Friday, November 29, 2019

La fel

„Cat despre cunoscuti… cu greu mai numar printre ei vreun adevarat prieten. A cui e vina?  Odios cuvant.
Inchei aici, pentru moment.”

(In fiecare noiembrie mă gândesc la ea)

Amestecate, dar pe scurt

E un final de an foarte bun pentru literatura din Banat. Zilele trecute Mircea Pora a lansat un nou volum de proză scurtă, Adrian Bodnaru a lansat un volum de poezii, peste câteva zile Alexandru Potcoavă lansează noul roman.
Azi e slam poetry la Kunsthalle Bega, și cenaclu la Bufnițe, cu Petru Ilieșu pe afiș. Viorel Marineasa are azi lansare la Orizont. Urmează Mircea Mihăieș, Cristina Chevereșan .
La CS , pe lângă cenaclul Pavel Dan a mai apărut unul, condus de Alexandra Bodnaru. Ar mai fi scriitori anonimi din generația AIA care se întâlnesc destul de constant. Pe partea de SF, pe lângă urmele trasate de fostul cenaclu studențesc H G Wells (se mai întâlnesc prin diverse locuri), mai sunt și cei de la Helion (au și o revistă on line, cu multe numere, au trecut de sută).
La Bastion e liniște săptămâna asta, a fost doar un colț cu teatru, de săptămâna viitoare se reia partea cu poezia (spoken word) și restul.
Și ar mai fi multe altele de spus, deși eu nu mai am literatura ca prioritate. Când e la concurență cu muzica și arta plastică, pierde mereu. 
Timișoara e un oraș minunat, se întâmplă atât de multe lucruri, eu nu pot ține pasul cu orașul. Am filmări de la festivalul Simultan, a mai fost și unul de teatru (cu săli arhipline) și altul de jazz (cel făcut de Marius Giura). Dar știu că nu interesează pe nimeni, așa că nu voi povesti aici.
Pe voi vă interesează mizeriile și scandalul, aveți FB ul pentru asta.
Ieri, Robu s-a apucat să numere chestiile de infrastructură culturală care se renovează, modernizează. Simte că-i fuge pământul de sub picioare (dar are mare noroc cu cei din PLUS). Sunt dezbateri mari zilele astea despre MultipleXity (Dacă tot am zis, mai zic: azi e un supervernisaj la muzeul tramvaielor). 
Pe partea economică, Timișoara stă și mai bine, mai vin vreo 3 mari aici. Unul e de re-tail, deci nu prea contează, dar ceilalți sunt pe partea de producție: niște italieni care vor face cu biciclete (numai bune pentru VpB, azi pedalează pe undeva) și indienii aceia, cei mai mari din IT. 
A fost și ministrul de la cultură, ne-a zis că știe că nu s-au dat bani pt TM 2021, dar să nu-i așteptăm. Acum vreo lună a fost și fostul ministru, a vorbit despre Muzeul Revoluției. De fapt, cred că scopul lor e să radă Memorialul Revoluției, vor să facă ceva cu Iliescu, în așa fel încât Timișoara să nu se mai vadă, sper că se vor schimba lucrurile. Cei doi au ceva în comun: nu se pricep deloc. Zicea domnul acesta nou ceva despre un comisar , pe modelul Sibiului, dar de atunci s-au schimbat legi la nivel european. Și totul era destul de centralizat, că nu prea exista sector independent. Și contextul politic era altul (oricum, pentru Timișoara niciun guvern nu a dat bani).
Nu mai scriu, știu că nu vă place Timișoara și ne cam disprețuiți pe toți , și voi sunteți majoritari.
Parta proastă e că uneori noi nu mai avem încredere în noi și aste e grav.

Completare. exact ce vă ziceam
Z-E-R-O. Zero lei pentru TM2021, la rectificarea bugetară

Friday, November 15, 2019

Azi, incotro?

Ce să aleg?


