Sunday, April 12, 2009

ce-i mult e mult!

era o vreme în care, în fiecare dimineaţă, îmi beam cafeaua citind diverse bloguri. era o vreme în care-mi băteam prietenii la cap cu ce cărţi am mai citit eu, şi tot povesteam, şi ei mă ascultau politicos, sperând în sinea lor să termin cât mai repede cu poveştile astea nesărate. era o vreme în care mă simţeam ca un Archaeopterix plutind pe Bega.

şi a venit un moment în care mi-am zis să-mi fac şi eu un blog, poate reuşesc măcar aşa să stau de vorbă cu cei care citesc. şi o vreme a fost bine. am vrut să stau de vorbă, despre cărţi, cu oameni pentru care cărţile sunt importante. şi-s atât de puţini. totul a fost frumos, până când au apărut unii care, neputând să construiască, s-au gândit să dărâme. din diverse motive, prietenii pe care i-am găsit pe net la începutul meu de drum s-au risipit. unii şi-au închis definitiv blogul, alţii nu mai scriu despre cărţi, alţii scriu foarte rar. unii încă mai rezistă.

zilele astea am şters din reader toate blogurile în care am dat peste atacuri la persoană. am şters şi blogurile în care am dat de atacuri la persoană, ascunse în diversele comentarii. mie răutatea din jur îmi face rău, chiar şi atunci când nu e îndreptată împotriva mea. sunt destui oameni răi în viaţa reală, nu vreau să stau să-mi feresc spatele şi pe net. o să şterg şi din blogroll absolut toate blogurile în care există atacuri la persoană, inclusiv din cele oficiale. o să şterg tot, deşi există riscul de a-mi supăra anumiţi cunoscuţi, prieteni.

mă interesează dialogul, nu traficul.

aparent fără legătură, o să trec aici câteva chestii care-mi tot vin în minte de câteva zile:

1. calomniaţi, calomniaţi! ceva, ceva tot rămâne!

2. welcome to the jungle, we have funny games

3. nu contează cine votează, contează cine numără

4. prietenii prietenilor mei nu-s neapărat prietenii mei

5. duşmanii duşmanilor mei nu-s neapărat prietenii mei

6. prietenii vin şi trec, duşmanii se acumulează

7. ne rezervăm dreptul de a ne selecta clientela

ajunge.

23 comments:

Anonymous said...

Doamne, ce s-a întâmplat? Nu cumva să ştergi ceva de aici, te rog. Chiar dacă nu intervin comentând, citesc bucuros ceea ce scrii.

diddle said...

in caz ca nu m-ai sters deja, te anunt ca ar fi cazul: am atacat-o pe maria barbu. pentru ca-l atacase pe eco. o voi ataca si pe muma daca zice "chestii" de eco; imi asum! :D

[e bine ca te ascultau conoscutii, chiar daca doar din politete. pe mine ma fac proasta si naiva de cum pomenesc cuvantul cu C. hihi, nu-mi mai pasa]

white noise said...

@SkyRain- nu sterg, imi caut doar motivatia pierduta, pt a merge mai departe. multumesc pt...

@Did- nu de tine vorbesc eu, eu vorbeam de atacuri la persoana. pai tu pe tine te ataci, te sinucizi, iti dai cu capul de toti peretii. ar trebui sa fii mai calma, daca tu nu te aperi, cei din jur n-o vor face.
unde-ai zis de maria barbu? ca eu n-am vazut?
sa stii ca m-au ascultat cunoscutii pana cand le-am zis ca am reinceput sa citesc poezie. in momentul ala, pe unii i-a umflat rasul.

Lucia Verona said...

Sper că nu interzici pamfletul şi parodia, precum CNA-ul :))
Dar, serios vorbind, eu nu mai înţeleg nimic. Despre ce atacuri la persoană e vorba? Ce se întîmplă? Are cineva ceva împotriva blogurilor literare? A literaturii? Şi ce e de rîs în faptul că ai reînceput să citeşti poezie?
P.S. De ce nu poate fi atacat Eco? Nu că aş avea de gînd, dar nu se ştie...:)

white noise said...

