Friday, January 9, 2009

Premii ce vor veni

Azi am fost la Cărtureşti, ca dovadă pun aici poze cu cele mai frumoase pisici prezente în librărie.

Profit de ocazie pentru a vă spune că în 2 februarie, ora 5 pm, la Caligraf,
se lansează Zilele Regelui. Vine Filip Florian! Sper că până atunci voi citi romanul.

Şi pentru că se apropie 15 ianuarie, la Botoşani au început pregătirile pentru anumite manifestări. Se vor da şi anul ăsta diverse premii, adică Premiile Naţionale Mihai Eminescu, unul pentru debut [nominalizări: Svetlana Cârstean, Aida Hancer, Cătălina Cadinoiu, Florin Caragiu, Daniela Popa], altul pentru întreaga operă [nominalizări: Ion Mircea, Nora Iuga, Dinu Flămând, Vasile Vlad, Cristian Simionescu].


Că nu ştiu nimic despre Daniela Popa şi Florin Caragiu poate e normal, fiind vorba de nişte debutanţi. Dar cât de compromiţător e să spun că nu ştiu nimic, dar absolut nimic despre Vasile Vlad? Compromiţător sau nu, ăsta-i adevărul!


Câştigătorii din anii trecuţi îi găsiţi aici.

16 comments:

Anonymous said...

Daniela Popa - poeta din Sibiu, a debutat cu volumul "Paper clips" si are in lucru un eseu mai amplu despre Sylvia Plath.
Si nu-i nimic compromitator in a nu sti nimic, dar absolut nimic despre unul-altul. Ba dimpotriva, as zice ca-i taman... promitator faptul ca te macina ca nu stii si ca socotesti ca se cuvina sa faci penitenta publica pentru asta :)

r.

white noise said...

@R - multi poeti sunt in sibiul acela :)
cartea ei a aparut cumva la brumar? parca am vazut-o undeva, dar azi nu m-am dus la librarie, n-am plecat departe de casa, e prea frig.
am vazut ca la bcut exista o antologie a lui vasile vlad, ajung luni si acolo.
asa ca sper sa remediez in curand anumite defecte :)
multumesc pt intelegere:)

Anonymous said...

Nu, a aparut la Axa din Botosani.
Cred ca are in tipar si o a doua carte, la Vinea - sper sa nu ma insel.
Mie mi-ar placea sa ia fie Ion Mircea, fie Vasile Vlad - primul intr-un con de umbra, al doilea in ditamai eclipsa cvasi-totala.

R.

white noise said...

@R - multumesc, o sa vad daca o sa pot sa-i dau de urma.
nu stiu daca premiul asta are puterea de a scoate pe cineva din umbra, asta ar insemna sa fie editat si citit. dar poate putina valva n-ar strica.

Anonymous said...

nu-mi vine sa cred ca Vlad Moldovan nici macar nu apare pe lista propunerilor pentru premiu! Pe buna dreptate Un Cristian e furios de tampeniile cu premiul si editurile. Doamne-Doamne!

mhm

white noise said...

@mhm- am inteles ca nu a trimis nimeni cartea. e un comentariu al unui domn din juriu [linkul e sus, in textul meu,acolo unde-s nominalizarile] care zice chestia asta.
nu pricep de ce editura nu a trimis cartea, nu de alta, dar se crede editura serioasa.
nu stiu de ce nu-s facute lucrurile pana la capat.

partea proasta e ca oalele sparte le va plati cel/cea care va lua premiul. vor spune multi ca nu-l merita.

mai e si afacerea aceea cu debutul care nu-i debut, dar eu incerc sa fiu o doamna si sa aplic prezumtia de nevinovatie, macar pana vad isbn-ul.

Anonymous said...

ce puii mei de juriu e ala care asteapta sa-i vina cartile acasa, la foc mic? o prostie. nu, frate radule?

Anonymous said...

Fara sa vreau sa supar pe nimeni, mie mi se pare ca se repeta povestea cu Khasis. Acelasi premiu, acelasi scenariu. Numai ca, de data asta, juriul nu mai are scuza inexistentei fizice a cartii. Daca se poate admite ca "Arta scalparii" n-a circulat, "Blank" e in toate librariile.
Sigur, nici un membru al juriului n-are rolul de descoperitor de talente, de Arsene Wenger al poeziei. Dar C.R. e un fel de Real Madrid si e dezonorant pentru orice datator cu parerea, darmite pentru un specialist, sa scape din vedere orice tine de echipa/editura superstar.
Nu stiu ce-ar fi de facut. Poate ca premiul s-ar cuveni ignorat de poeti, asa cum juriul care-l acorda ignora poetii.

r.

white noise said...

@dan coman- io nu-s radu, dar pot sa zic cateva cuvinte despre juriu? :-)
mai ales ca toate-s asa, vor cartile gata citite. am vazut ca cei din USR&ASB au cerut cartile pt a da ei frumoasele premii pe 2008.
http://scriitoridinbucuresti.blogspot.com/2009/01/carti-pentru-jurii-date-limita.html

si multumesc mult pt vizita & comentariu

@r.- cu khasis is tot felul de probleme.

am vazut ca un cristian a cerut regulamentul, is curioasa daca l-a primit.

white noise said...

am gasit anuntul oficial, in luceafarul:
http://www.revistaluceafarul.ro/index.html?id=812&editie=41
deci ar fi trebuit trimise 2 exemplare pana in 15 decembrie.

