Friday, January 7, 2011

De toate şi mai nimic

De câte ori am momente mai ciudate, nu ştiu încotro să o apuc, o voce din capul meu repetă I had  a farm in Africa. Nu prea ştiu de ce, poate pentru că cea mai frumoasă imagine posibilă e aceea cu leii ascultând Mozart, nu oriunde ci acolo, în sălbăticia lor, adică în libertate. Eu aş putea să zic Aveam şi eu cândva un blog. Aşa mulţi vizitatori are blogul ăsta [mult prea mulţi pentru halul de amorţeală în care se află], încât îmi dau seama că ar trebui să am minimum de bun simţ şi să zic şi eu ceva. Zilnic îmi propun să scriu dar zilnic şi renunţ. Mai că-mi vine să zic: îmi propun o dată şi renunţ de câteva mii de ori.

În 2010 s-au întâmplat tot felul de lucruri bune. Au apărut cărţi, reviste, edituri, festivaluri. S-au făcut bilanţuri, clasamente, previziuni şi încă se mai fac. Din ce am citit eu, aleg aşa:

poezie: De-a viul, Teodor Dună [deşi până în ultima secundă eram convinsă că voi alege Nimicul lui Mircea Cărtărescu]

proză: Rădăcina de bucsau, O.Nimigean [şi dacă ar fi mai multe romane de acest fel, aş citi mult mai puţine traduceri]

Vreau să le mulţumesc în mod special celor de la Lecturi Urbane [mai ales Ancăi Duma], pentru că de la ei am avut cartea (şi deja a pornit spre alţi cititori, sper să fie cât mai mulţi).



debut: Deadline, Adina Rosetti [ nu ştiu alt debut în proză, dar le cam ştiu pe cele poetice].

critică: Mihail Vakulovski,  Portret de grup cu generaţia 80. Poezia [n-am terminat de citit cartea, dar nu cred că-mi voi schimba părerea]

S-au întâmplat multe lucruri bune în 2010. În primul rând am reuşit să ajung la Festivalul de Poezie de la Bistriţa. Tot în primul rând, mă bucur că s-a inventat un Târg Naţional al Cărţii de Poezie [şi sper să ajung şi la ediţia de anul ăsta; dacă va fi tot în iunie, ajung sigur]. Din păcate la FILB n-am ajuns, dar a apărut la Timişoara un festival numit frumos Literatură şi vin, de la care aştept mult mai mult la ediţia a doua. La capitolul reviste, mă bucur că a apărut Poesis Internaţional [în sfârşit Vatra are concurenţă].

Dar parcă 2010 a fost în primul rând anul reeditărilor. Anul ăsta sper că va fi mai bun.

11 comments:

white noise said...

am dat drumul comentariilor, dar le voi modera din motive pe care cred ca le banuiti
nu-mi place DELOC situatia asta

mofturi de ochelarist said...

Abia asteptam sa scrii despre Radacina de bucsau. Dar daca n-ai timp sa spui mai multe e bine si asa. Rezulta ca merita citita.

white noise said...

nu de timp e vorba, altele imi lipsesc. si daca n-am fost in stare sa m-adun cand aveam cartea, acum e mai greu, ca nu mi-am facut niciun fel de insemnari
dar da, romnaul merita citit. si cred ca trebuie citit chiar de mai multe ori.

mofturi de ochelarist said...

M-ai convins. Incepusem “Cimitirul din Praga”, dar am sa-l abandonez si o sa-l citesc pe Nimigean. O sa ma-ntorc la Eco, dar “Radacina de bucsau” frige!

Anonymous said...

Mă bucur că-ţi place "Portret-ul...".

Mulţumesc.

white noise said...

@mofturi de ochelarist - nu stiu cum e "Cimitirul din Praga", sper sa nu regreti abandonul :)
romanul lui Nimigean e unul al starilor, al gandurilor etc, nu prea conteaza ce se intampla. nici nu se intampla prea multe, adica poti rezuma actiunea in cateva fraze. dar eu m-am oprit de multe ori din lectura si am stat sa ma gandesc la cele citite

@vakulovski - n-am scris eu cartea, asa ca nu ai de ce sa-mi multumesti :)
si eu ma bucur ca-mi place

mofturi said...

Am citit Radacina de bucsau.

Anonymous said...

ştiu cine şi cum a scris cartea,îţi mulţumesc pt. c-ai ridicat-o pe pedestal:)

white noise said...

@mofturi - o fi de bine? o fi de rau? eu cred ca-i de bine

@vakulovski - a mai ajuns acolo si-n alte topuri.

mofturi said...

Si eu spun ca e de bine. Este evident pentru cine a citit
« Radacina de bucsau » ca este vorba de o carte foarte buna si deosebita de ceea ce s-a scris pana acum in proza romaneasca.

white noise said...

@mofturi - da, e un roman tare bun, a si avut cronici elogioase, pe buna dreptate