Friday, July 29, 2011

XXIV & XLIII

Astea-s ediţiile Institutului Blecher care au avut loc la Bistriţa. Ce s-a întâmplat anul trecut am povestit atunci [sau citiţi ce s-a scris pe  blogul oficial].

Anul acesta am filmat şi începutul şi sfârşitul, dar important e cuprinsul, adică lecturile şi discuţiile. Textele pot fi citite pe blogul Institutului Blecher. 

Ana Donţu


Emilia Zăgrian


Încep discuţiile. Cum cei din sală nu aveau la îndemână textele  citite, Komartin îl provoacă la dialog pe Radu Vancu. Şi îi invită să citească pe cei mai tineri poeţi veniţi la Bistriţa special pentru festival [mai puţin unul dintre ei, evident].

 Andreea Teliban

Radu Niţescu

Alexandru Văsieş

Wednesday, July 27, 2011

Ar trebui să fie fără titlu

Ziua de sâmbătă a început cu un dialog între editorii de poezie prezenţi la Bistriţa [Svetlana Cârstean, Claudia Fitcoschi, Cosmin Perţa, Claudiu Komartin, Gavril Ţărmure]  şi s-a încheiat cu lecturile de la Sinagogă. Ultima dintre ele, cea a lui Emil Brumaru, s-a transformat într-o poveste care ar trebui ţinută minte.

Iar Galeria Lina a găzduit două expoziţii: cea de fotografii, despre care am zis şi una de carte de poezie. Editurile prezente: Pandora M, Cartier, Charmides, Tracus Arte, Casa de Editură Max Blecher, BrumaR, Cartea Românească.


 .

La Sinagogă au fost mai întâi două lansări de carte: Lentile de contact, de Adriana Barna[carte apărută la Charmides, prezentată de Ovidiu Pecican; am pe undeva o fărâmă din cele întâmplate la acea lansare, dar unde?],  şi Fără titlu, Cosmin Perţa[prezentarea fiind făcută de Radu Vancu şi Claudiu Komartin], cartea apărută la Paralela 45.

Undeva pe la minutul 1:30 şi ceva, Komartin citeşte o poezie din acest volum:


Din fericire, am reuşit să filmez întreaga lectură a lui Cosmin Perţa, mi s-a părut a fi una dintre cele mai bune din întregul festival:


Dar nici cele ce au urmat nu au fost mai prejos. 

Svetlana Cârstean:


Rita Chirian [ tare rău îmi pare că am pierdut prezentarea făcută de Radu Vancu]:


Iar la final a fost Emil Brumaru, despre care va fi vorba într-un episod viitor, nu ştiu în care.

------------

*în imaginile de mai sus: Cosmin Perţa, Emil Brumaru, Claudia Fitcoschi, Svetlana Cârstean, Gavril Ţărmure, Marin Mălaicu Hondrari, Claudiu Komartin, Dan Coman, Radu Vancu, Adriana Barna.

Tuesday, July 26, 2011

Vineri, 15

Şi dacă joi a fost aşa un program plin, staţi să vedeţi câte s-au întâmplat vineri. Dimineaţa, nu foarte devreme, aşa, pe la 11 trecute fix, a avut loc un atelier de scriere, coordonat de Rita Chirian şi Radu Vancu. La 5, norocoşii au fost toţi în Plan B Club Cafe, unde au ascultat timp de o oră şi mai bine un dialog minunat între Emil Brumaru şi Ion Mureşan, moderator fiind Radu Vancu. [Deşi ar fi trebuit să fie acolo, Emilian Galaicu Păun n-a ajuns la Bistriţa pentru că nu  a primit viza. Nici în acest moment nu-mi vine să cred că i-a fost refuzată, pur şi simplu nu pricep cum de mai e posibil aşa ceva].

Seara, la Sinagogă, s-au lansat două cărţi: Poker, de Bogdan Coşa şi Motocicleta de lemn, a lui Ştefan Manasia [carte apărută la Charmides]. Pe urmă au fost lecturile..... Şi asta n-a fost tot, încă n-am zis nimic despre muzicienii invitaţi la festival [nu degeaba e vorba de un festival de poezie şi muzică de cameră.]

Ştefan Manasia a citit din Motocicleta de lemn:

Ana Donţu şi Zona nouă:
Bogdan Coşa a fost şi poet şi prozator. Aici e poet:

Claudiu Komartin a citit vreo două poezii mai vechi şi altele mai noi


Un fragment [îmi pare rău că am pierdut începutul] din prezentarea [pe deplin meritată] făcută de Dan Coman:

Ion Mureşan şi cartea Alcool [a citit şi un poem mai nou, din păcate tocmai atunci a început să sune pe undeva un telefon mobil]

Monday, July 25, 2011

Poezia e la Bistriţa. Prima zi

Dinu Flămând

Anatol Grosu


Andra Rotaru
Par cam stinghere înregistrările astea aici, aşa că m-am gândit să spun ceva despre ele. Dinu Flămând şi-a lansat o carte la Bistriţa, În amonte [bilingvă, română-franceză], apărută la Charmides. Au vorbit despre carte Ovidiu Pecican şi Ion Mureşan. E o antologie, iar cartea e însoţită şi de un cd. În înregistrarea de mai sus, Dinu Flămând citeşte o poezie dintr-un volum mai vechi, Umbre şi faleze, apărut anul trecut, la Brumar. 

