acum am exemplarul meu şi-s tare bucuroasă.]
Ce m-a supărat e cu totul altceva: odată cu Observatorul cultural, nr. 118 ar fi trebuit să primesc şi catalogul editurii ART, ceea ce nu s-a întâmplat. Nu ştiu dacă cei de la redacţie n-au trimis şi cataloagele sau, oricât o fi românul de incult, până nu fură un pic, nu se simte bine.
Revenind la cărţi, am de gând să le fac reclamă, uite-aşa pe gratis, pentru că merită. Şi pentru că aşa-s eu: fraieră. Mai întâi şi mai întâi, mă bucur că s-a anunţat o serie de autor Gheorghe Crăciun; şi cum cărţile-s frumoase, poate le iau pe toate (deşi numai Frumoasa... îmi lipsea din bibliotecă).
E o colecţie întreagă de literatură română, am mai văzut un roman al lui Dumitru Ţepeneag şi vreo două de Constantin Ţoiu (un titlu nou, de-aia nici nu l-am reţinut şi o reeditare : Căderea în lume, care mi-a plăcut mult prin ’88 sau ’89 când am citit eu romanul ăsta, despre penitenţa unui legionar).
Mai era şi o ediţie nouă Harold Bloom, Canonul occidental, adică nu varianta tradusă de marea incultă, ci o traducere complet nouă. Şi cum redactor de carte o fi altcineva, că-i altă editură, atunci poate de data asta o fi totul bine, poate-o cumpăr şi eu.
Erau şi traduceri, toate premiate. Cea mai cea e tot o reeditare, William Styron: Alegerea Sophiei. [Comparat cu cartea, filmul e foarte prost, deşi e unul destul de bun, a luat şi Oscaruri.] Anyway, eu am aşezat cartea asta pe raftul întâi, lângă Dostoievski. Aşa că, măcar răsfoiţi-o prin librării, poate vă place.
Am cumpărat şi altele:
Maurice Blanchot, Spaţiul literar , Minerva
Anca Maria Mosora, Reality Game Show, Humanitas
John Updike, Teroristul, Humanitas
Olga Grushin, Viaţa din visele lui Suhanov, Leda/Corint
Cartea de la Brumar, adică
Ruxandra Cesereanu si Andrei Codrescu, Submarinul iertat
încă nu era în librării; cred că o ţin ei aşa frumos, pe-un raft din editură, să se laude, când au musafiri, cu cărţile frumoase pe care ştiu să le editeze.
10 comments:
Asta da veste bună! O să caut şi eu "Frumoasa fără corp". Nici seria de autor nu sună rău deloc...
si eu astept cu nerabdare seria de autor, adica astept niste surprize. Carmen Musat zicea intr-un Obs.cult. mai vechi ceva despre un vol II la Pupa russa.
si sper ca vor publica jurnalul si manuscrisele. of! nici nu vreau sa ma gandesc ca-s postume.
o sa-ti dai cu pumnii in cap ca ai luat reality game show. eu am facut-o deja si sint plin de cucuie.
vic
de la ed art mi-am luat dictionarul de idei de-a gata a lui flaubert. multumesc pt pontul ref la frumoasa...
@vic - io-s abia pe la pag 20, zic mai incolo cum mi se pare
@diana- vezi, de aia mi-e ciuda ca n-am catalogul ala. din fericire, am Flaubertul asta, o editie mai veche, de la univers.
@white noise: am citit, dar mi s-au părut un pic exagerate detaliile privind calitatea hîrtiei şi altele, dar poate e numai regretul - nici mie nu-mi vine a crede - că sunt postume :(
@white noise: ai rezistat pina la pagina 20? jos palaria pentru rabdare!
vic
@vic - am ajuns la pag 70 si lucrurile au inceput sa se limpezeasca. sper ca nu vor deveni prea limpezi
@hiacint- nu mai stiu ce zicea de hartie, dar sigur era vorba de niste desene care vor fi incluse in noua editie
lucrurile sau stilul? ca mie mi s-a parut scrisa ca de o fata de 15 ani. pe bune si fara nici un fel de ironie. plus motto-urile alea, despre care mai bine nu mai vorbim.
as zice ca amandoua :-)
cu mottourile nu-mi bat capu', cel putin deocamdata.
mai multe o sa zic dupa ce termin de citit.
Post a Comment