Sunday, September 27, 2009

50 000 dar unde-or fi?

Acum câteva zile a apărut un top al site-urilor literare româneşti. S-au inflamat destui, eu n-am de gând să comentez topul, pentru simplul motiv că citesc doar vreo 4 din cele 10 [mai corect ar fi: citesc anumiţi autori care publică pe acele site-uri.]

Eu vreau să mă opresc la detaliul cel mai şocant din acel articol, şocant pentru mine, evident. Despre Agonia se spune: are peste 50.000 de scriitori si comentatori de poezie, având un trafic de invidiat.

50 000, dar la noi o carte de poezie nu se vinde decât în câteva sute de exemplare,  hai să spunem 500 [parcă la CR tirajul e de 1000, dar în rest nu prea trece de 2-300], şi o carte de proză nu trece nici ea de 1-2000 de exemplare vândute. Deci unii scriu fără să ştie cum scriu cei de lângă ei, pe mine chestia asta m-a bătut la puncte. Aşa că tac, oarecum îngrozită.

11 comments:

gs said...

Corect! Eu n-am depasit pana acum un tiraj de 500 de exemplare cu vreo carte... Urmatoarea o sa vina intr-un tiraj mai mult decat intim (150 de ex.).

white noise said...

@gs- e pacat ca ajung atat de confidentiale tirajele, de fapt nimeni nu stie cati cititori mai sunt, iar editurilor nu le pasa

Dorian Duma said...

Socoteala e simpla, nu mai scoatem carti, publicam pe agonia, avem 50 000 de cititori asigurati

simona vlad said...

incerc sa trec aici comentariul tau. nu stiu de ce nu te lasa sa comentezi.
w.n
-------------------
Welcome to Romania Scriitoare!

Eu cred ca ar trebui sa se mai infiinteze un blog literar cu numele asta! Altminteri, mie imi este clar ca, de acum incolo, scriitorii, fie de proza, fie de poezie, vor fi nevoiti sa alerge fiecare dupa cititorii lor : stimate cititor, te rog frumos, citeste si cartea mea! Pleeaaaase!

Ce sa zic?! e o problema spinoasa, fiindca toti vrem atat de aprig sa ne afirmam scriind si sa ne gasim propriii cititori, incat de-abia ne vom mai gasi timp sa citim. Cea mai valida viziune pare sa devina cea a lui Barth. Ti-am mai spus despre ea. Ne vom citi intre noi. In cercuri clar definite. Ba chiar rivale! Hi, hi, hi.

Oricat ar fi de dureros, cresterea alarmanta a numarului de diletanti insistenti si agresivi chiar nu e o iluzie, e o realitate. Si deja duce la reactii nervoase de genul: Da tu ce mai vrei, ba?! Si tu aspiri sa devii?! Na, incepe sa devina enervant. Cei carora le da pe afara orgoliu personal cu greu se vor mai putea abtine sa nu aiba asemenea reactii. Indiferent fatza de cine. Oricum nu e frumos fata de nimeni. Trist, dar adevarat valoarea va deveni din ce in ce mai greu de identificat si in multe, multe cazuri, din pacate, un PR eficient o va suplini chiar cu succes. Asa ca incet, incet se vor forma bisericutze, deja s-au format, de fapt. Cercuri de simpatii reciproce si tolerari reciproce diplomate.

Draga White Noise. Ti-am ramas datoare o scrisoare. Te rog sa ma ierti. De fapt incepusem o ciorna si am constatat ca m-am lungit teribil de tare. Si am zis ca trebuie sa revin asupra ei ca mi-era cam rusine sa nu te impovorez cu aberatiile mele, care nu stiu daca sunt de bun simt. Apoi m-au napadit alte griji. Amaraciunile vietii. Fir-ar. Dar o sa trec eu si de astea. Ziceam ca o sa iti spun si eu de ce nu se mai citeste poezie masiv... am cateva teorii, si nu ma refer la astea recente (cu abundenta ofertei), care privesc si proza, nu doar poezia. Parerea mea este ca au existat / exista niste motive obiective care au dus la pierderea interesului publicului larg pentru poezie....O sa incerc sa reiau scrisoarea cat de curand.

Pana atunci trebuie sa iti spun ca am vrut in cateva randuri sa comentez pe blogul tau si nu ma lasa. De ce s-a suparat blogul tau pe mine?!

Glumesc. Dar nu ti-au mai spus si altii ca patesc la fel?!

Am completat tot ce mi-a cerut acolo si imi scrie mereu ca URL_ul contine caractere ilegale! Nu pricep nimic. Ce fac gresit?!

Simona.

white noise said...

@Dorian Duma- nu cred ca-i bine, cei 50 000 cred ca doar scriu, cred ca nu citesc nici ce-i pe site-ul lor

@Simona Vlad- problema tehnica nu o pricep, nici nu s-a plans nimeni

diletanti au fost tot timpul, rasfoieste doar presa culturala din anii 48-89 si o sa-i vezi. erau cata frunza si iarba, pe langa ei mai erau cei din cenaclurile muncitoresti dar si altii, nu-i mai trec aici

nu s-a citit niciodata poezie masiv, nici nu-mi doresc asta, eu as vrea doar ca cei care scriu sa mai si citeasca din cand in cand

simona vlad said...

Se pare ca am regasit (in sfarsit!)calea de acces la comment-uri.
Nu stiu ce s-a intamplat,dar abia acum, dupa multa vreme, am putut sa deschid fereastra asta de comentarii...

O sa revin cu ce am promis.

ionutza said...

Bun, bun, White noise, ai dreptate cu site-urile literare. Da' eu te intreb pe bune ce site-uri ale revistelor literare parcurgi pe bune? Ce critici merita pe bune sa le parcurgi textele?

ionutza said...

Sorry pt. repetitie. M-a enervat articolul cu pseudotopu' ala

white noise said...

@ionutza - pe mine adrian schiop nu mai reuseste de ceva vreme sa ma enerveze. din topul acela eu citesc tiuk, egophobia si club literar [vreo 3 autori de pe club] si uneori descarc pdf/uri de pe liternet.
am inteles ca revistele nu au intrat in top pt ca apar prioritar pe hartie.
nu citesc integral nicio revista, arunc un ochi pe ce scriu ciotlos, marius chivu, paul cernat si iovanel. citesc sa vad ce mai citesc ei. dar nu exista niciun critic atat de influent incat sa ma duc sa cumpar o carte recomandata de ei.

ionutza said...

Hai ca mi se pare putin dezamagitor. Geaba isi dau aere ca-s impartialii lu' peste, toata lumea stie ca fac jocurile unor edituri. E drept ca nu scriu rau, da nici altii nu o fac.

white noise said...

e evident ca presa culturala lucreaza pt edituri.... cam toti criticii sunt si angajatii unor edituri. de asta nici nu au autoritate. dar nici nu cred ca-i intereseaza. presa culturala e oricum citita strict de cativa filologi.