Thursday, April 2, 2009

National Poetry Month


Acolo, la ei, a început din nou National Poetry Month. Primesc din nou, prin e-mail, o poezie pe zi.

Posterul de anul ăsta e superb.
sursa foto: poets.org

Am povestit şi anul trecut despre luna asta.








"What Is Poetry For?" Here is what they had to say.

Poets featured:
Martha Serpas
Todd Boss
Molly Peacock
Major Jackson
Cole Swenson
Kim Addonizio
Kimiko Hahn
Willie Perdomo
Beth Ann Fennelly
Julie Sheehan
Honor Moore

For more information on all featured poets visit wwnorton.com & poemsoutloud.net.

Pentru că e vorba de poeţi americani contemporani, nu mă mir că nu-i (re)cunosc. Dacă ar fi fost poeţi români, m-aş fi descurcat mult mai bine.

Şi dacă tot am ajuns la literatura română, aş vrea să spun vreo două vorbe despre un studiu despre receptarea scriitorilor tineri, făcut de Simona Vlad. Despre proză, spun doar că nu [prea] mai citesc, nici nu mai cumpăr, dar nu e o hotărâre definitivă. Nu ştiu ce m-ar face să reîncep să citesc mai mult; oricum, n-am de gând să dau mai mult de 25 de lei pe o carte, nu pentru că a dat criza peste mine, pentru că nu-i ăsta motivul.
Dar ea a făcut şi un studiu legat de poezie şi despre asta aş zice mai multe, mai ales că-s de acord cu titlul ales: românul e născut poet, dar nu şi cititor de poezie. N-am timp acum să zic tot ce aş vrea, dar şi eu cred că poezia contemporană are de dus o luptă grea dacă vrea să devină mai populară. În primul rând ar fi bine să apară alţi librari*, dar n-ar strica să fie şi altfel de editori.* N-ar strica să apară şi nişte site-uri. Poezia ar trebui să ajungă mai întâi la cei interesaţi de poezie, şi după aceea poate o să ajungă şi la alţii.

*or fi şi acum vreo doi-trei care se pricep la sportul ăsta, dar sunt mult prea puţini.

30 comments:

un_cristian said...

Studiul e superficial si nu da multe date necesare interpretarii. Dar merita mentionat. Totusi, pe acelasi sistem, se poate face acelasi lucru cu orice categorie de "cititori potentiali"> pensionarii din fata blocului, navetistii de pe ruta Ploiesti-Bucuresti. De cand studentii de la litere intra pe baza diplomei, nu mai poate fi vorba de o dorinta de a cunoaste/citi literatura, ci de a fi student.

white noise said...

@un cristian - am inteles ca nu l-a facut pt blog, asa ca cine stie ce ne-a ascuns. dar de undeva ar trebui inceput.

un_cristian said...

Atunci sa dea toata datele, daca e studiu. Mi se pare un sondaj intamplator. Si mai e ceva. Nu e relevant locul: preferam profele de romana decat studentii de la litere (facultate care are multe sectii nefilologice).Din ce-mi livreaza, nu rezulta nimic serios, imi pare rau. E de mentionat efortul, dar sa fie bine facut, nu doar o stire pe blog. Nu cred ca literatura are nevoie de "priveghiuri". Plansul asta ca nu se face, nu se drege, nu citeste lumea, nu exista o industrie care sa "indice" numarul de fani...mh, e interesant in felul lui. Dar cu ce ne-ajuta sa facem caz ca la Litere x% refuza sa stie ce se scrie azi? E fix pericolul pe care sistemul comunist incerca sa-l introduca: toti citim aceleasi carti, toti cunoastem aceiasi oameni. Mi se pare ok ca unii nu-s interesati de subiect. De ce ar trebui sa fie toti interesati? Si de ce ar fi unii mai cu mot daca s-ar incadra in "sablon"? Vorbim de oameni la inceput de drum, care poate au ales literele pentru altceva, nu neaparat sa se faca scriitori (alta prejudecata)

Ovidiu said...

hm... poezia chiar trebuie sa devina populara? e genul cel mai greu de receptat, daca ne referim la poezia elitelor, nu la poetii stadioanelor. pe vremea comunistilor erau tiraje uriase, dar asta nu inseamna ca poezia buna era cu adevarat populara.

white noise said...

