Monday, August 5, 2019

Spre 2021. Amintiri din memoriile cetății

Anul trecut s-a întâmplat și povestea asta. În anunțul inițial se zicea, printre altele : „În zece cartiere ale Timișoarei va fi construită câte o instalaţie a cărei formă și structură va fi definită în urma acestui concurs. Aceste module vor reprezenta spaţiile în care locuitorii Timișoarei se vor putea manifesta cu ocazia Centenarului. Timp de zece zile, instalaţiile se vor transforma în spaţii de interacţiune între artiști, comunitatea locală din Timișoara și turiști. Ele vor avea menirea de a uni comunitatea locală în jurul culturii, prin intervenţiile artistice ale profesioniștilor și amatorilor; și vor deveni centrele de interes ale cartierelor, prin intervenţii complementare (teatru, muzică, dans, poezie etc.).” Pe site-ul asociației e întreg comunicatul  și poveștile următoarele.

Au fost instalații în mai multe zone, artiști plastici timișoreni au lucrat la vedere, în stradă. In jurul acestor cilindri s-a încercat coagularea comunităților locale, au fost concerte, spectacole de teatru etc. Cei care știu  știu, iar ceilalți pot căuta pe net dacă doresc.

Eu am trecut destul de des prin câteva locuri, în primul rând pe Mărășești, dar și prin Lahovari (Bălcescu pt comuniști)(de acolo sunt pozele cu Capsula Timpului) și din Piața Küttel (Sinaia pt rafinații pseudointelectuali, azi oficial se numește Mocioni) . La Kuttel, în stația de tramvai, a fost o  instalație semnată Andreea Medar, a scris și în braille o parte dintr-o poveste („Tinerețe fără bătrânețe...”) 

Mi-aș fi dorit ca după aceea toate aceste instalații să fie duse toate ântr-un singur loc și să pară un fel de nstalație mai cuprinzătoare, sau cam așa ceva... Am văzut că unele sunt pe lângă Casa Tineretului, dar cam atât... 

Un fragment din acel teatru de umbre , spectacol al Școlii de Circ (pe strada Mărășești) (îmi pare rău că n-am filmat mai mult). 










Am descoperit și clipul oficial, care trage cortina peste povestea asta:

”Timp de zece zile, Timişoara devine un spaţiu al uniunii şi al reinventării sun umbrela culturii. Zece cartiere ale oraşului vor fi gazde pentru spaţii în care artişti, localnici şi turişti vor deveni participanţi activi la îmbogăţire a memoriei comunităţii, dar şi în procesul de integrare într-o memorie colectivă mai largă, regională, naţională şi europeană.” Astfel a fost descris de către organizatori proiectul Memoriile Cetăţii, desfăşurat timp de zece zile în septembrie la Timişoara, în cadrul evenimentelor asociate Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.Citiți în Ziarul Metropolis > https://www.ziarulmetropolis.ro/memoriile-cet%C4%83%C8%9Bii-un-proiect-%C3%AEn-cadrul-timi%C8%99oara-2021-sau-despre-cultur%C4%83-%C8%99i-art%C4%83-ca-pun%C8%9Bi-%C3%AEntre-oameni-timpuri-%C8%99i-locuri%C2%A0/

No comments: