Monday, June 8, 2009

Pe puncte

1. Au început să apară veştile despre Bookfest. Nu pe site-ul oficial, ci pe cel al editurilor. Cum care edituri? Polirom şi Cartea românească. [De ce nu mai avem şi alte edituri profesioniste? ]

2. Au apărut câteva bloguri legate de cărţi:

Chipurile, SGB
Coada, Dragoş Voicu
Pagina lui Supermen, Şerban Anghene

3. Dar
SkyRain unde e? Şi de ce??????

4. Joi şi vineri, Octavian Soviany şi Miruna Vlada vor fi în
Timişoara.

5. Vreau să spun câte ceva despre articolul ăsta, din Adevărul:
Poezia, producţie pe stoc.
Începe aşa: Volumele de poezie se vând cel mai slab. O spun librarii, editorii, cititorii şi chiar poeţii.
Eu zic aşa: singurii care au voie să se plângă sunt poeţii şi cititorii. Pe librari îi rog să-mi spună 10 poeţi care au debutat în ultimii 10 ani. Hai să nu fiu rea, îi rog să-mi spună 3 poeţi care au debutat după 2000. [Pe cei de la Caligraf îi rog să nu sufle răspunsul!]

Pentru edituri am o veste: s-a inventat internetul! Şi un sfat: folosiţi-l! Mi se va spune că cititorii de poezie nu sunt mulţi, dar întreb şi eu: ne-a numărat cineva? Nu suntem mulţi, nu se pot face averi de pe urma noastră, asta-i problema.

Eu sunt foarte de acord cu ce zice aici Marius Chivu [deşi în alte articole a spus unele lucruri cu care sunt în dezacord total]:

Poezia nu trece neobservată decât de cei care n-o merită. Nu trebuie ca oamenii să citească neapărat poezie. Altfel, sigur, editurile de poezie din România sunt cele mai neserioase instituţii de pe piaţă. Nu tipăresc, nu distribuie, nu promovează, nu plătesc autorii. De fapt, vorbim despre nişte fantome.

19 comments:

Lucia Verona said...

La întrebarea cu editurile profesioniste sper că nu vrei un răspuns :)) Oricum, răspunsul meu nu ţi-ar plăcea.
Dar mă interesează SkyRain - chiar voiam să te întreb dacă ştii ceva. S-a supărat joi seara, şi-a şters blogul, de atunci a mai comentat la mine o dată, foarte vag şi atît.

ionuca said...

Eh, Poliromul mereu anunta lansarile, reducerile etc. Ceilalti, uhm, poate ceilalti nu au timp pentru "nimicuri" din astea, cum ar fi sa isi informeze cumparatorii de evenimentele pe care le organizeaza sau la care participa :D

Gelu Vlasin said...

mda. m-ai scos din circuit, nu-i asa ? ca vad ca nu apare nici reteaua literara (http://reteaualiterara.ning.com) si nici bloguletzul meu (http://geluvlasin.blogspot.com)

white noise said...

@jurnal de bord(ura) - n-am scos nimic, ce motiv as fi avut. nu inteleg, unde nu apar? blogul e in blogroll, la oficiale[gv/jurnal], si la followers. reteaua doar la "urmaritori"

@ionuca - unele edituri sunt mai harnice

@Lucia Verona- nu stiu nimic de SkyRain, am fost plecata si cand m-am intors nu l-am mai gasit.

capricornk13 said...

@white noise: ia vezi tu cu aprecierile la adresa Polirom si Cartea Romaneasca, imediat o sa apara cineva sa spuna ca te platesc ei sa tii blogul!!!:)) sau ca esti nu stiu cine...:)
foarte frumos ultimul p.d.s.! ca dealtfel toate de la tine, sunt numai kestii de care n-as fi auzit probabil nicicum, nicicand; meriti multe, multe multumiri pentru rabdarea si pasiunea ta de a ne arata si trimite la poezii noi

white noise said...

@capricornk13- ma bucur ca ti-a[u] placut. am emotii uneori, cand le aleg.

despre altele nu zic nimic, mi-a zis un prieten ca pot face orice, tot imi vor iesi vorbe.

raluca said...

@white noise: din experienta mea de cumparator de carti, editurile mentionate de tine sunt singurele care au o prezentare internet ok+librarie online demna de acest nume (o meniune speciala si pentru corint care sunt foarte rapizi). Ca cititoare de poezie, stiu ca reprezint numai o nisa (in Franta cititorii de poezie ar reprezenta 1%), insa sunt convinsa ca e si o problema de mediere: in librarii, rafturile de poezie sunt oriunde, numai la vedere nu. Iar dezamagirea mea cea mai mare e ca "diversitatea ofertei" de poezie romaneasca, fie si intr-o librarie precum Carturestiul din Bucuresti, e minima. Inca astept lansarea unei colectii de poezie in RO echivalenta cu Poésie/Gallimard (ma refer si la pret si la calitatea prezentarii).

white noise said...

