Pe pagina celor de la ArtEncounters scrie așa: „O altă lucrare va fi accesibilă publicului în august, ca parte a sesiunilor de activare premergătoare deschiderii expoziției Bienalei. Duo-ul artistic Monotremu își va expune lucrarea Q.E.F (2014) în Parcul Botanic din Timișoara.
Q.E.F este o instalație care conectează religia cu viața de zi cu zi, în contextul local. Lucrarea se referă la o expresie latină, „quod erat faciendum” tradusă ca „ceea ce trebuia făcut”, o expresie care marca finalizarea unei probleme euclidiene de construcție. Funcţia a şase oale mari de bucătărie cu polonice atașate a fost schimbată, ele fiind transformate în clopote. Atârnate mai jos, la nivelul oamenilor, aceste clopote improvizate pot fi activate de vizitatori producând un sunet disonant. Vasele de gătit transformate în clopote de biserică fac trimitere la religiozitate și nivelul scăzut de trai din România. Lucrarea pune sub semnul întrebării alocarea fondurilor de stat către edificiile religioase, în timp ce serviciile sociale, cum ar fi asistența medicală și educația sunt pauperizate, subfinanțate și funcționează prost. Produsă inițial de Salonul de Proiecte din București, lucrarea refăcută pentru Bienală va fi prezentată în aer liber la Timișoara, ca o lucrare în spațiul public, în Parc Botanic al orașului.
Duo-ul artistic Monotremu, format la Timișoara în 2010 de Laura Borotea și Gabriel Boldiș, se remarcă prin practici artistice ironico-critice la adresa neajunsurilor societăţii românești, un context și o civilizaţie care, precum ambigua categorie zoologică a monotremelor, termen ce a inspirat pseudonimul sub care lucrează cei doi, se situează într-o zonă de clasificare și statut incerte: undeva între mamifere și păsări, în cazul monotremelor, undeva între Est și Vest, în cazul României, o clasă aparte, primitivă după anumite criterii, dar, mai bine zis, de neclasificat și de neintegrat în structuri prestabilite. Din 2012 dezvoltă Minitremu, un laborator creativ care facilitează accesul copiilor și tinerilor la arta contemporană.
Ca parte integrantă a conceptului curatorial dezvoltat de Maria Lind și Anca Rujoiu pentru Bienala Art Encounters 2019, unele dintre lucrările de la ediția din acest an vor fi activate în lunile premergătoare deschiderii oficiale a expoziției care va avea loc în 20 septembrie.”
No comments:
Post a Comment