Friday, April 22, 2011

Bate toaca în depărtare

E cam greu de dezmorţit blogul ăsta, mai ales că în ultima vreme un altul a fost şters, iar Biblioteca Babel a intrat în amorţire. Pentru început, iată o poză cu alte noutăţi:


Cele mai frumoase poeme din 2010. Selecţie de Claudiu Komartin şi Radu Vancu, Tracus Arte, 2011
Ionuţ Chiva, instituţia moartă a poştei, casa de pariuri literare, 2011
Gertrude Stein, Autobiografia lui Alice B. Toklas, Humanitas, 2011
Felix Nicolau, Pe mâna femeilor, Cartea Românească, 2011
Antologia Echinox, nr. 9-12/2010

Revenind la dezmorţiri şi dezamăgiri, observ că ele-s cam aceleaşi: se comentează cel mai puţin exact lucrurile la care eu ţin cel mai mult. De multe ori nu reuşesc să spun tot ce aş vrea despre o carte. Nu ştiu cum am tot uitat să amintesc un episod foarte scurt, dar cred că important din romanul lui Cătălin Pavel, legat de Ghilgameş. Întrebarea mea ar fi: felul în care o poveste ajunge la noi ne poate influenţa existenţa? Dacă am fi ştiut toată povestea vieţile noastre ar fi decurs altfel?

Şi aş mai fi vrut să spun ceva pornind de la întrebarea asta apărută într-un roman al lui Mircea Nedelciu**: Delaţiunea are un rol istoric?* Dar mi se pare inutil...

--------
Zmeura de câmpie (roman împotriva memoriei), 1984 (n-am avut răbdare să caut exact fragmentul în care vorbeşte despre i pak dau ştire Domniei tale za lucrul....)
** of

3 comments:

capricornk13 said...

a! ce misto c-ai inceput sa scrii din nou! nu mai eram obisnuita sa trec pe la tine! :)
stii ca n-am apucat sa merg nicaieri sambata? :( N-am reusit sa-mi iau nicio carte... Poate mai vin o data in mai, sa vad

Monica Tarţa said...

Ce blog a fost şters?

white noise said...

ultimul sters, al Ancutei. sper ca e ultimul :)