@raluca- de fapt cele 2 edituri sunt 1. bine ca mai sunt si altele oarecum functionale.
din cate stiu eu, cititorii de poezie din franta pot gasi ce vor pe net[sau la lecturi]. la noi, nicio editura de poezie nu are site, nici macar un blog nenorocit...

MB said...

Ai dreptate. Am cautat sa citesc ceva poezie noua pe net. Sunt departe de tara. Am gasit pe Komartin si acum pe tine. Edituri pe net, cu tot cu productie (cata e)? Poate intr-o zi...

white noise said...

@Mario Barangea- editurile de la noi parca n-ar vrea sa vanda, asa se comporta.
vezi ca am in sidebar la poezie link catre no name, colectia de carticele underground editate de un cristian.
plus poemele de sambata...
ma bucur de vizita :)

raluca said...

ai dreptate, white noise, cu gasitul de poezie in Franta pe net, numai ca sunt cam fo 500 de edituri...:-) In fine, incepind cu 18 iunie e "Le marché de la poésie" la Paris si imi caut prieteni la care sa ma invit:-)
Numai ca eu sunt tare old fashion si-mi place la nebunie sa cutreier librariile, sa cer sfaturi de la librari, sa-i intreb ce-a mai aparut nou (ca pe aici ei citesc si au o publicatie in care povestesc ce le-a placut http://www.pagedeslibraires.com/
) pacat ca nu prea spun nimic de poezie, sa iau cartea in mina, sa o rasfoiesc...De pe net cumpar putin, in general chestii nemtesti sau englezesti, dar in RO nu stiu ce m-as fi facut fara net! 14 carti de poezie le-am cumparat de la Cartea Romaneasca de pe net, antologiile de la Aula tot asa...n-as fi putut sa le gasesc de nici o culoare in librarie. Si sa stii ca asta ma doare foarte tare. Ca tot citeam la prezentarea poetului "si a mai publicat si volumul cutare si volumul cutare", iar intrebarea mea "si eu unde le gasesc?" raminea fara raspuns.
articolul l-am citit pe urma si mi s-a parut interesant. Au dreptate cu poetii din manuale scolare, asta am vazut si eu ca se cere de obicei in librarie, dar in ceea ce priveste poezia contemporana, e chestie de curiozitate. Cititori curiosi sunt, iar jobul librarilor e sa faciliteze intilnirea dintre o carte si potentialii cititori.

raluca said...

ar mai fi festivalul de poezie de la Berlin de pe 27 iunie, dar ce pacat ca acolo nu o sa pot ajunge:-((
http://www.literaturwerkstatt.org/index.php?id=669&L=1

white noise said...

@raluca - sa mergi neaparat la piata aceea pariziana, in 21 vor fi acolo tupa, ana maria sandu, komartin.

raluca said...

pe bune?! si mie cum mi-a scapat chestia asta??? ca m-am uitat pe situl lor si vorbeau numai despre polonezi si portughezi.
a, le-am rasfoit programul si romanii sunt pe 20 iunie
http://poesie.evous.fr/samedi-20-juin.html
iti dai seama ca nu o sa ratez asa ceva:-)

white noise said...

@raluca- sa nu ratezi si sa ne povestesti si noua.
dar icr-ul zice ca e in 21:
http://www.icr.ro/paris/evenimente-6/trei-tineri-poeti-romani-isi-vor-citi-poemele-pe-scena-pietei-poeziei-intre-18-si-21-iunie.html

daniel said...

@white noise: n-ai verificat bine, atat LEDA cat si MILLENIUM au anunturile cu lansari la Bookfest, pe site si pe blog! Si nu sunt singurele.

white noise said...

@daniel - au aparut in ultimele zile diverse anunturi. si Humanitasul, am vazut.
le-am pus in sidebar, la de pe bloguri.
acum si site-ul oficial anunta lansarile

Anonymous said...

Dragă White Noise,

Am închis blogul pentru că am fost acuzat că, din cauza trenuleţului, blogul meu a devenit un blog de "agăţat" fete, femei... Nu a fost aşa, desigur.
Sunt dezamăgit profund. Nici nu ştiu ce să spun, nu ştiu să reacţionez la asemenea replici. Am şters tot. Of, mă, îţi dai seama pe ce lume trăim?

Mircea

white noise said...

@SkyRain- imi pare rau de tot, n-am cuvinte. stiu cum e cu acuzatiile astea nefondate, stiu cat de tare dor atunci cand sunt nedrepte. sper ca ai trecut peste suparari si poti merge mai departe, cu sau fara blog.
mai scrie pe aici cand ai chef :)