Tuesday, February 24, 2009

Sondaj poetic

Leapşa de la to-morrow.

[copy/paste] Ce trebuie să fac ? Să pun aici şase lucruri care îmi provoacă zâmbetul.
Regulile sunt:
1) link back to the person who tagged you.
2) post these rules on your blog.
3) share 6 things that put a smile on your face.
4) pass the tag along to 6 other fabulous blogs.
5) let the tagged people know by leaving a comment on their blogs

Şase lucruri care mă fac să zâmbesc (ordinea este întâmplătoare):
[aici s-a terminat copy/paste-ul]

1. momentul în care ridic ruloul şi văd că-i soare
2. anunţul de pe uşa acelui magazin, unde scrie frumos: zâmbiţi, se filmează
3. copiii care se joacă la porumbei, pisicile, bobocii de raţă şi toate animăluţele
4. aiurelile din capul meu
5. unele amintiri, unele vise [ la altele mă umflă râsul de-a dreptul]
6.când îmi întâlnesc prietenii, vecinii [ sau când mă sună, sau îmi trimit un e-mail]

Gata. N-am prea repectat regulile, dar ăsta-i farmecul meu. Trebuie să spun că mai sunt şi unele lucruri care mă fac să sar în sus de bucurie, dar nu spun care-s astea.

Administrative. Am făcut lista cu cărţile despre care am scris în 2007. Şi am adăugat destule bloguri noi, unele oficiale: Vladimir Tismăneanu, Radu Todoran [fiul lui Eugen Todoran, de fapt e tot un blog ţinut de Marcel Tolcea], Cătălina Cadinoiu [blog de poetă], Mixul de cultură, Humanitas are cont pe Twitter. Am adăugat şi bloguri neoficiale, vedeţi voi ce-i nou, că eu n-am răbdare să le trec pe toate şi aici; şi nici link-uri nu pun.

Am inventat şi un sondaj, strict legat de poezie. Poate mă ajutaţi să ies din starea de apatie în care am intrat. Tot am vrut să scriu despre asta, de când am văzut propunerile lui Răzvan Ţupa legate de bursa de poezie 1 şi 2. [a scris şi pe rocultura]. Întreb:

1. ce cărţi de poezie aţi cumpărat în ultimul an?
2. aţi fost la vreo lansare de poezie?
3. dar la vreo lectură?

Puteţi răspunde aici, sau fiecare pe blogul lui/ei, numai să-mi ziceţi unde. Dacă vor fi răspunsuri, o să răspund şi eu. Nu vreau să încep eu pentru că eu cumpăr cam tot ce găsesc, cumpăr şi din cele care se găsesc greu de tot [că nu-s critic literar, să dau vina pe proasta difuzare].

Şi vă asigur că luna asta nu o să scriu despre nicio carte. Dar martie e pe aproape.

10 comments:

Anonymous said...

uite, datorita tie am descoperit un poet necunoscut pentru mine pina acum, e.e. cummings, si am fost curajoasa si l-am cumparat in engleza (Selected poems, Norton&Company, 1994).Anul trecut am fost mai harnica, am cumparat Marina Tvetaieva, Nelly Sachs si o mica antologie "L'horizon est en feu. Cinq poètes russes du XXe siècle"

white noise said...

@raluca- ma bucur ca-ti place cummings.
poetii romani n-ajung pe acolo, nu-i asa?

Anonymous said...

ba da, Gherasim Luca de exemplu. Eu ma uit insa mai mult dupa nemti (Erich Fried, Paul Celan, Ingeborg Bachmann, Georg Trakl, Nelly Sachs). Insa cu prima ocazie am sa-mi completez biblioteca si cu niste romani, pe care i-am descoperit pe blogul tau.

