Wednesday, June 30, 2010

O amintire din târg

De fapt, cred că e cea mai frumoasă amintire, pentru că a fost prima dată când am stat de vorbă cu Ileana Mălăncioiu [ o doamnă pentru care eu am un respect fabulos, pentru tot ce scrie şi face], nu doar în ziua în care a lansat Exerciţii(le) de supravieţuire, ci  şi mai devreme, în prima zi de târg când venise acolo doar să vadă ce se mai întâmplă. [I-a fost reeditată şi Sora mea de dincolo, la Litera, n-am văzut cartea la târg, dar e în librării].  Am ascultat-o povestind despre unii poeţi uitaţi, despre prieteniile literare, despre Nichita [poate ultimul poet iubit şi de critică, dar mai ales de cititori], despre prezenţa şi absenţa iluziilor; şi m-am bucurat auzind-o vorbind cu drag despre câţiva poeţi tineri şi m-au bucurat mai  ales motivele pentru care are încredere în ei.  Pozele astea-s făcute vineri, 11 iunie [când a continuat să dea autografe şi după ce începuse lansarea următoare].


Ileana Mălăncioiu

 
[A fost şi la un pds].

Monday, June 28, 2010

Poveşti din marele târg

Am văzut tot felul de comentarii legate de Bookfest. Trec şi eu aici varianta mea. Am ajuns miercuri, la 11 la Romexpo şi m-am mirat să văd că deja unii începuseră cumpărăturile. Cei care au fost mai rapizi au găsit cărţi foarte bune la doar 2 lei [Mircea Horia Simionescu: Redingota, Licitaţia; Tudor Ţopa, Punte], care au şi dispărut în 2 zile. Cei de la Paralela 45 au avut reducerile cele mai serioase şi atunci când a fost vorba de noutăţi [care încă n-au ajuns în librării, dar asta e altă poveste]. Se spune că ar fi scăzut vânzările cu 8% [sper că am reţinut bine cifra], comparativ cu anul trecut. O vină au şi editurile [nu doar sărăcia noastră] care [din diverse motive, printre care şi sărăcia lor] n-au luat târgul în serios, adică n-au avut noutăţi tentante şi nici de reduceri n-au auzit. Au mai fost şi probleme tehnice, adică vă rog frumos, când întreb: se poate plăti cu cardu'?, nu răspundeţi cu: e un bancomat afară, pentru că pur şi simplu NU e acelaşi lucru! Uite aşa am renunţat la vreo 2 cărţi apărute la Vremea [care mi s-au părut foooooaaaarte scumpe] şi de la Art [mi-am luat fără să clipesc doar Toni Morrison, Iubire şi mi-am luat ieri cartea aceea scrisă de Donald Morrison & Antoine Compagnon, dar mai vreau Baudelaire, Paradisurile artificiale].

Editurile de poezie n-au ajuns toate la târg, dar tot au fost mai multe lansări decât la Bookfestu' trecut [Andra Rotaru, Ofelia Prodan, Mihai Duţescu, Sorin Despot, Ioan Es Pop etc.] Dar n-am priceput de ce la Vinea cărţile unor poeţi tineri se vindeau cu 2o de lei la TNCP, apoi cu 25, pentru  a ajunge în final la 30.

Dezamăgirea cea mai mare: Curtea veche & Leda/Corint, pentru că undeva pe drumul dintre ele, sau pe alături s-a pierdut mult anunţata traducere  a unui nou roman de Roberto Bolano.

Regretul meu: am uitat de Esterhazy.

Ţara invitată: Spania [inevitabila poză cu oficialităţile, standul cu cărţile de poezie, personalităţi spaniole, şi tot în acelaşi pavilion Chile & Bolano]


autori români traduşi în Spania [de la interbelici la zi]

Am fost la destule lansări, despre unele am zis, despre altele o să zic. Sau mai bine nu zic, trec aici câteva înregistrări [dar au mai fost şi altele]:

Cornel Ungureanu şi Şantier 2, CR:



 Bianca Predoi şi Varanasi retur, Paralela 45:


Ion Bogdan Lefter despre Ariergarda:

şi o poză:
Radu Pavel Gheo, Noapte bună, copii, Polirom
Şi încă una:
Sorin Delaskela, Noaptea pisicilor lungi, Brumar

Saturday, June 26, 2010

PdS 55. Video

Azi un pds în format video, înregistrat la Bookfest. Sorin DespoT şi-a lansat prima carte: Apasă, la Cartea Românească. [ A fost de fapt o dublă lansare, tot atunci Mihai Duţescu şi-a lansat volumul lui de debut, şi toată bucuria acelor ani trişti, apărut la aceeaşi editură].



