Friday, October 2, 2009

Schizoproză

După ce am citit Caiet de desen, am spus că o să-l ţin sub urmărire pe Adrian Chivu. Aşa că am citit Exit, dar nu mi-a plăcut la fel de mult.

Un adevărat basm postmodern, în care noua Cenuşăreasă e prostituată într-un WC public dezafectat, iar prinţul salvator, un mic extraterestru dedat la juisarea contra cost. O carte originală şi cuceritoare, aşa sună prezentarea editurii.

Mirunei Vlada i-a plăcut în mod desosebit Exit [mă întreb dacă între timp a citit şi celelalte cărţi ale lui Adrian Chivu]. În schimb Mihai Iovănel [şi nu numai el] a cam desfiinţat romanul [în cazul în care e roman; mie mi se pare în continuare că Adrian Chivu e mai mult poet, chiar şi atunci când aparent scrie proză]. Spune el că sună a Chuck Palahniuk. Eu am citit doar Fight Club, dar oricum mie Exit mi-a sunat a Pulp Fiction [din cauza poveştilor amestecate].

E adevărat că aş putea să întreb: de ce micul Burroughs se poate, iar micul Palahniuk e interzis? Dar mai bine nu întreb, pentru că de fapt şi eu cred că nu-i bine să se vadă modelul, nu-i bine să fie totul aşa străveziu.

Personajele sunt interesante, e unul mai nebun ca altul. Victor e un alcoolic ce visează să fie salvat, Bob vrea să ajungă în legiunea străină, Andi delirează tot timpul, Tania e prostituata care aşteaptă să fie salvată, iar Marco se crede extraterestru. Toţi o termină prost, nici nu se putea altfel.

Între timp am văzut că Adrian Chivu a mai publicat o carte. O s-o citesc cu siguranţă. Până atunci mai citesc din când în când câte un schizosonet:

unde eşti*

când îmi creşte demenţa
pe şira spinării
când îmi creşte neliniştea
ca un cancer pulmonar
ca o piele rece şi depresivă
ca un ochi ce nu poate vedea decât
micile fatalităţi cotidiene
când despărţirea este mărunţişul
ce zăngăne în buzunare
când dragostea este un trup bolnav
unde eşti când mă aşez în fotoliu
şi ascult seara cum se umflă
cu glasuri
când îmi scutur părul de scrum
şi las ferestrele să se intoxice
cu insecte şi păsări
când seara este o scrumieră plină
cu chiştoace şi sticle de vodkă
când aerul are febră şi se descompune
în braţele mele
când tu îmi scrii:
sunt obosită şi tu nu-mi acorzi
nicio şansă

Adrian Chivu, Exit, Curtea veche, 2008

*din volumul Schizosonet, Brumar, 2005

8 comments:

mihai iovanel said...

Ei, "micul Burroughs" nu era chiar micul Burroughs: Mircea Martin nu a gasit chiar cea mai fericita formula pentru a-l aproxima pe Ionut Chiva unui stil. Dar Adrian Chivu chiar mi s-a parut patetic rau imitandu-l pe Chuck - pe asta din urma il stiu bine, ca i-am citit cam toate cartile (recomand, pe langa Fight Club, Bantuitii).

Iar stilul lui Chivu - golit, ca Toma Alimos, de toate matele lui Palahniuk - nu duce nicaieri. Anyway, nici in US nu mai duce nicaieri: Palahniuk a inceput sa fie comparat cu Marilyn Manson, pt ca amandoi continua sa exploateze chestii scary acum 10 ani, dar care intre timp au devenit foarte pop, ca niste papusici Barbie.

mihai iovanel said...

btw, nici in poemul pe care l-ai dat (si care nu-i neaparat rau) nu vad in Chivu decat pasagerul unui trend. Nimic personal.
Mai bine s-ar apuca de falsificat tablouri :)

white noise said...

@Mihai Iovanel - da, numai ca "micul Burroughs" parca a devenit un titlu de glorie.
o sa citesc si cartea asta noua a lui Adrian Chivu, sa ma lamuresc, is cam descumpanita, prea-s diferite cele 2 anterioare.
din pacate la noi multi incearca doar sa prinda un trend. si cititorul simte pana la urma.
o sa incerc sa citesc acel roman al lui palahniuk, dar mie nici "fight club" nu mi-a placut in mod desosebit. prefer filmul :)

mihai iovanel said...

Si eu prefer filmul:)
"Bantuitii" nu e chiar roman, de fapt sunt povestiri in rama; asta e si avantajul: palahniuk nu apuca sa se taie cum obisnuieste si nu te angajezi in carte decat pe distante scurte (cat tine o povestire).

white noise said...

@Mihai Iovanel - o sa rasfoiesc si bantuitii aia intr-o zi, am vazut ca e cartea la bcut.

brightie said...

@white noise
uh, ce bine c-am trecut pe aici, ca adrian chivu era pe lista cu exit. :)
daca se joaca de-a Chuck, nu-i pentru mine.

cum ti-a placut "caiet de desen"?

brightie said...

@mihai iovanelu

ce impresie ti-au lasat Bantuitii?
eu n-am avut rabdarea necesara sa citesc decat jumatate de carte.

white noise said...

@brightie- "caiet de desen" mi-a placut, vezi ca-s in text linkurile catre ce am scris, dar si altele. tot asa, din link in link o sa dai de multe cronici.
rasfoieste totusi "exit" intr-o librarie, sa vezi macar cum suna