@un cristian - cred ca liceenii si studentii ar trebui intrebati primii. daca nu citesti cat esti la scoala, nu mai citesti niciodata.

dar de ce nu te intereseaza parerea profilor de romana? ei de ce sa nu citeasca :)

@Ovidiu - sigur nu de poezie pe stadioane avem nevoie, ziceam doar sa fie un pic mai populara, ca acum nu se vede.

mariusmioc said...

Scuze de offtopic, mi s-a cenzurat blogul şi vă invit la o discuţie despre cum se poate elimia un blog de pe wordpress:
http://ro.altermedia.info/mass-mediacenzura/blogul-lui-marius-mioc-suspendat-a-2-a-oar-de-wordpress_13045.html

Puteţi găsi instrucţiuni despre ce trebuie să faceţi dacă vă enervează un blog şi îl doriţi şters.

simona vlad said...

Scuze, eu abia acum vad postarea asta. Multumesc mult, White Noise pentru link.
O sa explic putin pentru uncristian
E un studiu in-devenire. Multumit?! :)

Uncristian are dreptate. Nu te duci la Litere ca sa te faci scriitor; daca i-am intreba pe marii scriitori iesiti de acolo cat i-a ajutat facultatea de litere in sine sa devina, ne-ar spune: foarte putin. Intr-adevar, celor mai multi studenti de acolo nici prin cap nu le trece sa devina scriitori. Da, e o prejudecata sa crezi ca Literele te pot invata sa devii scriitor. Asta e ceva ce te inveti singur, indiferent de facultatea pe care o urmezi, asa cred si eu.

Cat despre sondaj, am specificat alegerea segmentului, ca si faptul ca nu am pretentii de institut statistic.
E un studiu calitativ, nu cantitativ.... Nu, nu caut sa deplang starea literaturii...incerc sa inteleg spre ce se indreapta interesul cititorului si de ce. Eu chiar m-as bucura ca altii care au mai multa putere de organizare decat mine sa faca mai mult. Iar ceea ce am cautat postand rezultatele pe blog a fost sa impartasesc cu cei interesati ce am aflat cu mijloacele restranse pe care le-am avut si sa fac public un semn ca exista interes pentru asa ceva, poate se invredniceste vreo institutie serioasa sa si intreprinda studii extinse. Pe mine, ca scriitor-amarat-in-devenire, ma intereseaza cum gandeste omul care vine sa ia o carte din librarie, de ce da banii pe ea, de ce isi petrece timpul cu ea, in defavoarea a ce renunta la o carte pentru alta. Si va asigur eu ca si pe alti scriitori aspiranti sau consacrati ii intereseaza. Asta e ceea ce am putut eu sa fac. Le doresc succes altora sa faca mai mult si in masura posibilitatilor ii si ajut cu drag.

De unde reiese ca fac caz ca X% refuza sa stie ce se scrie azi?!
Nici o clipa nu am sustinut asa ceva, ci am cautat sa inteleg de ce se intampla asta. Si mie mi se pare perfect normal sa nu fim toti interesati de acelasi lucru. Doar ca poetii si scriitori ar trebui sa fie interesati de ce nu sunt cititorii interesati de ei si sa atraga niscaiva procente in favoarea lor. Zic si eu, nu dau cu parul. Daca nu vor, nu vor... :)

un_cristian said...

@white noise> pai tocmai ca ma intereseaza parerea profilor de romana (inclusi in cateoria de cititori subintelesi) / eu yiceam ca sondajul, ca sa fie relevant in miezul problemei(studentii nefiind cititori profesionisti, chiar daca activi sau activati).
@simona vlad
cititorii se plang ca autorii nu se uita spre ei, autorii invers. Daca s-a castigat ceva prin internet e tocmai aceasta apropiere. Tot jelanie mi se pare faptul ca "nu se citeste". Daca cu literele m/am lamurit (1200 de studenti/an - max 50 interesati de poezie), cu librariile e si mai confuz. Libraria romaneasca nu e numai una de carti. Papetaria si jucariile fac parte din ce se intelege la noi printr-o librarie. De aceea, e bine de stiut si locatia. Daca libraria e una strict cu cartile unei anumite edituri sau e o adunatura de carti de colorat si romane. Iata de ce, din start, studiul nu poate fi studiu. Apoi, sigur, inca o data, ideea e buna, dar irelevanta.
Institutiile serioase nu exista in acest sens. Editurile nu sunt interesate(tiraje false,ca sa dau exemplul cel mai la indemina, librariile abia-si duc zilele, de ce s-ar orienta spre cititori? In plus, cititorii nu se regasesc in statistica, unica, existenta. Spunea si white noise mai jos, pe undeva, in biblioteci cartile de poezie nu sunt citite. Practic, statistica asta o neglijezi. Si ea exista. Dar nu/i avantajeaza tocmai de cititori. Care par sa nu fie interesati de poezie. Si/atunci? Studiul tocmai de aceea mi se pare facut superficial. Biblioteca e mai importanta decat libraria si decat facultatea de litere. Or, tu, care faci acest studiu neglijezi fix singura institutie care are o evidenta. E mai usor, plecat de/acolo, sa tragi niste concluzii. In rest, ok.

white noise said...

@marius mioc - ar fi bine sa aveti un site al dvs pentru tot ce aveti de spus, altfel, mereu veti deranja pe cineva, mai ales intr-o tara plina de comunisti&co.

@un cristian - tu ai zis doar "profele":) oricum misiunea profesorilor de romana e alta, am mai avut polemica asta, ai avut una si cu Alex Matei [sau nu cu tine polemiza?]

singurii care-s obligati sa citeasca is criticii [de intampinare].

pe mine nu ma intereseaza neaparat cititorul profesionist, pt ca literatura nu e doar pt el.

m-ar interesa liceeni/studentii pt ca un scriitor de 20 si ceva de ani scrie in primul rand despre/pentru generatia lui. si repet daca nu citesti la varsta asta, nu te apuci mai tarziu.
asa ca daca as sti sigur de ce ei NU citesc, poate as face ceva sa-i conving ca merita sa citeasca.

zici "cititorii se plang ca autorii nu se uita spre ei, autorii invers. Daca s-a castigat ceva prin internet e tocmai aceasta apropiere"

eu nu cred ca exista vreo apropiere, in primul rand pe net nu dau de carti, si-n absenta lor vorbim vorbe.

@simona vlad - n-ai de ca sa-ti ceri scuze, mai ales ca n-am fost in stare sa pun un link pe blogul tau [ca nu stiu cum se face]

"Doar ca poetii si scriitori ar trebui sa fie interesati de ce nu sunt cititorii interesati de ei" - de acord cu tine

si eu cred ca asemenea studii ar trebui facute, pt ca tiraje de cateva sute [ma refer la exemplare vandute/proza] sunt de toata jena la o tara de 20 de milioane, sau cat om fi [toti culti, destepti, manierati, nu ca occidentalii aia care....:) ]

despre poezie nici n-are sens sa discutam. din pacate, poetii par impacati cu gandul ca se citesc intre ei, desi nici macar intre ei nu se citesc.

simona vlad said...

hi, hi, hi. asta cu poetii care se citesc intre ei mi-aduce aminte de ceva fain ce am citit in cartea lui J Barth "himera" :
"ne-a spus ca era scriitor de povesti, sau cel putin un fost scriitor de povesti - si ca venea dintr-o tara de la celalalt capat al lumii. Pe vremuri, oamenilor din tara lui le facea placere sa citeasca; insa, acum, singurii care mai citeau opere de fictiune erau criticii, alti scriitori sau studenti carcotasi, care, lasati in voia lor, preferau muzica si pozele cuvintelor"
hi, hi, hi. - deci si la altii situatiunea e la fel. nu incalzeste nici asta, dar poate ii mai relaxeaza putin pe ultimii poeti sau prozatori care isi mai fac griji... iertata fie-mi ironia... o spun cu toata simpatia.

linkul cred ca e pus. probabil nu merge sa faci ping back sau track back, nici eu nu prea stiu, si eu sunt la fel de nepriceputa :) ...
habar nu am nici care e diferenta intre ele f bine. am incercat acum sa fac ceva si nu mi-a iesit nici mie.

white noise said...

@simona vlad - si eu trebuie sa citesc "himera" asta. mi-e dor de Barth :)

Anonymous said...