A fost prezentat de Florin Iaru:



Şi dacă tot e vorba de poezie şi Bookfest, mai pun aici câteva înregistrări, tot cu poeţi [deşi nu citesc nicio poezie, doar vorbesc despre ea]:

Nora Iuga despre Andra Rotaru:





Andra Rotaru &
Ţinuturile Sudului:



Cosmin Perţa [la Bookfest el a prezentat cartea Ofeliei Prodan]:




Thursday, June 24, 2010

Show literar

Nu ştiu cum au fost ediţiile anterioare decât din poveşti. Dar nici nu ştiu dacă Blitz Show şi-a dorit să aibă vreo legătură cu ediţiile anterioare din moment ce şi-a schimbat numele. M-am dus cumva cu teamă. Dar pe ansamblu a fost bine, adică poeţii au rămas poeţi. Nu au coborât ştacheta doar pentru a stârni râsul celor din sală, iar publicul, cu o excepţie [poate două, deşi doar una a fost evidentă, cel puţin pentru mine] şi-a dorit ca ştacheta să rămână sus.

Nu cred că totul a mers aşa cum şi-au dorit organizatorii şi cu siguranţă se putea mai bine. Unele probe ar trebui regizate, altele poate înlocuite. E adevărat că esenţială mi se pare a fi calitatea concurenţilor. Eu m-am dus la Blitz Show [ediţia I din 5.06] din două motive: era un eveniment recomandat de TNCP, iar concurenţii au fost Florin Caragiu, Claudiu Komartin şi Cristi Cotarcea [moderator: Felix Nicolau].

Prezentarea concurenţilor:



Proba de creative writing a ieşit bine de tot. Fiecare concurent trebuia să folosească anumite cuvinte date oarecum la întâmplare. Florin Caragiu a scris un text frumos, în care s-a jucat mai ales cu două cuvinte şoarece/mouse.

Iar Claudiu Komartin a scris textul ăsta:



Învingător la puncte a fost Cristi Cotarcea, un
zmeu norocos, nu precum cel din basme:

Wednesday, June 23, 2010

TNCP

Ce bine că s-a întâmplat! Pe la mijlocul lui mai, când mă întrebam la care târg aş putea să mă duc, prietenii mă sfătuiau să aleg Bookfestu', că ăsta ar fi târgul cel mare. Nu-i contrazic, spun doar: ce bine că există şi un târg mic, numai pentru poezie, un târg care a avut de toate: lecturi, lansări de carte, dezbateri şi cărţi la vânzare [şi nu o să vă vină să credeţi, dar s-au vândut destule]. Numai revistele promise nu prea erau de găsit. Editurile erau toate [corect ar fi: erau toate editurile care contează] Editurile de poezie sunt edituri mici, unele dintre ele nici n-au ajuns la Bookfest. Aşa că un târg al cărţii de poezie le salvează într-un fel. [Şi e foarte bine să poţi cumpăra în linişte nişte cărţi pe care le vrei.]

Să revin: TNCP. A fost prima ediţie. Din fericire cineva s-a gândit să inventeze un târg special pentru poezie. Cred că mai ales Miruna Vlada e vinovată pentru cele întâmplate între 2 şi 5 iunie. Şi a fost peste tot, încercând [şi reuşind] să transmită tuturor o parte din energia ei. [Şi a avut răbdare cu toată lumea, numai cu ea n-a avut.]


Miruna Vlada şi Octavian Soviany, citind poezie [pentru că poezia a fost şi pe stradă]

Sigur că a fost vorba de o echipă care a organizat tot ce s-a întâmplat acolo. Au fost colocvii şi lecturi, dar şi lansări de carte.

Miercuri am fost la Institutul Blecher, o ediţie specială. [Până şi televiziunea a povestit câte ceva]. Au citit Angela Marinescu, Ana Dragu, Diana Geacăr, Rita Chirian, Simona Popescu, Magda Cârneci. Nu prea mi-au ieşi pozele, înregistrările nici atât.

Angela Marinescu:


Ana Dragu, Claudiu Komartin


Diana Geacăr


Rita Chirian, Cl.K.


Magda Cârneci, Cl.K.

Duelul acesta poetic a fost câştigat fără drept de apel de Angela Marinescu, nu doar pentru că şi-a pregătit cu mare atenţie lectura. A citit din volume diferite, fiind aplaudată la scenă deschisă. Dacă ar fi să fac un fel de clasament, pe locul 2 cred că ar trebui să fie Ana Dragu.

