Sunday, February 1, 2009

Raftul de jos

Am primit pe e-mail un comunicat semnat de Cosmin Lungu. Şi pentru că e vorba de poezie, m-am gândit să trec aici partea cea mai interesantă:

Lifting poeziei, programul de experimente literare testat la Cluj şi Timişoara, trece într-o nouă fază. Cărtureştiul vrea să afle ce citeşte un oraş, care sunt poeziile care-l cutreieră, şi pentru asta deschide o colectă publică de ... poezii.

Daca aţi întâlnit versuri cum altele nu-s, la care vă întoarceţi oricând ca la o dragoste veche, aduceţi-le în librării (prin e-mail la cluj1cart@carturesti.ro, tm_mercy@carturesti.ro, tm_mall@carturesti.ro, sau direct, scrise cu mâna ori copiate de vreun xerox), iar noi le vom lega într-un volum de colecţie, la îndemâna tuturor. Când veţi sosi cu poezia în buzunar, cărtureştenii nu vă vor privi ca pe-o ciudăţenie, ci ca pe-un colecţionar sofisticat de preţiozităţi cu circulaţie redusă.

Ideea e neschimbată - să vedem dacă poezia mai seduce ori se duce - şi nu are nevoie decât de-o răspândire de virus. De aceea sondăm mai în adâncime şi căutăm să dăm de urma creaţiei care circulă cel mai mult printr-un loc. Colectăm zilnic felii de poezie la Cărtureşti, de orice tip şi calitate, pentru un scop nobil: înluminarea unui stil literar condamnat la purgatoriul rafturilor de jos.

Pentru cei curioşi: comunicatul poate fi citit în întregime aici.

10 comments:

Anonymous said...

Am citit tot comunicatul, dupa parerea mea poezia nu se mai consuma decat in circuite inchise, ma refer la poezia contemporana, cea clasica va mai dainui o vreme, inca nu suntem pregatiti sa renuntam la Bacovia, cu toate ca eu am renuntat demult, insa nu si la Cosbuc. De exemplu.

white noise said...

@DoDu- e foarte complicata povestea cu poezia. si eu cred ca-i accesibila doar initiatilor, nu numai asta contemporana, lasa ca nici Misu nu-i pentru toti.

dar ar trebui sa construim acel circuit de difuzare, adica, in primul rand: lecturi, difuzare pe net, d'astea existente in capitalism:)

si inca ceva: sunt tot mai putini cititori, dar din ce in ce mai multi cei care scriu [vorba vine]

Anonymous said...

Mai, voi chiar vorbiti serios? Eu va spun ca am scapat candva dintr-o bataie in centrul iasului citandu-le racketilor poeme de Ion Muresan, Dan Coman, Komartin, Sociu etc. Sociu insusi poate sta oricand martor.
Asa ca nu cred ca e doar pentru initiati povestea asta. Sau, reformuland: e doar pentru inititati cand poetul nu e suficient de bun ca sa vorbeasca pe limba tuturor :)
Si, in plus, iaca un argument al unui initiat-maestru (T.S. Eliot): poezia se comunica inainte sa fie inteleasa. Ce, chiar credem ca cele o suta si ceva de mii de exemplare vandute din "Starea poeziei" a lui Nichita, antologia lui din BPT, chiar inseamna ca in fiecare judet existau trei mii de nichitologi?
Fac pariu cu oricine ca, intr-o luna, pana si Becali poate fi invatat sa reactioneze la poezia lui Sociu. Chiar si cu Becali :)
Normal, pariul asta ma scoate de pe lista persoanelor frecventabile. Ce naiba sa fac, asta mi-s, asta zic... :)

r.

white noise said...

@r.- pe T.S. Eliot nu-l contrazic, are dreptate. in rest, am stat asa un pic si m-am gandit, dar n-am senzatia ca ma contrazici cu adevarat.
eu nu zic ca nu s-ar putea ca publicul de poezie sa devina mai numeros, dar un fel de initiere tot e necesara. tu zici ca unora le-ar ajunge o luna, poate. dar tot e nevoie de ceva.
tirajele vechi n-au legatura cu nr. real de cititori [chestie valabila si pt proza, si pt. poezie]
dar parca rezistenta la poezie e mai mare. majoritatea colegelor mele de facultate nici nu vroiau sa auda de ea.
eu ma invart mai ales printre filologi, multi nici nu pun mana pe o carte de poezie.nici nu vor sa auda.
cand ziceam de initiati, ma refeream in primul rand la un public care cauta cartile, oameni care citesc constant poezie.
publicul asta nu e numeros in nicio tara, si nu cred ca a fost vreodata.

Anonymous said...

Ce frumos nu ne contrazicem noi! :)
Dar asa, ca sa te provoc: pai atunci chiar ai inima sa-mi spui ca nici anecdota cu taranii florentini care-si manau vitele citand stante din Dante, nici macar asta, care atat de mult imi alina depresiile, nici asta nu e adevarata?! Chiar ai inima asta?...

r.

white noise said...

@r- aia erau tarani florentini, nu oieri. nu stiam legenda asta, dar nu te contrazic, imi place mult.
asa cum imi place si secventa aceea din Out of Africa in care leii [sau ce erau] ascultau Mozart.
si-mi aduc aminte ce frumos cantau gunoierii din Venetia, cantonete si arii din opere.

Anonymous said...

de curand am asistat la o conferinta a lui Rutger Kopland, poet olandez. in urma conferintei, publicul i-a cumparat cartile intr-o veselie. soarta poeziei contemporane tine de promovare pana la urma, de cum trezesti atentia publicului.

white noise said...

@ArtClue- eu sper ca intr-o zi si la noi editurile se vor implica in promovarea cartilor/autorilor.
deocamdata doar poliromul face asa ceva.
la poezie nimeni nu misca nimic.
am trecut link-ul la reviste. suna interesant.

Anonymous said...

Multumim pentru apreciere :)
Da, editurile ar trebui sa se implice, dar eu ma refeream pana la urma si la o atitudine mai activa si mai inventiva a autorilor insisi. All the best.

white noise said...

@artclue- poate ar trebui sa faca si autorii mai mult, dar cand li se pune tot tirajul in brate e cam greu.
asa am auzit ca se intampla, niste calomnii evident. doar se stie ca editorii [mai ales aia cu poezia] nici nu pot sa doarma de grija.
io am auzit ca poliromu' a inventat contractul pt scriitorul roman.
n-am dovezi concrete pt toate astea, stiu.