Poiana lui Mayuma a murit in cursul noptii, cred ca a cazut odata cu platforma Weblog, daca nu-si revine nu e vina mea, sper, dar just in case am migrat la o adresa noua, http://baicusi.wordpress.com.
Ne revedem acolo!

Iulian Baicus

un_cristian said...

@white noise Nu stiu de vreo polemica. profii de romana sunt cititori potentiali, asta nu cred ca se poate nega. ca nu citesc sau ca nu-s "obligati" s-o faca, e alta discutie. Dar, prin "definitie", orice prof de romana e un cititor potential (fie si doar daca vorbim de formarea continua)
Apropierea exista, altfel nu s-ar face bloguri&site/uri. Din pacate, cititorii au o problema. Se intimideaza, refuza de multe ori dialogul si chiar incearca sa propuna din randul lor "scriitori". Aici e o intreaga discutie, nu merita s-o pasam in doua randuri. Oricum, e clar ca scriitorii au nevoie de cititori, mi/e teama, insa, ca unii cititori nu prea au nevoie de scriitori, ci doar de cartile lor. Si cand ne vom intalni, iti pot da numeroase exemple. A cumpara o carte e ok, a o citi e si mai bine, dar a/l si intalni pe scriitorul respectiv e ideal. Mi-e teama ca multi cititori raman, din varii motive, doar la primele doua stadii. Si nu uita un lucru. In toata tranzitia asta, cel mai pagubit a fost scriitorul. Cititorii au gasit cum au putut cartile, editurile s-au scos, dar scriitorul si-a cam facut singur treaba. Daca nici cititorii nu-l "ajuta", atunci cine s-o mai faca?

white noise said...

@mayuma - spor cu cel nou

@un cristian - partea cu dialogul e foarte complicata.si mie mi-e greu sa vorbesc la intalniri din astea literare, poate pt ca nu prea sunt si nici nu prea stim cum ar trebui sa fie.
ne lipseste cultura dialogului, asta se vede la orice nivel.
eu am reusit sa spun vreo 2 vorbe abia la a 2 a sau a 3a intalnire [lansare, lectura] cu un scriitor.
stiu cititori care nu vor deloc sa stie cine sta in spatele cartii, dar sunt si unii care ar vrea sa stie.is trista azi, aseara a fost lectura clujenilor, la carturesti, si a fost tare putina lume.[aici mai bine tac, am eu rafuielile mele cu orasul asta].

sigur ca profesorii sunt potentiali cititori, dar daca-mi aduc eu bine aminte majoritatea colegilor mei de an n-au ajuns cu lecturile nici macar la optzecisti, mi-e greu sa cred ca au inceput sa citeassca autori si mai tineri odata ajunsi in invatamant.

stiu absolventi de Litere mult mai recenti :) care nici macar nu pun mana pe o carte de poezie, cat s-o mute de pe un raft pe altul, de citit, nici vorba. numai ca la varsta asta nu-i mai poti schimba, eventual i-am putea convinge sa citeasca cat sunt studenti si teoretic au mai mult timp. mai ales ca destule carti ajung repede in biblioteci.

dar stii care-i partea trista? multi dintre astia care NU citesc pretind ca scriu.

scriitorul are nevoie de cititori, eu ma bucur ca am avut curaj sa le spun unora cat de mult conteaza pt mine ce fac ei.

zic si eu aici poate ma aude cineva[si ia masuri]: niciunul dintre scritorii mei favoriti nu are site/blog.

un_cristian said...

@white noise> daca scriitorii tai preferati nu au inca site/blog inseamna ca nu considera inca "suportul" viabil
dar altceva vreau sa adaug. Spui de cititorii de liceu/facultate. E riscanta treaba asta. Intre 10-18 ani se face scoala, se citeste(obligatoriu - de unde anomalii de genul/ liste de lecturi obligatorii, carti citite degeaba, la norma si refuzul ulterior> "Am citit cartea aia la 14 ani, de ce s/o recitesc?"). Nu te baza pe potentialul cititorilor de liceu. Ce te faci cu pensionarii? Mama, si cateva prietene ale ei, citesc la greu. Manolescu spunea undeva de mama lui, anul acesta face 100 de ani, care citea tot ce aparea. Exista cititori de orice varsta. Pentru scriitori nu varsta conteaza, ci prezenta. Ori tu/mi spui ca la Cluj nu prea era public. Hm, aici e o problema. de bine, de rau, scriitorii se sustin intre ei, vin la lansari, isi citesc cartile. Ce ne facem cu cititorii, insa? Eu in cititori vad marea problema. pe de o parte vor sa rastoarne ordinea (impunem noi scriitorii), pe de alta nu prea sunt activi (nu vorbesc de blogurile cititoare, ci de atitudinea de cunoastere a scriitorului in carne si oase). Scoala a instrainat ideea de scriitor. Nu m-as baza pe lecturile liceenilor(binevenite), cat pe nevoia lor de a cunoaste si scriitori, nu doar profi/scriitori sau deputati/scriitori.