Anatol Grosu a citit poezii publicate în antologia Zona nouă. A citit şi altele mai noi, până s-a închis laptopul. Din păcate n-am filmat tot, am pierdut [din păcate] poezia aceea în care un fragment pare a fi un cântec de leagăn [şi l-a cântat atât de frumos].

Andra Rotaru a citit un grupaj de poeme din Ţinuturile Sudului, carte apărută anul trecut la Paralela 45.

Sunday, July 24, 2011

"La Bistritz, deasupra mării...."

Când am ajuns la Bistriţa, trecuse deja de miezul nopţii, pe străzi era linişte. Undeva, un poliţist parcă ne-ar fi aşteptat. Ne-a spus unde putem găsi un hotel ieftin şi pe urmă nu s-a  mişcat din loc. Dimineaţa m-am trezit odată cu oraşul. Am pornit pe străzi în căutarea locului de unde urma să fiu recuperată de Camelia Toma, că doar venisem la festival. Au trecut vremurile în care cei ce vin la bistriţa vin doar la amiază şi vin numai pentru câteva ceasuri.

Cu arme şi bagaje am umblat un pic pe străzi liniştite, am trecut pe lângă magazine mici care mi s-au părut deosebit de primitoare, aveau vitrine vesele şi toate uşile erau deschise. Oraşul părea pregătit pentru festivalul ce stătea să înceapă.
Festivalul a început un pic înainte de prezentarea oficială a învitaţilor, mai întâi a fost vernisată o expoziţie de sculptură (Caius Rotaru şi Ioan Mureşan) şi apoi una de fotografii (Andrei Contiu, Gyuri Ilinca, Francisc Mraz, Siviu Pavel, Raul Tanislav), dar s-a şi terminat un pic altfel, cu vizita la penitenciar şi spectacolul de teatru al trupei Anonimus. A fost un fel de repetiţie generală cu public, aşa ni s-a spus. Ar mai fi de pus la punct câteva detalii legate de scenografie şi nu mai ştiu ce. Textul a fost scris special pentru acest spectacol, realizat de cele două Tome [aşa va fi trecut şi pe afişul final: un spectacol Toma & Toma, pentru că nu se mai ştie cine a făcut mai mult]. Titlul spune şi ascunde multe în acelaşi timp: Pe alocuri*. Actorii (în ordine alfabetică): Andrei Baicu, Sergiu Cătălin Bălteanu, Marcel Boariu, Balint Calo, Eras Adrian, Pál Lőrincz, Vladimir Radu, Călin Ruţă, Radu Lucian Varga. Au fost şi lecturi la penitenciar şi dialoguri vii între scriitori, actori şi public.

Oficial, festivalul a început joi spre seară cu prezentarea invitaţilor, care au primit tradiţionalele (şi mult doritele) tricouri.


Acesta e (doar) începutul, în curând vor urma înregistrările, câteva fotografii şi alte poveşti. 
------------

*proiect realizat de Asociaţia Argument în colaborare cu Penitenciarul Bistriţa.
**în imaginile de mai sus pot fi recunoscuţi uşor [sper] Camelia Toma, Gavril Ţărmure, Marin Mălaicu Hondrari, Dan Coman, Radu Vancu, Emil Brumaru, Ion Mureşan.

Wednesday, July 20, 2011

Colecţia de vară

Până descarc şi încarc eu tot ce am fotografiat şi filmat la Bistriţa, citiţi Tiuk! noul număr, adică 31. Undeva pe acolo, la Poveştiuci pe bune veţi găsi şi noua colecţie de pds-uri.

Monday, July 11, 2011

PdS întârziat/79

Mai mult de o zi, două  a întârziat pds-ul ăsta. Şi poate ar mai fi întârziat dacă n-aş fi dat întâmplător peste poezia asta şi mi-am amintit discuţiile despre legăturile dintre poezie/ social/politic. Înainte de ora H, când socialul şi politicul erau amestecate în poezie rezultatul era trist, poeziile acelea erau mai mult propagandă. Dar şi la modul subversiv se mai amestecau socialul şi politicul prin literatură, dovadă fiind şi poezia asta. Nu am nicio antologie completă Petre Stoica, aşa că nu ştiu dacă poezia a apărut şi în volum. După ora H, Petre Stoica a publicat  Piaţa Tien An Men II, în care dimensiunea politică e evidentă. Aşa că lucrurile sunt mult mai complicate decât par la prima vedere.

Petre Stoica
Noaptea şi dimineaţa*

Noaptea măturătorii
adună hârtii cu ode închinate
dezarmării, progresului şi fericirii universale
dimineaţa la focul hârtiilor
măturătorii îşi încălzesc mâinile îngheţate.

*poezie publicată în Steaua, nr 12/1980