Sunday, July 24, 2011

"La Bistritz, deasupra mării...."

Când am ajuns la Bistriţa, trecuse deja de miezul nopţii, pe străzi era linişte. Undeva, un poliţist parcă ne-ar fi aşteptat. Ne-a spus unde putem găsi un hotel ieftin şi pe urmă nu s-a  mişcat din loc. Dimineaţa m-am trezit odată cu oraşul. Am pornit pe străzi în căutarea locului de unde urma să fiu recuperată de Camelia Toma, că doar venisem la festival. Au trecut vremurile în care cei ce vin la bistriţa vin doar la amiază şi vin numai pentru câteva ceasuri.

Cu arme şi bagaje am umblat un pic pe străzi liniştite, am trecut pe lângă magazine mici care mi s-au părut deosebit de primitoare, aveau vitrine vesele şi toate uşile erau deschise. Oraşul părea pregătit pentru festivalul ce stătea să înceapă.
Festivalul a început un pic înainte de prezentarea oficială a învitaţilor, mai întâi a fost vernisată o expoziţie de sculptură (Caius Rotaru şi Ioan Mureşan) şi apoi una de fotografii (Andrei Contiu, Gyuri Ilinca, Francisc Mraz, Siviu Pavel, Raul Tanislav), dar s-a şi terminat un pic altfel, cu vizita la penitenciar şi spectacolul de teatru al trupei Anonimus. A fost un fel de repetiţie generală cu public, aşa ni s-a spus. Ar mai fi de pus la punct câteva detalii legate de scenografie şi nu mai ştiu ce. Textul a fost scris special pentru acest spectacol, realizat de cele două Tome [aşa va fi trecut şi pe afişul final: un spectacol Toma & Toma, pentru că nu se mai ştie cine a făcut mai mult]. Titlul spune şi ascunde multe în acelaşi timp: Pe alocuri*. Actorii (în ordine alfabetică): Andrei Baicu, Sergiu Cătălin Bălteanu, Marcel Boariu, Balint Calo, Eras Adrian, Pál Lőrincz, Vladimir Radu, Călin Ruţă, Radu Lucian Varga. Au fost şi lecturi la penitenciar şi dialoguri vii între scriitori, actori şi public.

Oficial, festivalul a început joi spre seară cu prezentarea invitaţilor, care au primit tradiţionalele (şi mult doritele) tricouri.


Acesta e (doar) începutul, în curând vor urma înregistrările, câteva fotografii şi alte poveşti. 
------------

*proiect realizat de Asociaţia Argument în colaborare cu Penitenciarul Bistriţa.
**în imaginile de mai sus pot fi recunoscuţi uşor [sper] Camelia Toma, Gavril Ţărmure, Marin Mălaicu Hondrari, Dan Coman, Radu Vancu, Emil Brumaru, Ion Mureşan.