Tuesday, August 25, 2009

Cartea care nu ajunge

Eu ştiu că voi aţi vrea să povestesc despre Malina, dar eu am chef de ceartă. De câteva zile tot vreau să spun ce am pe suflet, dar mai întâi am stat un pic să mă calmez. Nu cu o persoană mă cert eu, ci cu o anumită mentalitate. Vineri, la NRV, ascultam eu ce zicea Cosmin Ciotloş, dar la un moment dat am făcut ca trenul. La un moment dat a zis : cartea a ajuns la toţi cei la care trebuia să ajungă. Şi m-am înfuriat foarte tare, pentru că de fapt cartea NU a ajuns exact acolo unde trebuia să ajungă: în librării şi în biblioteci. Sigur, nu doar cartea aceea nu a ajuns, ci în general cărţile care apar în spaţiul carpato-danubiano-pontic, etern şi fascinant, ajung doar în anumite locuri. Pe mine mă scoate din minţi faptul că toţi par a fi împăcaţi cu situaţia asta.

Mai zic pe scurt încă ceva. Acum 2 săptămâni, la Piper pe limbă, a fost invitată Adriana Babeţi. La un moment dat s-a vorbit despre criză [vine pds-ul sâmbătă, nicio grijă] şi Robert Şerban a spus ceva cam aşa: Lumea nu mai e interesată de revistele literare. Şi Adriana Babeţi a zis [asta am reţinut exact]: S-ar putea ca de vină să nu fie lumea.

În rest, toate bune şi frumoase, vorba vine. Citesc o carte care mă plictiseşte îngrozitor [Moartea unui critic, Martin Walser], dar o voi duce la bun sfârşit, prea mare a fost scandalul. Am comandat de pe internet vreo 2 cărţi, sper să le primesc. Când vor ajunge o să afle tot universul, deci şi voi, pentru că o să chiui de bucurie cel puţin câteva zile. Am mai comandat cărţi şi de la un anticariat on line, dar oamenii-s în vacanţă, mai durează un pic până-mi vor spune dacă mai au cărţile în stoc.

La final pun nişte poze. Ziduri avem, cu cărţile stăm prost.

Biblioteca Academiei [e superbă clădirea, merită vizitată; nu prea are cărţi şi reviste, dar tot merită.]


Şi-o pagină de istorie [la şcoală am învăţat limbajul ăsta bombastic]: prima bibliotecă publică, ce avea secţie de împrumut dar şi sală de lectură, din Imperiul Habsburgic [cele două clădiri stau faţă în faţă].

şi dovada




Şi la final [ăsta-i cel adevărat, cel de dinainte e unul fals]: un interviu [apărut în Dilema veche] cu Marin Mălaicu Hondrari.

27 comments:

Anonymous said...

ce carte nu ajunge desi ar trebui sa ajunga? ca nu m-am prins. cat ai putut sa ma faci sa rad cu biblioteca academiei care nu prea are carti, dar tot merita vizitata :)))mereu esti asa simpatica atunci cand esti nervoasa? :)

white noise said...

@hearmyself - o carte a lui Gelu Vlasin, dar nu e vorba doar de ea. in librarii sunt carti doar de la cateva edituri, iar ele-s cu sutele.
in biblioteci uneori nu ajung nici titluri importante aparute la Polirom, Humanitas, CR. ce sa mai zicem de altele.
nervoasa sunt, nu stiu daca si simpatica.

in general, cartile de poezie ajung doar unde trebuie, adica NU la cititor.
cartea asta a lui Vlasin nu e una de poezie, dar eu nu doar despre asta vorbesc, ci despre o stare de fapt

Hiacint said...

Si pe mine ma enerveaza cumplit acelasi lucru. La ce bun ca sunt pline revistele de cronici cind nu dau de cartile pomenite?! Imi da impresia ca ar exista undeva un defect, vicios si deloc in avantajul cartilor/autorilor.

MB said...

Cu cartile mai e cum mai e, dar cu revistele? Eu cumpar vreo 7-8 in fiecare luna si pentru asta colind cateva librarii diferite. Si de ce oare le gasesc numai in librarii? Sa fie un semn de extinctie? Tare mi-e teama ca da.

MB said...

Plus...
eu am primit cartea lui Gelu chiar de la el, daca la "Don Quijote..." te referi. De multe ori prietenia cu autorii te scapa din situatii jenante.
Daca nu cumva chiar asta e o situatie un pic anormala.

Anonymous said...

