Wednesday, July 31, 2019

Alice Popescu ( ce se întâmplă când nu se întâmplă nimic)


Prin octombrie 2017 a fost lansarea asta, la Bufnițe. Dar cum am pierdut contul de fb și filmările încărcate acolo, scriu aici.
Despre Alice Popescu am mai scris și după debutul ei poetic, vedeți aici
„Lucru de mână” e al doilea ei volum de poezie:










Insomnium Interview About "Heart Like A Grave" @ John Smith Rock Festiva...





Mai e o știre (albumul o să apară in octombrie)


Tuesday, July 30, 2019

„se joacă poker, se scriu poeme”


Andra Mateucă a fost câțiva ani membră a cenaclului Pavel Dan, în vremea în care acolo erau Cătălina George, Tudor Crețu, Adriana Tudor Gâtan, Sorin Horotan, Alexandru Potcoavă, după care o vreme, nu s-a prea mai știut ce face, dar numele ei apărea mereu atunci când se vorbea despre acea generație. Unde o mai fi, ce o mai face Andra Mateucă, astea erau întrebările. Și la un moment dat a reapărut, nu știu exact cum. Dar eu scotocesc prin rafturile unde sunt ascunse cărțile de poezie, am dat peste cartea ei, mi-a sărit în ochi titlul, „Duminica e o poză cu tine”. Andra Mateucă  știe să dea titluri grozave volumelor sale. Anul trecut a revenit cu un alt volum și cu un alt tilu de ținut minte. 
Se spune că un cititor de poezie e într-un fel un privilegiat, nu se poate să nu găsească într-un volum ceva ce să-i placă. Din cartea asta am ales trei texte ( sigur un alt cititor ar alege altceva, important e să citească.)







(titlul postării l-am luat dintr-un text al Andrei Mateucă, publicat intr-o antologie alcătuită de Eugen Bunaru, s-ar putea să fie din Incognito, nu știu)

Monday, July 29, 2019

„mă tem să nu devin apatridă”

„șoptește-mi pe chat cum mai ești
în timp ce țara se duce de râpă!”

așa începe „scrisoarea către un prieten și înapoi către țară - un manifest”, cel mai nou volum semnat de Ruxandra Cesereanu. Lansarea a fost la Bufnițe, in toamnă, dar intre timp a apărut a doua edițe a acestui volum, așa că sigur poate fi găsit in librării.
Pentru lansare, Ruxandra Cesereanu realizează un colaj, versuri luate aparent doar la întâmplare, și acest nou poem e citit publicului venit in librărie.
La Timișoara, Ruxandra Cesereanu a dedicat lectura lui Ion Monoran și Alexandru Mușina ( și mai știu că finalul a sunat așa „mărșăluim, rezistăm, suntem vii”). (dar a amintit in discursul ei și de Petre Ilieșu)


Sunday, July 28, 2019

Amintire de la LitVest

LitVest e un festival foarte viu și tot mai bun, an de an. (Felicitări maxime lui Tudor Crețu, el a avut ideea de a-l face). 
Am filmat un pic din lectura din Unirii, la lumina farurilor.
Cosmin Perța a citit din„Cântec de leagăn pentru generația mea”, volumul lui cel mai recent (atunci încă nu apăruse).

Saturday, July 27, 2019

Typopassage TM

Undeva pe malul Begăi, lângă D'Arc, podul de la Mihai Viteazu, o expoziție

Prezentarea oficială sună așa:

Ana Kun, co-curator
Textele scrise în cretă sunt felul în care noi onorăm în 2019 mesajele din 1981 ale lui Mugur Călinescu, un elev de 16 ani din Botoșani care asculta Europa Liberă și credea că gestul lui va contribui la cunoașterea adevărului, „acel adevăr pe care îl înțelegeam eu atunci”. Pe 20 octombrie 1981 Călinescu dădea prima dintr-un lung șir de declarații la Securitate. Îl arestaseră cu o zi înainte, după o mobilizare a 80 de informatori și a mai multor departamente ale Securității și USLA-Antitero, puțin după miezul nopții, în timp ce scria „Vrem dreptate și libertate” pe un panou metalic. Cu o lună înainte scrisese pentru prima dată, în cretă albastră, „Ne-am săturat să stăm la cozi interminabile” și „Jos Comunismul!” pe clădirea Comitetului Județean al PCR. Va muri în 1985, după sute de ore de interogatoriu la Securitate, după ani de interceptări și rapoarte date de colegi de clasă cu nume conspirative, după ce va fi auzit apelative de tip „trădător de țară” și „dușman al poporului”, înainte de a împlini 20 de ani.”
detalii aici: Typopassage Tm





Insomnium - Valediction (Live at John Smith Rock Festival 2019)



4 octombrie, ziua în care apare noul album, Heart like a grave.




Paradisul infractorilor, țara asta


Am plâns pentru copilul acela din Caracal, fetița aceea care a luptat pentru viața ei cu toată puterea și puritatea celor 15 ani ai ei.



Friday, July 26, 2019

Kunsthallle Bega

Halele Timco au devenit Kunsthalle Bega, cred că ăsta e cel mai important eveniment din prima parte a anului, când e vorba de arta plastică.
Anunțul oficial suna așa :
” SEEING TIME prezintă 11 dintre cei mai tineri artiști timișoreni activi pe scena artei contemporane, proaspăt absolvenți ai Facultății de Arte și Design din Timișoara: Dona Arnakis / Cătălin Bătrânu / Lera Kelemen / Elena Langă / Bogdan Matei / Andreea Medar / Silvia Moldovan / Andrei Pituţ / Ana Maria Szőllősi / Ion Toderașcu / Bogdan Tomșa”
curator: Liviana Dan.















”No money, but i've got time”

Rockul înseamnă revoltă și libertate. Ce altceva pot zice la ora asta din noapte când stau cu o cafea în mână și scriu aici. Am văzut și recomand la maxim filmul ăsta cu un titlu grozav Leto.






Și coloana sonoră:


Toată ziua de joi a stat sub semnul rockului, cu vești din Finlanda
cu schimbarea apărută și pe site-ul oficial, plus start la precomenzi, noul album apare pe 4 octombrie.

Thursday, July 25, 2019

”Writing Poetry”

o poezie scrisă de  Tara Skurtu

Twitter, din nou

Tot Ilya Kaminsky, să fim consecvenți azi. (Dacă tot am citit presa pe net, să aruncăm o privire și prin alte părți. )




la mine e altfel: a cup of coffee și muzica la maxim:

Poezie, oarecum

Un interviu cu Ilya Kaminsky (poet din Ucraina, publicat la noi, cândva, la Vinea.
Dansând in Odessa era numele volumului.)

Beta. Bienala de arhitectură bis

Și in zona centrală era o adevărată galerie de artă.