Wednesday, March 18, 2009

Cinciul absent

Mulţumesc mult celor care au votat şi au răspuns întrebărilor mele. [Am făcut un prim bilanţ pe la începutul lunii. Au mai intrat în joc: luciat şi zum.] M-am mirat un pic văzând că nu spune nimeni că nu găseşte cărţile dorite, după care mi-am adus aminte o poezie a lui Mircea Dinescu, în care zicea ceva de genul: nu-s niciodată găsit de cei care nu vor să mă găsească. Probabil cei care îşi doresc mult de tot să dea de o carte nu se dau bătuţi prea uşor.

Rezultatele sondajului

Cumpăraţi cărţi de poezie
?

da, cam tot ce găsesc
6 (5%)
unele, depinde de autor
69 (63%)
doar poeţi consacraţi
0 (0%)
nu cumpăr, dar citesc
10 (9%)
n-am bani de dat pe cărţi
0 (0%)
nu cumpăr cărţi
0 (0%)
cumpăr proză, dar nu poezie
22 (20%)
de unde?
0 (0%)
citesc doar on line
1 (0%)

Voturi: 108


Şi dacă tot m-am hotărât să scriu azi câte ceva, mai zic vreo două vorbe [sau mai multe] despre o antologie, de fapt despre absenţa ei sau cam aşa ceva.

În noua literatură, nr. 21, se povestesc multe lucruri frumoase despre tot felul de antologii. M-am cam mirat [puţin spus] văzând că acolo unde-s trecute cele mai cunoscute antologii de literatură română lipsesc antologiile optzeciste, cele de poezie. E adevărat că despre Aer cu diamante se spun câteva cuvinte în articol. Nimic despre Cinci.

Uitasem oarecum povestea asta, dar mi-am adus aminte de ea citind un articol din Tribuna, semnat de Mihai Vieru, un articol despre Aer cu diamante. Şi am dat de paragraful următor: "Poate impactul ei ar fi fost şi mai mare dacă ar fi fost mai mulţi. Dintre absenţele notabile enumerăm pe Bogdan Ghiu, pe Magdalena Ghica, pe Matei Vişniec şi Mariana Marin, pe Ion Bogdan Lefter şi Alexandru Muşina. Practic cartea a avut un efect contrar aşteptării oficialităţilor comuniste. Impactul a fost major."

Aici ar fi nevoie de o nuanţare, altfel prezumtivele absenţe ar putea părea un reproş la adresa celui care a realizat antologia, ori se ştie că e vorba de o carte publicată în regie proprie, la Litera, în 1982. De fapt, e un reproş, dar unul care nu se prea susţine. Nu ştiu dacă ar fi fost posibil să fie incluşi mai mulţi optzecişti în această carte, mai că-mi vine să spun nu. Nu cred că nu s-au gândit şi la varianta unei antologii mai ample. Dar, pe lângă Aer cu diamante [Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Ion Stratan şi Traian T. Coşovei], a apărut şi Cinci, cred că tot în 1982, volum semnat de Mariana Marin, Alexandru Muşina, Bogdan Ghiu, Romulus Bucur şi Ion Bogdan Lefter. Şi uite aşa apar unii absenţi.

Şi acum ajung la ce voiam de fapt să spun. Dar uimirea mea a fost aşa de mare încât am avut nevoie de un ocol. M-am dus la BCUT să caut cartea asta, adică
Cinci, să văd exact anul apariţiei şi alte detalii. Ştiţi la ce concluzie am ajuns? Că [în ultimii ani] nimeni n-a mai citit cartea asta, absolut nimeni. N-am găsit-o în catalogul electronic. Dar eu ştiam sigur că volumul există, aşa că am căutat fişierul vechi, unde am dat peste carte. Catalogul electronic funcţionează de vreo 8 ani, adică de vreo 8 ani doar el contează. O vreme [din 1996] cele două sisteme au funcţionat în paralel.

Nu-i singura absenţă din catalogul electronic, lipsesc de acolo cărţi fundamentale, care stau frumos pe rafturi pentru că nimeni nu le-a căutat, uite-aşa au rămas fără etichetă deşteaptă. Cei care mai ajung pe la BCUT ştiu la ce mă refer.

Invitat la A Cincea Roată, Iulian Costache a zis: în filologie nu există cărţi, există biblioteci. [Fraza lui era mult mai incitantă; povestind despre cum a gândit construirea cărţii despre Eminescu, Iulian Costache zicea: în filologie nu există cărţi, există biblioteci, iar bibliotecile sunt făcute pentru a nu fi de acord cu ele.]

Eu una sunt însă foarte mirată de lipsa de curiozitate a studenţilor de la Litere. Aşa că repet şi eu:
în filologie nu există cărţi, există biblioteci!

4 comments:

Anonymous said...

da, as fi putut sa ma plang ca nu gasesc carti, dar am cam obosit sa ma plang de asta. cred ca am invatat sa am rabdare si sa ma zbat, asa ca nu mai e atat de dramatic ca nu gasesc, de exemplu, Iustin Panta. sunt sigura ca la un moment dat o sa dau de ea pe undeva, s-a intamplat si cu alte carti de la Vinea (si acum ma mustra gandul ca n-am cumparat tot ce aveau vara trecuta la Carturesti...cine stie cand mai dau eu ochii cu ele? dar erau prea multe si grele si cald si... da, lenesa :))

tocmai mi-am cumparat un Erich Fried bilingv, german - englez. suna foarte bine, nu citisem deloc pana acum. e drept, se cheama Love Poems. poate de-aia imi place, ca poezie cu tenta politica nu cred ca m-ar fi atras prea tare. asta ca achizitie poetica pe anul asta, ca am raspuns doar pentru anul trecut. si sa stii ca am luat-o din librarie, ca ma intrebai acum ceva vreme daca se gaseste poezie. am mai luat si Antonia Pozzi, o poeta despre care nu stiam absolut nimic, tot bilingv (italiana - germana). o sa scriu despre ele.

white noise said...

@zum - e greu de gasit iustin panta, antologia aceea de la vinea a aparut de cativa ani buni, cred ca prin 2003.
oricum, exista pe aici edituri mult mai obscure decat vinea.

nu stiu cum e in berlin, dar in munchen si stuttgart n-am dat de nicio carte de poezie, ma refer la autori germani oarecum contemporani, nu ma gandesc la clasici, nici la carti de import.
n-am dat de niciun raft cu versuri. mi-am intrebat prietenii care stau pe acolo. am aflat ca poezia contemporana se vinde doar pe la diversele lecturi si on line. de asta te-am intrebat de berlin.

Anonymous said...

@whitenoise: ce carti ti-ai luat de la München sau Stuttgart? nu ca as fi curioasa:-))

white noise said...

@raluca - n-am cumparat niciun autor german. nici nu stiu germana, vroiam doar sa vad cartile.
in toate locurile prin care ajung ma duc in librarii sa vad cum arata, ce se traduce.
imi cumpar doar carti in engleza si de obicei autori americani. din Munchen mi-am luat Paul Auster.
din Franta mi-am luat cateva carti in franceza, mi-am luat un Robbe-Grillet si Lyotard.
sper sa ajung si anul asta pe undeva, ca vreau niste carti. dar cred o sa incerc sa le cumpar de pe internet.