Anonymous said...

Hm... Cred ca asa cere si Academia Suedeza, expedierea a doua exemplare din opera proprie la Stockholm, nu? :)
Conditia asta are logica, zic eu, numai in cazul cartilor aparute la edituri fara circulatie. Cand e vorba de ceea ce poti gasi in orice librarie, isi pierde sensul. Un cititor competent de poezie se presupune ca macar rasfoieste ce vede pe raft.
Asa ca n-ar strica revizuirea regulamentului. Amendamentul ar putea suna cam asa: "In cazul in care cartea a aparut intr-un tiraj mai mic de 300 de exemplare, autorul este rugat sa trimita 2 exemplare" etc. Sau: "In cazul in care cartea nu a intrat in circuitul librariilor, autorul este rugat" etc. Oricum, daca-i adevarat principiul doamnei din Amherst, cum ca nu-i treaba poetului sa publice poezie, atunci cu atat mai putin e treaba lui sa-si trimita cartea juriilor de poezie. Parerea mea :)

r.

Anonymous said...

haideţi, mă, să relativizăm puţin "instituţia" premiului literar. până la urmă ei le dau cui vor ei, chit că au citit cartea, chit că nu. adevărul e că lucrurile aşa funcţionează, şi nu neapărat la noi, unde totul e vraişte, ci peste tot în lume (a se vedea Nobelul, Goncourt luat de Weyergans şi autori arabi mediocri, Bookerul inevitabil politizat...)
e păcat că nu sunt citite cărţile alea, Vlad o merita cu prisosinţă, am recitit acum volumul şi am şi scris un articol pentru Verso despre el, Svetlana Cârstean şi ceilalţi. Oricum, Radu, în cazul lui Moldovan, amendamentul revizuit n-ar avea sens: Blank a apărut la ditamai CR-ul, probabil în 1000 de exemplare...
iar un cristian se înfurie de ce? oana a fost beneficiară directă a sincopelor juriului de la Botoşani, din câte îmi amintesc... iar, la rigoare, regula asta e: să trimiţi două cărţi; că distinşii membri nici nu le citesc, cum au recunoscut zglobii şi Cis şi Ion Pop în anii trecuţi e cu totul altceva...

mr. kalm

Anonymous said...

Total de acord, Claudiu: sa nu uitam ca un premiu e doar un premiu. Nici mai putin, dar nici mai mult. Dar, pe de alta parte, daca apar hibe, de ce sa nu incerci sa le dregi?
Oricum, in ce priveste amendamentul, spunem acelasi lucru - tocmai pentru ca CR-ul are tiraj si distributie, se presupune ca volumele de acolo sunt cititew din start. Precizarea din textul amendat al regulamentului ar fi necesara taman pentru cartile aparute la editurile mici.
Nu-mi inchipui ca Vlad o sa sufere nu stiu cat, ba poate chiar se amuza, si nici nu cred ca merita declansat un protest public pentru asta. Dar o mica modificare a regulamentului n-ar strica.
Singura stridenta sacaitoare tine nu de concursul asta in sine, ci de eternul mod de a pune problema: bre poeti, vreti premii? Atunci trimiteti cartile voastre la jupanii critici, ca doar nu va-nchipuiti ca noi batem drumurile prin librarii sa va cumparam cartile sau, horribile dictu, sa le citim! Daca ar fi sa ma enerveze ceva, ar fi tocmai axioma asta subinteleasa din faptul ca regulamentele aproape tuturor concursurilor cer poetilor sa traga criticul de maneca. Mai pe sleau spus, e vorba de criticocentrismul literaturii romane.
dar, cand ma gandesc ca Baudelaire trimitea turta dulce lui Sainte Beuve, doar-doar s-o indura acela... Ma lasa eventualele suparari si ma gandesc ce fel de turta dulce i-o placea Teodorei Dumitru :).

r.

Anonymous said...

Dar Biancăi Cernat? :)

k.

white noise said...

mai zic si eu cate ceva, cam alaturea cu drumul, dar fiind blogul meu imi permit:-)

in primul rand, nu stiu cum e cu Realul, dar eu prefer Barcelona, desi in ultimul timp nu prea ma mai uit la fotbal.

editurile ar trebui sa trimita cartile acolo unde ar trebui sa ajunga cartile.
si atunci cand trimit cartile, ar trebui sa trimita si niste hartii ca sa poata aia sa vanda cartile [fraza asta-i pt tov Tone, dar el oricum n-ajunge pe aici. in fine...]

bine ca ati zis voi ce ati zis despre critici, ca eu vroiam sa intreb cand/unde ati vazut voi critici in librarie, la cumparaturi [la sindrofii da, acolo-i plin de ei]

vroiam sa zic ceva si despre turta dulce, dar mi-am adus aminte ca nici Paul Cernat nu suporta poezia, asa ca nu mai zic nimic.

se vede ca nu mi-am terminat cafeaua, asa-i?

white noise said...

despre debutul/nominalizarea lui florin caragiu:
http://www.stiri.botosani.ro/stire/2861/Unul+dintre+nominalizatii+la+Premiul+National+de+