@Lucia Verona - nu, nu interzic nimic. sper ca inca mai stiu sa fac diferenta dintre pamflet si atac la persoana.
sunt unii care nu suporta blogurile literare. e mai bine ca nu stiti despre ce-i vorba, nici nu cred ca e un subiect care sa merite sa fie dezbatut. numai ca pe mine m-au intristat foarte tare anumite lucruri si am reactionat.
sunt foarte impulsiva din fire.

mie poezia mi se pare o chestie foarte serioasa. dar nu-i asa pt toti.

Lucia Verona said...

Nu ştiu, poate, dimpotrivă, ar trebui dezbătut subiectul. Eu sunt bulversată, chiar nu înteleg. Pe cine poate deranja un blog literar? Mai ales unul ca al tău, serios şi decent, cu o atmosferă aparte. Eu comentez rar aici, dar citesc tot şi mi se pare o oază de normalitate, de linişte într-o lume de nebuni.

Poezia chiar este o chestie serioasă. Cei care nu înţeleg asta... ca s-o citez pe poeta Cornelia Maria Savu, "prejudice dans les champignons" :)

diddle said...

WN, aici
http://topink.blogspot.com/2009/03/nu-ma-pot-abtine.html
poti sterge comentariul, voiam doar sa ma asigur ca vezi cat de rea sunt cu altii :))

Lucia, sigur ca poate fi atacat Eco. Daca pana si divinitatea poate fi atacata, de ce nu. Dar eu voi reactiona agresiv :D Imi dau seama ca nu asa se face, dar...

white noise said...

@Lucia Verona- de asta-mi plac mie ciupercile, is foarte expresive :)

multumesc pt aprecieri.

nu de atacuri directe impotriva mea e vorba, ci de lovituri sub centura pe care probabil mai bine le-as fi ignorat. dar am zis ca-s impulsiva.
cititi editorialul acesta al Adelei Greceanu.
http://nrv.radiocultura.ro/?p=162

ce m-a socat pe mine e felul in care au fost atacati scriitorii care i-au luat apararea teroristei. am citit diverse comentarii si pe forumurile ziarelor si pe unele bloguri.
ca au fost atacati si bloggerii care i-au luat apararea nu ma mira. is doar lucruri care m-au intristat. poate ar fi trebuit sa ignor disputele astea.

@ did - tu n-ai fost de acord cu ce scrie ea, cred ca e vorba de cu totul altceva.

Lucia Verona said...

Mă gîndeam eu că despre asta e vorba. Am văzut şi eu comentariile de care vorbeai - faţă de comentariile de pe blogurile politice, acestea sunt dulci "exerciţii de admiraţie"! Din păcate, există pe net o categorie de persoane care au vocaţia împroşcatului cu noroi. Din invidie? Din prostie? Sau pur şi simplu pentru că, la adăpostul anonimatului, se poate scrie orice. Am avut un scurt episod pe blogul meu cu un asemenea specimen care semna anonim. A doua zi am eliminat posibilitatea de a comenta anonim şi gata. Deocamdată...

white noise said...

@Lucia Verona- nu stiu de ce aveam senzatia ca lumea cititorilor e mai buna, m-am inselat.

Dorian said...

Sigur ca te-ai inselat, nu exista lume buna si lume rea, doar lume. Restul e perceptia ta asupra lumii. Si daca o percepi ca e rea, rea e. Sau invers.
Eu percep lumea diferit, de exemplu, prin culori. Nimeni nu e rau, nimeni nu e bun, fiecare are culoarea lui, nuanta lui.

white noise said...