Anonymous said...

despre asa multe carti de proza ai scris? :) noroc ca ai si componenta de poezie in aceasta postare, unde avem si noi cu ce ne lauda… la proza sa-i lasam in continuare pe straini... sau? ce roman bun ti-a atras atentia anul trecut?, te-as provoca.

asadar:
1. nu le-am cumparat pe toate, unele le-am mai si primit, dar am citit (cu mici exceptii) cu placere: „O caruta incarcata cu nimic”, ed. Brumar; "invincibili" si "ruleta cu nebun", Ofelia Prodan, ambele la Vinea; „cartea micilor invazii”, Stefan Manasia, Cartea romaneasca; „Poeme prerafaelite”, Dumitru Badita, Pontica; „Craterul Platon”, Liviu Ioan Stoiciu, Vinea; „Prozeme ca niciodata”, Violeta Preda, Vinea; „cineva care nu ma cunoaste umbla pe strazi”, Constantin Abaluta, Limes; „Mortul indragostit”, Mihail Galatanu, Vinea; „Singurul Dumnezeu disponibil”, Laurentiu Blaba, Ardealul; „Papusa de ceara”, Ana Dragu, Charmides; „trauma arlechin”, Eliza Nicolaina, Brumar; „d great coman”, Dan Coman, Vinea; „nasturi in lanul de porumb”, Brumar; „Maledetti italieni. Dieci autori per una contro-antologia del novecento”, Davide Brullo, il Saggiatore, Milano; „Bautorii de absint”, Paralela 45; „Reverenta”, Florin Partene, Vinea; „manastur story”, Andrei Dobos, Vinea (nu conteaza ca ultimele au aparut in 2007, eu anul trecut le-am vazut). si mi se pare ca am mai cumparat/primit cateva, dar din greseala.
2. da, la propria lansare :D. cred ca am mai fost, totusi, pe undeva, dar in secunda asta nu-mi amintesc. a, da, am mai fost la lansari de la targurile de carte.
3. la cateva lecturi de cenaclu (Euridice si Cenaclul de la Muzeu). si ceva prin club a, la un moment dat, dar nu le-as putea numi chiar „lecturi”… anyway, detest locul ala, asa ca sa nu ma puna cineva sa le enumar.

white noise said...

@raluca - obligatoriu si niste romani :)
vezi in sidebar/writers e trecuta RD, sta in Franta, scrie in franceza, poate ne spui ce mai face :)

@daniel- asta-i lista pe 2007, in dreapta e si link-ul pt 2008.in 2008 am scris si despre poezie, nu mult, dar am scris despre Nasturi.
si vezi "labels/poezie. nu-s doar cronici de carte, ci evenimente cu poeti :)

ce prozator mi-a atras atentia? in 2008 Adrian Chivu, Caiet de desen [Exit n-am citit, nici n-am de gand]

Maria Elis, Carte de colorat pt orbi, in 2007. ma refer strict la autorii tineri.[cartea tuturor intentiilor nu as include-o la proza, zic de ea ca tot a fost polemica aceea cu paul cernat]

daca te referi la traduceri: Roberto Bolano.

bine ca mi-ai adus aminte, am vazut si eu Abaluta pe undeva, o sa ma duc sa vad daca mai e.

stiam eu ca exista edituri mult mai obscure decat Vinea!
si felicitari pt lansare, n-am citit, asa ca n-am ce zice mai mult.

pe mine m-ar interesa sa vad daca
1. exista lansari/lecturi si in afara Bucurestiului
2. citesc si cei care nu scriu, sau poetii se citesc intre ei
3. ce se cumpara mai mult: autori consacrati sau tineri, sau nici unii nici altii :(

Anonymous said...

ca sa nu te mai obosesti sa cauti, iti raspund tot io :P

1. exista, lecturile alea publice de la USR. in rest, nu ti-as recomanda prin provincie. iar lansarile de carte... is asa f impodobite, cu multe cuvinte frumoase, pe foaiere etc. (sau chiar in salile mari de la Prefectura, da, am fost odata), dar, cum sa-ti spun, false. cartile lansate is cam din categoria "nu recomand". cu cateva exceptii (pe la unele festivaluri literare, de ex., poti da si de cate o lansare care sa-ti fure imediat ochii, la modul cel mai placut si surprinzator).