white noise said...

@un cristian- nu, eu ziceam de Tm, imi cer scuze clujenilor daca s-a inteles altceva.ei [clujenii]erau scritorii care au citit aseara.despre scriitorii care se sustin intre ei, iar n-as vrea sa zic nimic azi. se sustin, dar nu cei tineri din Tm. altii da, optecistii da, erau/au ramas impreuna [vighi, marineasa, pora, tolcea,mihaies, adriana babeti etc]

da, se citeste la orice varsta, dar nu cred ca incepi la orice varsta. cei care cresc cu cartea-n mana asa raman.
cand inca mai umblam eu prin scoli [hei, pe vremea mea :)))))))) ] si eu, dar si colegii mei umblam prin librarii si puneam mana pe diverse carti. cred ca trebuie sa ai curiozitati la varsta asta, cat esti in liceu/facultate.
nu le cer sa citeasc tot, ar fi doar bine sa-si doreasca sa citeasca autori tineri.
sigur, multi ii citesc doar pe cei intrati in canon.
exista un dezinteres general fata de literatura romana. tirajele o demonstreaza.
despre scoala, ai dreptate. cum zicea vighi "am inlocuit literatura cu comentariul despre literatura"

de ce n-au unii site/blog? poate nu se pricep sa-si faca, n-au bani sa plateasca pe altcineva. n-au timp si de asta, ca au facturi de platit etc.

white noise said...

@un cristian - inca ceva: dand vina pe cititor nu se va rezolva nimic. cititorul a plecat nemultumit fiind de ce a gasit pe piata.
...exact asa cum altii isi cumpara ford, bmw, ww si nu dacie.

un_cristian said...

@white noise Nu da nimeni vina pe cititori.Doar ca unele cauze pentru care scriitorii au ajuns in acea imposibilitate de a avea site(nu cred ca Mircea Cartarescu nu are bani, pur si simplu nu simte nevoia sa-si faca - si cam toti scriitorii din prima linie se afla in situatia asta), ei bine, una din cauze o reprezinta dezinteresul cititorilor. Tirajele sunt mici pentru ca se fac(peste tot aproape) tiraje false(trebuie sa traiasca toata lumea). Un lucru zice intr/adevar bine SV in studiu. Librarii refuza cartile.
Se poate citi de la zero la orice varsta.Sau poate ma-nsel eu.

un_cristian said...

@Simona Vlad
Din pacate nu sunt multumit. Ba chiar, citind si comentariile, devin si mai nemultumit. Inteleg ca nu stiai nici de Dan Sociu cand ai inceput sa faci studiul, dar vorbesti despre scriitori contemporani (nu dai nume ca sa nu superi pe nimeni). Cred ca minimul efort e sa faci o lista de autori si-apoi sa studiei un fenomen/domeniu/disciplina. Pentru ca un studiu ca asta presupune sa stii ce urmaresti. Fara suparare, mi se pare amatoristic. Suna cam dur, dar asa vad eu lucrurile. Nu m-apuc sa fac istoria tenisului daca nu stiu ce e un Mare Slem, sa zicem.

white noise said...