@Dorian - eu in general incerc sa cred ca oamenii-s buni. si nuanta mea-i albastra :)

m said...

si eu ma intrebam acelasi lucru ca did, doar ca nu in legatura cu eco :p

daca atac si/ sau rautate se refera si la a nu fi de acord cu cineva (intr-un mod agresiv, eventual :P )

deduc ca te referi la chestiile gratuite, care nu au nici o legatura cu pozitiile fata de arta- sau fata de subiectul dezbatut, in cazul in care nu e vorba de arta- si in care se care se poate pune fara nici o ezitare eticheta 'mitocanie'

eu una n-am reusit niciodata sa fac diferenta dintre pamflet si atac la persoana
imi pare rau ca nu imi vine in minte nici un exemplu in clipa asta, dar majoritatea pamfletelor sunt niste atacuri la persoana, chiar daca unele sunt frumos camuflate in versuri si se numesc arta. eu asa le vad.

de exemplu catrenul ala simpatic al lui pastorel despre statuia lui lenin (parca)
dc mi-l amintesc bine, stai cocotat acolo sus nu pt ca ai fi tu soarele, ci pentru ca-ti put picioarele, 'tu-ti mata ta de rus

e un pamflet. si e amuzant, si cine nu ii ura pe rusi in vremurile alea, dar in afara de faptul ca incalca regulile polemicii (din cate stiu eu nu ai voie sa te legi de atribute fizice, de fapt nu prea ai voie sa te legi de nimic altceva decat de idei si de argumentare)(dar in fond nici nu era vreo polemica) nu trimite la nimic real. nu la politica pe care a facut-o lenin, nu la teoriile lui despre viata, nu la greseli, catastrofe, etc etc.
nu e un atac la persoana?
(intreb pe bune, ca eu nu pot sa fac diferenta :D, mi se pare prea subtire granita, si n-as vrea sa cred ca diferenta e facuta de autor, adica dc esti pastorel teodoreanu sau arghezi e pamflet, dc e vorba de mine e atac la persoana)

(prietenii mei ma lasa sa vorbesc despre carti. si citesc si ei, si vorbesc si ei, si ne certam cateodata la cutite :D)

(eu in general cred ca oamenii sunt rai :)) )

white noise said...

@m - daca ai fi vazut acele comentarii ai fi stiut exact la ce ma refer.

m said...

stiu la ce te referi

eram offtopic
intrebam care e diferenta dintre atac la persoana si pamflet
(ai scris mai sus ca tu poti sa faci diferenta :P )

intuitiv pot si eu...

white noise said...

@m- aia era statuie :)in rest tovul e perfect
hai sa zicem ca o data te poti supara pe cineva si zici si ce n-ar trebui. dar cred ca in general atacul la persoana e evident, repetat si se simte intentia de a lovi in cineva, nu in ceva

Cristi said...

Sa stii ca suntem (probabil) multi care citim ce scrii aici, chiar daca nu comentam. Asa ca, daca te bantuie cine stie ce ganduri de renuntare (doamne fereste), incearca mai degraba sa ignori balariile si sa scrii ca si cum n-ar comenta nimeni nimic :-).

Tomata cu scufita said...

:( Mie mi se pare trist ca se intampla mizerii de-astea si in lumea asta care se presupune a avea scaun la cap. Se pare ca nu prea are si se deda la mijloace mediocre de atac. :(

white noise said...

@Cristi- multumesc :)

@Tomata- "lumea e cum este si ca dansa suntem noi"; si toate astea doar pt ca cineva a fost scos din blogroll

Tomata cu scufita said...

Din pacate nu cunosc toate detaliile pentru a intelege subintelesurile, dar un lucru mi-e clar: eu, asa nesemnificativa cum sunt, ma asteptam la mai mult de la oamenii de cultura, ma asteptam sa nu stie sa arunce cu noroi, sa ignore ce nu ii atinge, sa accepte parerile subiective ale fiecaruia. Sunt la fel de dezamagita ca si in cazul lui Mihaies.

white noise said...

@Tomata - e greu de crezut ca unii-s dr jekyll and mr hyde, dar sunt....
io-s in stare de soc, am vazut cum sunt insultati prin subsoluri unii scriitori, dintre cei mai buni.
cu Mihaies e cu totul altceva, daca ma uit bine la blogurile participante la roblogfest imi vine sa-i dau dreptate. Mihaies a pornit de la cateva cazuri concrete, povestind ce s-a intamplat cu prieteni de-ai lui. am zis si atunci: in general are dreptate.

LZ said...

Nu calomniez, nu comentez. Vreau doar sa spun ca am citit. Si-mi place. Atat!

http://laurazaharia.blogspot.com/

white noise said...

@LZ- ma bucur si bafta cu blogu'!