2. exista. am intalnit eu un domn la ultimul targ de carte, avea peste 70 de carti cumparate in acea zi si isi astepta sotia sa mai aduca un teanc. nu imi dau seama cum au incaput pana la urma in masina, dar mi-a spus ca urmeaza “tururi de forta” si in celelalte zile ale targului. sotia respectivului domn nu a scris niciodata (cel putin n-a publicat nimic) (nu, nu era nici critic literar), dar a citit absolut tot ce i-a atras atentia, spre surprinderea mea si multe-multe carti de poezie, de la consacrati pana la cel mai discret promovati tineri. am mai intalnit o data, in club a, o doamna care mi-a facut o lista de carti pe care neaparat sa nu le ratez, era, iarasi, o indragostita de lectura, dar legat de poeti ramasese cu lectura cam pe la Ianus, sau hai sa spun Duna-Coman, mie asa mi-a lasat impresia, dar poate ma insel. si am mai intalnit, la ultima intalnire a cenaclului de la muzeu, un cuplu tanar (el - istoric, ea - inca studenta), care citeste poezie, mai ales ea, pe net, ff multa poezie, desi (fiind pe net) nu au ajuns inca la poetii tineri cu adevarat buni. cu exceptia acestora si a altor cateva cazuri "flagrante" peste care am mai dat din cand in cand, imi vine sa cred ca is inca actuale datele din studiul lui Urmanov, de prin 2002 (daca nu ma insel), si anume ca ff putini oameni cumpara carti de poezie. aici insa as face observatia ca, in ultimii ani, datorita site-urilor literare mai ales, mult mai multi intra in contact cu poezia; din pacate, as spune, mai mult cu partea superficiala a ei, mai exact cu ceva ce seamana foarte mult cu... maculatura. poezia buna, cristalizata si in forma ultima a reprezentarii eului poetic, e de gasit mai mult in volume publicate decat in blogosfera (dar si acolo ca exceptie).
altfel, f multi poeti care isi citesc cartile intre ei, intr-adevar. e si firesc.

3. in materie de poezie, cred ca nu prea se cumpara nici unii, nici altii. intai de toate pentru ca primii, consacratii, nu prea mai publica, iar cei din urma nu sunt suficient de cunoscuti pentru a scoate banii din buzunarul cuiva. pana la urma s-ar putea sa fim ca o secta, si e foarte misto :D

Anonymous said...

multzam pentru blogul catalinei cadinoiu, o poeta care-mi place foarte mult si pe care o citesc acum inca o data sa si scriu.
in cu totul alta ordine de idei: cea mai adevarata lansare la care am fost vreodata s-a desfasurat anul trecut la timisoara...

white noise said...

@daniel- eu am un unchi, tot la vreo 70 de ani care asteapta sa ma duc sa-i povestesc cate ceva despre poezia care se scrie acum. a fost prof de romana.
dar cand ma gandesc ca sunt o gramada de absolventi de Litere care n-au citit nici Nichita Stanescu, pt care optzecismul e o cifra, iar milenarismul o secta, si douamiismul ceva ce nu conteaza, ca zero la sfarsit nu conteaza....
hai ca ma opresc aici, cam bat campii.

am avut o zi proasta, lasa ca poate spun maine si lucruri mai frumoase

@mihaela ursa - 1.n-ai pt ce 2. ma bucur
am descoperit absolut intamplator blogul catalinei cadinoiu, ca nu s-a laudat niciunde cu el.
abia astept sa scrii

Anonymous said...

1. Am cumparat aproape toate volumele de la C.R., Virgil Mazilescu- "Opere" si inca multe altele, iar pe timp de criza o sa iau numai volume de poezie, avand in vedere ca o sa tai din bugetul pentru carti. Romane si altele o sa imprumut.
2,3 Am fost demult, iubita mea de atunci- careia ii datorez toata poezia pe care o citesc acum- m-a dus la cenaclul unde ea activa. Dar cum in tinerete eram cam frumos si cam bou m-am plictisit. Acum, stiu ca suna mai mult a pretext, nu mai am timp. Pe scurt, nu prea.

white noise said...

@Pobby - nici eu nu renunt la poezie, n-am regretat niciodata ca am luat o carte de poezie, indiferent de pret. la proza lucrurile nu prea stau asa.