Ai atins două probleme care au în spate multe deficienţe. La una dintre ele - revistele literare, îi dau dreptate dnei Adriana Babeţi (chiar dacă, personal, nu-mi place despre dânsa).
La cealaltă problemă - cartea nu ajunge, cred că lipsa agenţilor literari, sau a agenţiilor de literatură, ar fi veriga lipsă dintre librării şi edituri. Uite un interviu cu Iulia Dondorici, una dintre puţinele agente literare. Subiectul nu poate fi epuizat într-un scurt comentariu, dar mai sunt şanse...
P.S. Anul acesta am primit vreo zece cărţi de poezie direct de la autori, cărţi pe care nu le vei găsi niciodată într-o librărie, unele nici măcar în bibliotecile publice. Dă-ţi seama în ce lume trăim...

Anonymous said...

Da, mai ales cu cele de la Vinea e problema; se gaseste POATE cate un exemplar la Carturestiul din Verona si atat. Am intrebat la Eminescu, la Humanitas, la NOI de diverse carti aparute la Vinea si raspunsul a fost mereu acelasi: "Nu colaboram cu Vinea". Dar aici cred ca e de vina si indolenta lui Tzone, ma indoiesc ca daca si-ar da un pic interesul nu s-ar mai remedia lucrurile. Si nu e vorba doar de Vinea, dar e poate exemplul cel mai dureros, avand in vedere caaate carti faine au aparut aici si au disparut de bine ce au fost puse in vanzare, "tirajul" nedepasind un exemplar -doua de titlu. Am observat ca o salvare pentru carti aparute la edituri resimtite ca "obscure" din cauza lipsei de promovare, ar fi libraria MNLR. La fel si pt revistele literare, cum spunea Mario. Eu de ex numai acolo gasesc Vatra.

Anonymous said...

si uite asa nu o sa ajunga niciodata la posibili cititori carti de: Cristi Popescu, Adela Greceanu, Mariana Marin, Virgil Mazilescu, Magda Isanos, Doina Ioanid, Leonid Dimov si nu mai continui lista ca mi se rupe sufletul :(

white noise said...

@hiacint - am dat de cronici la carti pe care le-as vrea, mai mult decat atat, carti de care as avea mare nevoie, dar habar n-am unde ar trebui cautate. daca as sti, le-as gasi

@mario- revistele cred ca se vor muta pe net, ar scapa de intermediarii care nu-si fac meseria.
si cred ca ar iesi mai ieftin.
dar in tara asta is cam 1000 cei ce cumpara carti, astia o mie nu pot tine in spate toate revistele care se tiparesc.
eu nu citesc decat vreo 3, dar mai citesc articole/autori din inca vreo 3-4

autorii NU ar trebui sa imparta carti tuturor. nu ma refer la prieteni. in Ro cam toata lumea asteapta sa primeasca pe gratis cartile.

am auzit deseori replici de genul " a scos o carte x, voua v-a dat-o? ... nu, nu da la nimeni". dupa care urma o serie de injuraturi :(
pai ce-s pretentiile astea? de ce nu se duc s-o cumpere? iar imi vine in minte articolul acela din Vatra, al lui Cistelecan.

@M3 - de ce nu-ti place babetica :(
nu stiu daca lipseste agentul, sau lipseste editorul care stie si vrea sa-si faca meseria. si sigur lipseste librarul. cei de azi is doar vanzatori, cu 2-3 exceptii.
de fapt in Timisoara doar la Caligraf sunt librari.

@hearmyself - vinea macar ajunge la targuri, dar ar mai fi eikon, pontica, charmides, editurile universitare si multe altele.
se lucreaza foarte greu cu Tzone, stiu, am auzit destule povesti.
la Carturesti ajung carti de la vinea, dar nu toate.
iar inTm nu toate cartile ajung la ambele librarii Carturesti, pt ca cei care conduc librariile sunt niste inculti [asta ca sa vorbesc frumos]. si nu-i vorba doar de poezie, ci si de altele.

cei cu MLR au o editura care trimite cartile doar pe trotuarul din fata muzeului, cartile lor se gasesc doar in chioscul acela.

cand editurile vor fi edituri [adica nu vor lucra cu banii clientului] atunci probabil vor fi si cartile la vanzare.
dovada ca editurile care-s edituri se vad si in librarii.

cristians. said...