@un cristian - s-ar putea citi de la zero la orice varsta, din pacate eu stiu doar indivizi care s-au lasat de citit la maturitate, nu stiu pe nimeni care sa fi inceput sa citeasca dupa o anumita varsta :(

cu librarii e o poveste intreaga. nu doar ca refuza anumite carti [mai ales poezia n-are ce cauta la ei pe raft], dar nici nu stiu nimic despre cartile pe care le au pe raft si in anumite cazuri nici nu-s in stare sa le gaseasca [desi calculatorul zice ca acele carti exista] eu am patit asta la carturesti, librarie cu pretentii.

lasa ca nici cu editorii nu mi-e rusine, ar putea sa-si faca un site [sau blog, ca-i gratis] sa anunte acolo ce carti au si sa dea o adresa, sa se poata comanda cartile dorite. cred ca asa ar mai aparea niste cititori, nu multi, dar....

simona vlad said...

@un cristian
" Oricum, e clar ca scriitorii au nevoie de cititori, mi/e teama, insa, ca unii cititori nu prea au nevoie de scriitori, ci doar de cartile lor."

"Eu in cititori vad marea problema. pe de o parte vor sa rastoarne ordinea (impunem noi scriitorii), pe de alta nu prea sunt activi (nu vorbesc de blogurile cititoare, ci de atitudinea de cunoastere a scriitorului in carne si oase)."

Ati spus de doua ori asta.
Sa inteleg ca cititorul care doar cumpara cartea unui poet dar nu da fuga sa il si cunoasca in carne si oase nu e serios interesat de poezie?! Ma scuzati dar mie asta imi evoca o frustrare a la "cultul personalitatii" Ce are una cu alta?
Ce are interesul pentru poezie cu interesul pentru poet, pacatele mele?!
Cum sa le spui cititorilor ca nu e de ajuns sa iti cumpere si citeasca opera trebuie sa vina si sa te cunoasca in carne si oase!
Ma scuzati, dar mi se pare jenant. E ca si cand un editor sau un director de biblioteca municipala care nu se pricepe sa organizeze evenimente prin care sa atraga oamenii la lecturi publice sau lansari spune ca cititorii sunt niste indaratnici lenesi si inculti ca nu vor sa vina!

simona vlad said...

Si eu sunt dezamagita de felul in care poti fi judecat de cineva care spune ca nu e normal sa fim toti interesati de aceleasi lucruri. Parca asa ziceati, nu?!

Nu am citit poezia lui Dan Sociu, am citit, in schimb, proza... si de ce ar fi trebuit sa analizez toti poetii ca sa fac un studiu despre diminuarea interesului pentru poezie. Am vrut sa aflu si parerile altora despre asta. Da, intamplator nici eu nu sunt un cititor pasionat de poezie, ma atrage mult mai mult proza, asta este. Dar oricum mi se parea ciudat ca se citeste din ce in ce mai putina poezie/ chiar imi parea rau pentru poeti si am vrut sa inteleg de ce se intampla asta, ce gandesc oamenii...Si de ce ar fi trebuit sa fac un studiu despre poeti cand pe mine ma interesa sa vad, repet, cum recepteaza oamenii poezia contemporana si de ce nu se simt tentati sa o citeasca?! Pai, tocmai asta ma intereseaza, ce false judecati ii despart pe oameni de poezia contemporana. Si pe ce baza s-au format! De ce gandesc oamenii ca poezia contemporana este inaccesbila, greoaie, etc. Vorba lui White Noise. Pentru ca asta au gasit in librarii la tirajele care sunt. Si pot sa adaug eu: pentru ca poezia accesbila, a generatiilor lor nu le-a sarit in ochi pe nicaieri.

(O observatie: Eu nu am zis nicaieri in studiu ca librarii refuza cartea. Nu stiu cum ati tras concluzia asta.)

Stiti ce imi pare culmea? cum poti sa dai vina pe cititor?! Cum vreti sa se apropie cititorii de poezie?! Fiindca le bateti obrazul?!

Ia incercati varianta: Ia te uita! Io abia acum descopar poetii astia si uite ce fain scriu.
Poate le starniti curiozitatea mai bine decat cu deget agitat didactic la nivelul obrazului.

Cum de nu intelegeti ca arta trebuie sa seduca nu sa se impuna cu de-a sila?
Mai cititi o data comentariile si incercati de data asta o cheie de lectura diferita ca poate intelegeti ce am vrut sa spun.

un_cristian said...

