Friday, March 27, 2009

3

După cum ziceam, pe aici sunt zile cam triste.


A apărut numărul 3 din Orizont. Şi despre cei 3 e vorba, mai ales.

Revista încă nu e pe net, până atunci citiţi un interviu cu Petre Stoica, ultimul cred.








Sâmbătă seara, 28.03., de la 9 pm, pe TVR Cultural se difuzează o emisiune despre Peter Jecza. Cei care nu ştiu nimic despre el pot afla destule de pe site-ul său. Povestea începe aşa: Bunicii dinspre tată erau români din Lugoj - Elisabeta Bugariu, muncitoare la Fabrica de Mătase, şi Ilie Gheorghe Ieţa, olar. Ramura bănăţeană a familiei mai există, iar vechea grafie a numelui o regăsesc în cimitirul ortodox din Lugoj.
Pe linia mamei, ascendenţa o am în secuime. Bunicii, Biszok Jozsef şi Elena, născută Toth, erau textilişti în Sf.Gheorghe. Prin căsătorie, tata a ales religia catolică. Tot atunci i s-a schimbat grafia numelului în Jecza. Părinţii au avut trei copii - pe Tibor, născut în 1937,pe mine - născut în 1939, 16 octombrie, şi pe Jozsef - Dodi, cum îi spuneam noi -, născut în 1944. Dodi a murit la nici patruzeci şi patru de ani.




În imaginea de mai sus e şi o poezie a lui Anavi Adam. Aici pun doar un link, către un articol al lui Mircea Mihăieş [din România Literară].

3 comments:

to-morrow said...

Multumiri pentru anunturile de emisiuni. Sa stii ca imi sunt extrem de utile, fiindca nu tot timpul stiu ce ar fi de vazut la tv. Si "last but not least" - am incredere in gustul tau!

Anonymous said...

Ce oameni frumoşi au fost... Şi ce trist e totul acum.

white noise said...

@to-morrow- cred ca va fi reluarea unui interviu realizat de Sanda Visan. ma uit rar la tv, am aflat oarecum intamplator ca va fi..
si multumesc.

@SkyRain- 3 oameni foarte buni.