Memoriile Cetății: După 30 de ani

Timișoara a fost scânteia care a aprins Revoluția de la Timișoara, acum 30 de ani. Timișoara a avut curajul de a se ridica și de a spune că este destul. A trecut o generație din 1989, iar România de astăzi arată acum altfel datorită acelor oameni care au strigat atunci „Jos comunismul!”.

Timp de 4 săptămâni, vom rememora acele vremuri și ne vom bucura împreună de libertatea de exprimare pe care o avem acum. În spațiul de la Bastion, lângă Galeria Calpe, la Corner Space, vom organiza spectacole de teatru, concerte, expoziții, proiecții de film și lansări de carte.

PROGRAM
Vineri, 15 noiembrie:
ora 19:00 - spectacol de teatru "Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi" - un spectacol de Simona Maicanescu, după un text de Herta Müller. Producție: Fundația Doina Levința.
ora 20:30 - concert GRIMUS (Bogdan Mezofi și Lehel Kiss)

Sau


Smanes prezintă primul disc al primei trupe de punk din România, Haos -"Legea pute" & totodată primul disc al trupei Auăleu -"Miorița".
Înregistrările acestor discuri au fost făcute live în diverse festivaluri, coperțile sunt manufacturate din materiale reciclate iar edițiile sunt limitate.
Smanes continuă tradiția muzicală a orașului.

Bilete: 30 lei (se găsesc la Scârț Loc Lejer sau la intrare în seara evenimentului)

Punk's not dead! Long live the theatre!

Sau
 sau altele...

Saturday, November 9, 2019

Zidul, 30 de ani

Frântura din Zidul Berlinului, aflată la Memorialul Revoluției. Pozele astea le-am făcut toamna trecută când cei de la Contrasens au organizat acolo o expoziție:

În 1989, când se dărâma Zidul, mă uital la tv, la sârbi, mă bucuram pentru ei și plângeam pentru noi. Comunismul nostru încă părea etern.
Și o lucrare a lui Levente Kozma, din aceeași expoziție:

Monday, November 4, 2019

Cenaclu, azi. La Bufnițe

Sper să ajung azi.


Despre povestea asta am aflat prea tîrziu, dar sper că vor fi reluate lecturile astea la primăvară.


Sunday, November 3, 2019

Știri culturale

Azi incepe festivalul de teatru, partea a doua FEST FDR

Dar cred că evenimentul săptămânii este :


detalii aici
Program (copy/paste de pe site-ul lor)

8 NOV.

_ MUZEUL CORNELIU MIKLOSI
19:00 – Deschidere SIMULTAN 2019
20:00 – Cedric Fermont – live
21:00 – Micleusanu M. – live
22:00 – Beam Splitter – live

9 NOV.

_ MUZEUL CORNELIU MIKLOSI
16:00 – Blind Tape Quartets – workshop cu Lukatoyboy
17:00 – Shintaro Miyazaki – talk
18:00 – Video screening
19:00 – Alain Wergifosse – live
20:00 – Syntax – live
21:00 – Jessica Ekomane – live
22:00 – Vinyl -terror & -horror – live

_ LAPSUS
16:00 – Emergency Entrance #10

_ SACCADE
23:00 – S.XIV NightWaves
After Party cu Drummer in Cosmos & Alur Duvaal

10 NOV.

_ CORNELIU MIKLOSI MUSEUM
16:00 – Blind Tape Quartets – workshop with Lukatoyboy
17:00 – Balázs Kovacs – talk
18:00 – Alessandro Massobrio – talk
19:00 – Video screening
20:00 – Magnetoceptia – live
21:00 – Jacob Kirkegaard – live
22:00 – Sillyconductor – live

 
În librării:
Cărturești

 Humanitas:

 Dacă nu ați ajuns săptămâna trecută la întâlnirea cu Augustin Cupșa, e filmarea aici.
La Bufnițele noastre minunate:

film, marți in 5 noiembrie

Mai e și un festival de muzică clasică!!! Și altele...
De exemplu