Despre lectura de joi [Marin Mălaicu Hondrari, Radu Vancu, Acosmei, Komartin, SGB] nu mai adaug nimic, ajung cele scrise deja. Dar aici nu există niciun învingător detaşat, lupta fiind muuuuult mai echilibrată.

Vineri am fost la o lansare de carte [V. Leac, Toţi sînt îngrijoraţi] şi la o lectură [Moni Stănilă, Gabriel Daliş, Sorin Gherguţ, Denisa Pişcu], dar am pierdut toate pozele şi toate înregistrările.

Seara a fost maratonul de poezie şi jazz, organizat de Dan Mircea Cipariu, Ioan Cristescu şi Andra Rotaru. Poeţi mulţi, muzică bună, dar înregistrări tot n-am.


Dan Mircea Cipariu, Bogdan O. Popescu, Ioan Es. Pop

Despre Blitz Show povestesc mâine.

Tuesday, June 22, 2010

Un vis

Simona Popescu la Clubul Ţăranului
[tot pentru Ioana, adică www.helpioana.ro]





... dar şi câte ceva din cele spuse & citite de Mircea Cărtărescu




Sunday, June 20, 2010

Lecturi la MŢR

Într-o miercuri, 9 iunie, la Clubul Ţăranului, a fost o lectură cu scop umanitar. Au citit Ioana Nicolaie, Cecilia Ştefănescu, Simona Popescu, Domnica Drumea, Andrei Gamarţ, Mircea Cărtărescu, Octavian Soviany, Claudiu Komartin. De ce şi pentru ce găsiţi detalii pe site-ul Ioanei, fetiţa care are nevoie de o mână nouă.

Am filmat câte ceva din ce s-a întâmplat acolo. Dar trec aici deocamdată doar [o parte din] lectura care mi-a plăcut cel mai mult.

Octavian Soviany


text aici

Saturday, June 19, 2010

PdS 54

Două poezii dintr-un volum aflat în lucru, două poezii despre doi poeţi din zona Banatului: Ion Chichere şi Dan Emilian Roşca.

