Friday, October 29, 2010

În aşteptare

Se cam apropie târgul de carte şi deja încep să se audă zvonuri legate de diverse apariţii. Unele deja nu mai sunt zvonuri, ci ştiri.  Unele noutăţi sunt mai mult decât interesante. Eu una abia aştept să citesc cartea  despre poezia optzecistă scrisă de Mihail Vakulovski [îmi place mult şi coperta]. O să apară la Tracus Arte. Am aruncat un ochi şi peste prefaţă, o variantă prescurtată. Şi mă bucur că cei de la Humanitas au anunţat* că vor reedita Aer cu diamante. Şi în acelaşi timp îmi pare rău că nimeni nu reeditează Cinci. Oricum generaţia 80 e singura generaţie literară adevărată de după război, numai că unii încearcă să o transforme în pură generaţie biologică, aşa, ca să fie şi asta varză ca restul lumii [destul de recent în România literară s-a discutat despre generaţii de toate tipurile, n-are legătură cu optzecismul dar mă gândeam să  mă laud cu ce am mai citit]. Dar nu cred că o să le meargă, mai ales dacă apar asemenea cărţi. Abia ştept să le am în mână.

Eu oricum ţin foarte mult la optzecişti şi ori de câte ori îmi pierd încrederea în literatura română mă reîntorc la ei şi totul reintră în normal. Încă îmi aduc aminte bucuria cu care am descoperit cândva o carte şi am citit: Corpul nostru ne aparţine altfel decît un obiect şi de aceea, pentru a-l avea într-adevăr, trebuie să ştim să-l povestim corect.
-------
*doar pe facebook, de asta nu pot pune niciun link

3 comments:

anca giura said...

Aşadar(şi) aşa ceva pregăteşte Mihail Vakulovski?:) Excelent. Şi coperta e cu idee...şi, în fine, îmi place poezia optzecistă. Să nu uităm ce energii a concentrat în ea în acel deceniu crunt când proza a trebuit să facă nişte paşi înapoi...

tristeteapamantului said...

Blandiana are poezii noi, scoate la targ un volum la Humanitas.
Se mai pregateste o carte despre cartile formatoare, oarecum, coordonata de Dan C Mihailescu. Sunt ceva emotii cu lansarea ei la targ pentru ca au fost invitate foarte multe personalitati sa scrie, de la Andrei Pleșu la Irina Petrescu. Și toți stau prost cu timpul.
Radu Parasvhivescu a scris un roman serios Fluturele negru, Caravaggio joacă în rolul principal în cartea lui.
Nu înțeleg de ce editurile sunt așa secretoase, și nu povestesc ce au în pregătire mai din timp.

white noise said...

mai multe carti sunt in pregatire, poate e prea devreme pt a deveni totul oficial. pe facebook unele edituri au anuntat cate ceva, ramane de vazut.
sigur vor fi surprize :)