Am avut un program destul de încărcat în ultimul timp, am avut de făcut multe şi mărunte. Recapitulând, a mai fost şi StudentFestul, m-a bucurat articolul lui Cezar Paul-Bădescu despre un festival care instigă. Şi eu cred că-i un festival bun, într-un oraş în care nu se întâmplă prea multe lucruri totuşi; sau dacă se întâmplă, nu află nimeni. [De exemplu, Săptămâna cafenelelor s-a desfăşurat în şoaptă, nu i s-a făcut nici un fel de publicitate, nici un afiş prin spaţii convenţionale sau ne.]
Revenind la ziua de sâmbătă, 21 aprilie, programul literar suna cam aşa:
Ora 16 – Adriana Babeţi si Cezar Paul-Bădescu: Literatura ca material sintetic
Ora 18 – De ce vedem filme. Întâlnire cu Alex Leo Şerban şi Alexandru Bardac
A fost frumos, Alex Leo Şerban a venit mai devreme, aşa că echipa a fost în formaţie completă la ambele colocvii. La chestia strict literară, simplificând la maximum s-a discutat despre: talent/tehnică, adevărul literaturii/vieţii autorului, armonie între ce scrie şi cum trăieşte un autor.
STUR si LIBRARIA HUMANITAS JOC SECUND
prezinta
POLEMICI INTERBELICE PE MARGINEA LITERATURII DE CONSUM
invitati
Marius Chivu
Ciprian Valcan
Ăsta-i titlul tezei de doctorat pe care o pregăteşte Marius Chivu. Şi mi-a plăcut mult de tot şi ce a zis şi cum a zis.
Au fost acolo şi Filip & Matei Florian [au avut o lectură cu Băiuţeii, da' eu n-am ajuns la ea]
Ce-am aflat?! Şi azi avem aceleaşi dileme [interbelice], dar parcă-s mai puţini cititori. Erau tiraje mari prin anii ’20- ’30. Dar disputa comercial vs. valoros e foarte actuală. Mulţi autori care vindeau tiraje peste tiraje sunt uitaţi azi. [Camil Petrescu era confundat cu Cezar Petrescu] Azi nu avem best seller, nici autorii străini nu au tiraje de masă.
E bună şi literatura de consum [fiecare dintre noi a citit la un moment dat şi maculatură]. De fapt valoarea exclude succesul comercial? O carte care se vinde bine e neapărat proastă? Dacă o carte nu se vine înseamnă automat că-i foarte bună? Au fost tot felul de răspunsuri, toată gama fiind posibilă.