Că scade interesul pentru reviste literare nu este vina revistelor/redacţiilor neapărat. Nu cred în ruptul capului că modelul de urmat şi de curtat trebuie să fie publicul, iar publicaţiile să consimtă mereu la noi şi noi compromisuri. Aşa ajungem peste noapte să avem 'cronica neagră' în Orizont.

În Timişoara, ŞI la Humanitas "Joc secund" sunt librari! Absolvenţi de Filologie. Ai făcut sondaj printre ei să vezi ce pregătire au?

@Hiacint: nu-i aşa ce deranjant e că revistele-s pline de cronici, câtă vreme toată lumea ar trebui, fireşte, să-şi culeagă informaţiile despre cărţi (noi şi mai vechi apariţii) doar de pe site-uri?! "Defectul vicios" stă în distribuţie, în "marketingul" majorităţii (sau marii majorităţi, cum scriu şi spun tâmpiţii) editurilor. Că e greu de dat peste o carte, a cărei cronică ai citit-o şi te-a provocat, este la fel de frustrant ca a o găsi pe raft sau pe site-ul editurii şi a NU ţi-o putea permite.

Am aflat îndeaproape şi din interior cum e "condusă" Humanitas. Lui Gabi L. îi place mai nou doar să se plimbe cu BMW-ul şi să-şi stoarcă minţile doar-doar mai găseşte amintiri despre fiul din Japonia, a uitat de plata tichetelor de masă cam de 3 luni, de campanii de promovare, de acţiuni culturale care să atragă atenţia asupra lanţului său de librării...

Pe de altă parte, nu ştiu ce cărţi aşa excepţionale nu aţi aflat voi prin librării, odată citite cronicile în reviste! Dacă-s cărţi bune, sunt găsibile...Dacă-s autori obscuri, adoraţi de 5 persoane, familia, nu mă mir.

white noise said...

@Cristian Sirb - e complicata discutia cu revistele. nu e cazul sa coboare stacheta, ci sa vada exact care ii e publicul tinta. si cei din redactii sa-si bat putin capul cu publicitatea si distributia. daca cei platiti sa o faca nu o fac, sa caute alti colaboratori.

despre librari eu zic asa> daca nu tu hotarasti ce carti intra in librarie si cu ce edituri colaborezi, nu esti librar, indiferent de scoala facuta.

la joc secund is si oameni faini, dar nu a fost tot timpul asa. dupa ce Marius si Mihai au plecat [din fericire au inventat Caligraful] libraria a intrat pe mana unui cretin. din fericire a plecat si el. Razvan a reparat ce era de reparat dar apoi a plecat si el.
cei de acum is oameni faini, dar n-au nicio putere de decizie.

carti esentiale [pt mine] pe care nu le gasesc:
Gerda lui Constantin Stan
cartile despre postmodernism/textualism ale lui Soviany
o carte a Mihaelei Ursa
o carte despre Herta Muller
cartea Emanuelei Ilie despre diversi poeti
cartile lui Valeriu Mircea Popa [dau oricat pe ele]
o carte coordonata de Virgil Podoaba, despre "cartile supravietuitoare"
ar mai fi, dar simt cum imi creste tensiunea

la bookfest o prietena cauta in disperare cartile lui aurel dumitrascu.

despre pretul unor carti mai bine nu mai zicem nimic.

in rest, is convinsa ca-n tineretea lui, Bacovia avea fix 5 admiratori. iar Blaga n-a avut mai mult de 200 de exemplare tiraj la primele volume.

cristians. said...

:) La Joc secund nu am socotit şi tunurile date de foşti angajaţi. Poate că unii sunt şi ei patroni azi. Cel mai mult m-a şocat cazul unei fete care a plecat lăsând o gaură cât ea...

OK, am înţeles cum vine treaba cu cei 5 admiratori. Spre ruşinea mea, din lista pe care cu bunăvoinţă ai încropit-o pentru mine, nu o cunosc mai 'îndeaproape' decât pe d-na Mueller.

Asta cu Aurel Dumitraşcu trebuie să o mai rumeg (mai bine aş citi nişte cărţi de el), că nu înţeleg ce fascinează atât la dumnealui. Sper că nu faptul că e marginal(izat). Mai ştiu eu pe cineva care-l caută. Seamănă deja cu arheologia, dacă nu cu alchimia. :)

Hai să scriem noi o revistă. Doar că la marketing îs zero... :)

white noise said...

@Cristian Sirb - eu la marketing is pe minus :)
cartile de care ziceam sunt mai mult studii critice, chestii teoretice, alte nebunii care ma pasioneaza.

am auzit si eu povesti de genul "orice/-ar face tot ies pe minus". dar cred ca acele tunuri ar trebui dovedite in justitie. daca nu, atunci nu exista.

