Saturday, May 22, 2010

PdS 50

Avea 33 de ani şi ceva când a murit. Într-un anticariat am dat de cartea asta, în care antumele încep la pagina 15 şi se termină la pagina 85, în timp ce postumele încep la pagina 87 şi ajung până la 178. Am vrut să scriu ceva despre Daniel Turcea imediat după o ediţie specială a Institutului Blecher, Despre poezie şi credinţă. Şi ştiu [din cronica lui Gabriel Daliş] că atunci s-a vorbit şi despre el.



Daniel Turcea
Din litere*

din litere ca dintr-o urnă
din cenuşa numerelor
din trupul cuvintelor
ce se schimbă la faţă
din înţelepciunea-nstelată
ca din moarte, învie
învie acum
Cuvânt necuprins


Pe bloguri i-au mai apărut şi alte poezii:
le blog ochiul de veghe
Poiematike

Click şi aici[pe blogul lui, Florin Caragiu a povestit despre seara de lectură de la Institutul Blecher; găsiţi acolo alte linkuri către alte poezii, ale celor care au citit alături de el].
--------
* am ales o variantă postumă

5 comments:

MB said...

Am căutat cartea asta în tot oraşul (Bucureşti). N-am găsit-o. E unul dintre poeţii mei ”de suflet”. Câteva înţelepciuni de-ale lui le am într-o antologie. Şi cam atât. Aştept o reeditare (sper într-una).

raluca said...

@ white noise: pentru mine era, pina acum un an, un poet total necunoscut, pina cind am cumparat (tot in anticariat) un volum bilingv de el (ro-fr) cu o selectie de poezii in mare parte postume.

@ MB: lista mea cu reeditarile pe care le astept ia proportii ingrijoratoare:-))

white noise said...

@MB - pana la reeditare, eu zic ca-i mai bine sa mergi la o biblioteca si sa-ti faci niste xeroxuri.

@raluca - e un poet necunoscut pentru multi, nu prea stiu cati isi mai aduc aminte de el. dar niciodata n-a fost foarte cunoscut, doar foarte iubit de unii...

Luana said...

Nici eu nu am gasit cartea in anticariate, dar in cele din urma am tras la xerox volumele lui, de la Biblioteca Central Universitara.

Va rog vizitati si http://danielturcea.blogspot.com, veti gasi acolo cateva poezii si informatii biografice despre Daniel Turcea.

white noise said...

@Luana - da, xeroxurile sunt o solutie. si multumesc pt link :)