Alexandru Potcoavă

chichere

a ajuns acasă spre dimineaţă s-a privit în

oglindă şi-a dat cu apă rece pe faţă s-a bărbierit

şi a căzut mort sub chiuvetă

*

l-au îngropat pe deal deasupra reşiţei

la aceeaşi înălţime cu apartamentul

de la etajul zece în care

rezemat pe masa din bucătărie

printre arsurile rotunde ale oalelor

a scris

orice femeie în negru este mama mea

iar eu sunt mortul ei drag

*

şi bătrâna l-a dus la groapă ca

orice mamă care ştie că oasele ei ar fi trebuit

să fie deja acolo să pregătească pământul

pentru ca fiul plecat pe ultimul drum

să nu ajungă la casa pustie

*

peste o săptămână bătrâna era tot acolo

şi sprijinea cu mâinile crucea în timp ce

ion era scos din pământ şi dus

să fie tăiat ca să se scrie undeva

că nu l-au rupt în bătaie doi jandarmi

pe stradă noaptea la patru

că a sărit un gard şi şi-a spart

totul în el când s-a prăbuşit dincolo

noaptea la cinci

şi toată lumea să fie liniştită

*

groapa a respirat oarbă câteva zile

înainte să închidă ochii asemenea unei

ferestre în care îţi uiţi

florile pe pervaz

*

mai ţii minte ioane cum alergau femeile

după tine

mai ţii minte ioane cum îţi scriai poeziile

pe unde te apucau

mai ţii minte ioane cum erau carpaţii fără filtru

mai ţii minte ioane cum nu-ţi mergea liftul

mai ţii minte ioane cum spuneai de cartea

tibetană a morţilor că ăia-s ca oltenii

le scutură morţilor capul să fie siguri că

tot sufletul a ieşit din ei

mai ţii minte ioane cum îţi ţâşnea sângele

când te-ai apucat să spargi lemne

şi ţi-a sărit o aşchie în gât

mai ţii minte ioane cum nu mai ai cum

să ţii minte

*

doar mormântul tău ca o fereastră

pe care maică-ta o va deschide

pentru ultima oară înainte să o închidă

cu toate florile pe dinafară

şi gata


dero

la douăzeci de ani corespondam cu

saşa pană

la douăzeci şi cinci cu gellu naum

la treizeci m-am apucat de scris

n-am avut nicio grijă la viaţa mea

taică-meu era şef peste cel mai mare restaurant

din oraş m-a angajat chelner acolo

de atunci ştiu că bacşişul e zece la sută din

consumaţie trăiam din bacşiş şi scriam

*

toate cronicile m-au dat drept suprarealist

dar tu alex m-ai văzut

aveam barbă locuiam cu maică-mea beam

prin birturi ieftine cu toţi boschetarii

*

maică-mea m-a dat afară de la ea

şi a rămas la ea toată corespondenţa mea

au rămas la ea revista pulă revista muci

maică-mea le păstrează şi acum

*

eu am plecat pe străzi

cu boschetarii mei

*

la un moment dat dero te-am văzut în piaţa 700

tu nu m-ai văzut iar eu m-am ferit

să mă vezi să te întreb dacă ţi-e foame

dacă ai fuma o ţigară

*

apoi te-a muşcat un câine de picior

când te-a găsit gabi marineasa prin piciorul tău

cangrenat mişunau viermii

*

gabi te-a dus la spital apoi la o mânăstire

încă în construcţie

unde călugării ţi-au dat pe mână magazinul de

suveniruri

*

am trecut de două ori pe la tine şi de

fiecare dată m-ai umplut de cruciuliţe şi icoane

ia şi asta şi asta ţi le dau gratis oricum călugării

le primesc donaţie

*

bine dero dar ţie cum îţi merge

îmi merge bine alex toată ziua stau aici

între isuşii ăştia din lemn

sau ghips dentar iar câteodată golesc

sertarul de bani şi cobor în vale la birt

călugării trec peste asta ştiu şi ei

*

dero a murit acum doi ani

a fost primul îngropat în cimitirul

acelei mânăstiri

*

ce înseamnă să fii primul mort dintr-un

cimitir

un cimitir care să înceapă cu tine

Wednesday, June 16, 2010

TNCP. Lectura de joi

Cosmin Perţa


Marin Mălaicu Hondrari


Claudiu Komartin

şi partea a doua.

Radu Vancu


SGB


Constantin Acosmei


Despre lectura de joi au mai scris Ionuca şi capricornk13.

Sunday, June 13, 2010

Spre casă

Câteva dintre maşinile dintr-o expoziţie de lângă Bookfest



Am răsfoit o carte luată de la un anticar: Lirica americană contemporană, apărută prin 1980 [traduceri de Virgil Teodorescu şi Petronela Negoşanu]. Am rămas cu versurile:

Pesemne că asta dorisem să fac:
Să mă plimb noaptea printre două pustiuri,
Cântând.

(W. S. Merwin, Văzduh)


... deşi încă nu e noapte, dar va fi în curând. Trenul ăsta are cam o oră întârziere.
-------------

E 23.46, ar fi trebuit să fim aproape de Timişoara, dar abia ajungem la Caransebeş. Aşa că pun aici o poză găsită pe net. N-are legătură cu trenul.

----------
În final, o oră şi ceva întârziere. M-am liniştit în taxi, ascultând muzică sârbească [pop-rock]. Nici n-am intrat bine în casă şi a început furtuna. Laku noć!

Saturday, June 12, 2010

PdS foto 53

Radu Vancu




din volumul biographia litteraria

Thursday, June 10, 2010

Cumpărături

Cărţi cumpărate în prima zi de târg [Bookfest]



Şi poezia de la TNCP



... dar sunt doar o parte din cărţile cumpărate

Sunday, June 6, 2010

PdS duminical 52

Alexandru Muşina
***

Cei foarte singuri umblă într-o glugă transparentă.
Nouă ni se pare de lumină,
Lor li se pare de plumb.

(din volumul Regele dimineţii, Tracus Arte, 2009)

Tuesday, June 1, 2010

La drum

A pornit şi faimosul tren din gară, una plină de mizerie şi cerşetori. A pornit doar cu 30 de minute mai târziu decât ar fi trebuit, că doar e IC. Cât timp merge e bine, mai ales că, deocamdată merge şi netu'. Ajung eu la TNCP. Poate o să mai scriu şi aici, dacă ....
--------
Am trecut de Piatra Scrisă, mi-am amintit de DERo, oare cum o fi să mori aşa, între birt şi biserică?Poate-mi trimite Alex Potcoavă, pentru un pds, o poezie dedicată ultimului mare boem timişorean. Deşi nu ştiu dacă e ultimul cu adevărat.
--------
Or fi frumoase trenurile astea moderne, dar aş prefera să nu fie lumina aprinsă când trecem prin vreun tunel. Aşa, n-au niciun haz
-----------
Era o vreme în care ştiam exact ce staţii sunt între Herculane şi Timişoara... Adică ştiam toate localităţile....
-----------
La viteza pe care o are uneori trenul ăsta, cred că aş putea coborî să culeg nişte maci pentru Hiacint. Important e că direcţia e bună, deci ajung eu la Bucureşti până la urmă. E 8.24. O să ajung după miezul nopţii