Adina said...

Despre librarii:

1. Sunt curioasa cum ar reactiona librarii de la noi daca te-ai duce, white noise, si le-ai spune ca ai vrea sa cumperi cartea X, pe care ei nu o au. La Bruxelles am fost cu cereri din astea la o librarie - intr-o ora-doua erau in stare sa faca rost de ce vroiam, in editia dorita de mine. Totul cu zambetul pe buze si fara nici un stres. Nu erau editii rare sau vechi - desi la un anticariat probabil ca s-ar fi straduit sa faca rost si de asa ceva.

2. Eu la Joc Secund nu mai intru de vreun an, dupa ce o librareasa de-acolo a reusit o data sa ma insele (n-am fost atenta cat aveam de plata si am remarcat abia acasa, si dupa ce aruncasem bonul, ca mi-a umflat "nota de plata" cu vreo 5 lei) si apoi a incercat, la doua alte vizite, sa ma insele dar nu i-a mai mers (tot asa - imi mai batea cate o carte de 5-6-7 lei in speranta ca nu o sa fiu atenta). Am intrebat atunci de manager, dar nu era, etc. Decat sa ma enervez mai bine merg altundeva. Nu am intrebat-o daca-i absolventa de filologie.

white noise said...

@Adina - cred ca la Esotera s-ar putea sa functioneze ideea de comanda. eu n-am incercat niciodata, dar am auzit candva o reclama
mie cei de la Caligraf mi-au adus carti pe care le voiam neaparat, carti de la Vinea.
dar astea-s exceptii, in rest nu merge.

am senzatia ca tipa de care zici nu mai e la joc secund. nu stiu exact la cine te referi, dar s-a schimbat echipa. a plecat Razvan la snobaraia cu nisip, si pe urma s-au cam schimbat si ceilalati.

Adina said...

@white noise - E bine totusi ca merge pe undeva. La Esotera o stiu pe o tipa, Cristina, daca dai de ea sigur o sa se straduie sa comande/ajute. Sau o sa te lamureasca imediat ca nu se poate :) E f. cu capul pe umeri.

Fata aia de la Joc Secund era tinerica si vag bondoaca si cu o figura amintind de-un purcelus; nu era prea amabila. Nu stiu daca mai e acolo.

white noise said...

@Adina - stiu ca acum cativa ani am vorbit cu patroana, am intrebat de o carte. nu stia autorul, habar n-avea de el, dar si-a notat numele si peste o vreme am gasit cartea dorita acolo. n-am facut comanda.
pt lanturile de librarii comanda de felul asta nu functioneaza, acolo se lucreaza doar cu anumite edituri

Anonymous said...

Nu sunteti la curent cu noutatile: Mihai C a plecat din Caligraf.

white noise said...

oricum, nu asta a fost problema in discutie,. dar uite ca s-a terminat vacanta si vom afla in curand toate noutatile.

ionutza said...

Uite ce iti sugerez in privinta cartilor la care nu ai acces direct (librarii, biblioteci): daca nu reusesti prin comanda direct de la editura, fa pe ...in patru sa ajungi la el (desigur, daca e autor roman in viata!). Cere-i, prin mail, sa iti trimita cartea, daca mai are exemplare, daca nu, sa iti sugereze vreo metoda sa intri in posesia ei. Eu asa am facut, cu autorii a caror adresa de mail sau nr. de telefon am gasit-o pe net....

white noise said...

@ionutza- of, da, ar merge, dar uneori habar n-am de unde sa iau editura sau autorul.

Adina said...

detectivi particulari :) ei sunt solutia.

white noise said...

@Adina - :))))))))) ar fi o idee. oare cum ar reactiona, sa le spui caut pe cineva, semnalmente: 20 X 25, 200 de pagini, ultima data era imbarcat in alb cu dungi, necartonat

cristians. said...

Of, asadar nu scoatem revue? :(

white noise said...

@Cristian Sirb - trebuie finantare, si trebuie vanduta. cine nu se pricepe la chestiile astea n-are nicio sansa. revista ar disparea inainte sa apara

ionutza said...

Ai vazut ca romanele Hertei Muller sint la reducere (la Polirom), doar 4.99 bucata?!

white noise said...

@ionutza - da, multumesc, io le am de ceva vreme. data viitoare astept oferta din asta