@SV Perfect lamurit. Spuneam mai sus ca de la o vreme unii cititori incearca sa-si impuna "scriitorii". vad ca incearca sa faca si studii. E adevarat, remarca facuta cu libraria o face white noise, ceea ce, spune si mai mult despre studiu. Nu acuz, doar constat. Si ce constat, e dezavantajos. Exista o expresie OBT (om bun la toate). Cand observa asta, ma retrag. Sa stim despre ce vorbim si apoi sa vorbim, nu? Si revin la ideea lui Naum. In poezie cartile vin singure la cititori. Cine nu intelege, sa faca sondaje.Nu e lista obligatorie.Spor.

Simona Vlad said...

Of, da, multumesc de urari, discreditarea omului e mama actiunilor cand nu sunt de acord cu opiniile lui.

imi pare rau ca asa ganditi. Dar, la urma urmei, nu rup manecile nimanui. imi pare rau ca aveti viziunea unor cititori agresivi, indolenti, care vor ei sa isi impuna pseudo-valorile. care prin tot ce fac si spun vor sa submineze adevaratele valori ale poeziei romanesti.

De fapt, cred ca falsul nostru conflict pleaca de la situarea pe doua pozitii diferite din start.
Dvs credeti ca poetii nu trebuie sa faca nimic pentru ca poezia lor sa ajunga la public decat sa scrie. Ce sa va spun? sunt multi oameni pe care ii pretuiesc mult care cred exact acelasi lucru ca si dvs., dar eu nu cred asta.

Timpurile de acum nu mai sunt cele de pe vreme cand Naum s-a lansat.
Putem sa ramanem la nostalgia anilor apusi si sa ne resemnam cu situatiunea sau sa intelegem realitatea curenta fara sa ne tot auto-victimizam si sa incercam sa schimbam lucrurile in mai bine.

Va doresc si eu toate cele bune.

un_cristian said...

@SV Nu e vorba de vreu conflict, inca o data. Nu putem vorbi despre lucruri pe care nu le cunoastem cu pretentia de a le studia. Atata tot. e o tendinta pe care o vad la unii cititori, care incearca sa-si faca loc in lumea literara. pasii sunt clari> intai invatam sa scriem, apoi scriem dupa dictare, dupa care ne dam cu parerea. A sari etapele, e ca si cum ne-am considera deja cunoscatori ai scrisului. trebuie putina asteptare pentru asta. A intreba 100 de oameni despre literatura romana nu e studiu. Asta incerc sa spun. mai ales cand scriitorii nu sunt luati in calcul, ci doar ideea de a fi cititi. E o mica-mare diferenta intre ce vrem si ce ne iese cand nu suntem familiarizati cu subiectul.

white noise said...

o sa zic cateva vorbe, asa la modul general.
cred ca intrebari muuuuulte ar trebui puse si librarilor, celor care decid ce carti intra sau nu intr-o librarie.
cred ca editurile, sociologii ar trebui sa faca studii de piata.

si inca ceva: cartile de poezie n-ajung la cititor, ajung doar la acel cititor care-si da cu capul de toti peretii cautand o carte.

daca ma gandesc bine la discutiile din carturesti [din prima zi a revoltei poetice pusa la cale de brumar] as zice ca poetii s-au consolat cu gandul ca poezia e pt un cerc inchis, format in primul rand din poeti.
eu nu-s decat partial de acord cu chestia asta, pt ca am cunoscut cativa poeti foarte interesati de ce spune cititorul. dar exista senzatia asta, de cerc inchis.

si nu stiu de ce dar cred ca ar merita recitit articolul asta al lui cistelecan, publicat in vatra:
http://www.romaniaculturala.ro/articol.php?cod=9501

trec aici fragmentul care nu-mi da pace:
"Poate tocmai de aceea, pe măsură ce dispar cititorii de poezie – şi exact în aceeaşi măsură – par a se înmulţi scriitorii de poezie. Scriitorii de poezie nu trebuie însă confundaţi - în nici un caz, nici chiar în cel mai disperat dintre cazuri – cu oarece cititori de poezie. Dacă între cele două specii ar exista un raport, nu zic de identitate, dar măcar de coerenţă, poezia ar fi cel mai prosper gen. S-ar bate pe ea toate editurile iar librăriile şi-ar umple bucuros – şi încă cum! - rafturile cu volume de poeme. Să punem numai ipoteza că din cele cîteva mii de poeţi români cam a treia parte – nu mai mult - ar şi citi ce scriu confraţii în materie, numai aşa, de curiozitate, din interes minim de profesie. Toate planurile editoriale s-ar da brusc peste cap şi poezia ar deveni marfa cea mai rentabilă. Fireşte că o asemenea ipoteză nu e nici baremi naivă sau utopică, fiind, în schimb, de-a dreptul absurdă. Dacă e ceva de care scriitorul român de poezie se fereşte mai rău ca de ciumă, acel ceva e chiar poezia confraţilor; a celor de azi în primul rînd, dar şi a celor de ieri, fără discriminare. (Dacă, tot prin ipoteză de absurd, vor fi existînd cîteva excepţii, fireşte că-mi cer cuvenitele scuze; dar nu cred să fiu pus prea des în această ingrată situaţie)."

Anonymous said...

Am citit, cumva cu sufletul la gură și pumnii strânși la piept; aș fi lăsat aici doar o paranteză deschisă, pentru că nu pot scrie mai mult - sindrom din aceeași clasă cu cel care nu lasă cititorii să vorbească la primele întâlniri cu poeții, să spunem.
Totuși, o obiecție-excepție la un_cristian: ce m-aș mai întoarce la vârsta lecturilor obligatorii (din care poate nu aș mai sări atâtea de data asta) și la setea cu care devoram carte după carte, la fel cum făceau cam toți prietenii mei de atunci!...

white noise said...

@arhitectul - ce vremuri, acelea in care aveam timp de citit.
azi nu mai exista bibliografie obligatorie, ca-i democratie. am vazut eu la astia mici din familie, nimeni nu le zice nimic. noi aveam o lista cu lecturi obligatorii [ce urma sa facem la scoala] si o lista cu lecturi suplimentare [carti numai bune pt varsta noastra].

un_cristian said...

@arhitectul. E buna intoarcerea la vremea lecturilor obligatorii, nu la vremurile respective. Sigur ca, in principiu, lecturile obligatorii sunt necesare, dar, daca tot cunosti bine perioada, adu-ti aminte ce fel de oameni te "fortau" sa le faci. Iti dau cateva scurte exemple> o profa de romana care dicta din manuale, ca sa scrii pe maculator, alta care invoia elevii ca sa-i ingrijeasca via... Sunt exemple reale, la care poti adauga mii de biblioteci scolare umflate cu statistici. Cititori contrafacuti, fortati sa ia carti, nu sa le si citeasca. Da, vremea aceea era excelenta pentru citit, dar multi dintre oamenii care cereau lecturile nu prea erau ok.
@white noise. Nu e nicio paguba ca nu mai exista o singura lectura obligatorie. Prefer un pusti care sa fie expert intr-un domeniu, fie el si aparent neinteles, prefer oameni liberi care vad sute de filme, merg la concerte, stiu sa caute pe net, pot rezuma in doua fraze un eveniment, se uita la fotbal si stiu istoria muzicii rock decat elevi emintenti care nu recitesc o carte pentru ca "am citit-o la scoala". Nu cred ca vremurile acelea erau chiar asa de grozave si propice pentru a invata ceva. Ti-o spun ca unul care a trait in gasca si care stie ce sfaturi se dadeau in familiile muncitoresti. Aminteste-ti cate carti se cumparau si cate biblioteci-vitrina existau. Doar de sters praful.

white noise said...

@un cristian- eu zic un lucru foarte simplu: cartile despre care se vorbeste la ore trebuie citite, exact asa cum la matematica invatarea de formule nu e facultativa.
lecturile suplimenatare nu-s obligatorii, dar il ajuta pe ala micu' sa se descurce intr-o biblioteca/librarie. ar sti ce gaseste pe raft scris pt varsta lui.
ca elevii prefera sa nu citeasca, si prefera sa vomite comentarii, asta-i alta poveste.
cei de care zici tu sunt exceptiile, sunt cei talentati/inteligenti/curiosi. dar sunt foarte putini.
in general scolile romanesti produc analfabeti, mai nou si facultatile tot asta fac. oare de ce?
vremurile alea nu erau bune pt nimic, bibliotecile alea sunt si ele o mare minciuna.
dar ce se intampla acum e un dezastru.
nu ma refer la cele 2-3 scoli foarte bune care exista in fiecare oras, ma refer la celelalte care-s foarte multe.