Tuesday, January 6, 2009

O scurtă încălzire

Nu are nimic de-a face cu vremea, e doar un titlu care vrea să sugereze că voi face un mic ocol înainte de a începe să scriu despre o carte. N-am citit niciuna prea veselă, nici nu ştiu cu ce să încep: cu Florescu şi confesiunile lui de cafegiu, cu Siegfried [o carte despre Hitler], sau cu romanul Oksanei Zabuşko?

Până mă hotărăsc, o să povestesc câte ceva. Pe Blog de cărţi am văzut că [în Timişoara] s-a deschis o librărie nouă - Cartea de nisip - şi azi m-am gândit să trec pe acolo, mai ales că îmi era în drum. E foarte elegant spaţiul, sper să-l folosească aşa cum trebuie. Locul e nou, încă n-are suflet. Nu ştiu să vă explic exact de ce, dar de acolo am plecat şi prin alte librării şi am simţit diferenţa.

La Humanitasul vechi am văzut Nasturi în lanul de porumb şi Poemul matriţă [cartea lui Dan Mircea Cipariu]. Şi pentru cei care ajung pe blogul meu întrebându-se unde găsim de cumpărat Istoria... lui Manolescu, pot să le spun aşa: dacă sunteţi din Timişoara, o puteţi cumpăra de la Caligraf (librăria din holul Filarmonicii, fosta sală Capitol) sau de la Esotera.

De la Ionuca am aflat că a apărut Dilemateca. Am răsfoit-o şi am de gând să citesc cu maximă atenţie un articol al lui Matei Martin, Nimic nou pe frontul de Est. Poate mă convinge să citesc romanele acelea.

11 comments:

Anonymous said...

Multumesc. Nu stiam de noua librarie. Asa-mi trebuie daca nu mai citesc Agenda - nici macar cea online :D

white noise said...

@Darael- adinei trebuie sa-i multumim, ca ea a zis prima.

Anonymous said...

Plecaciuni :) Eu prima oara am vazut reclama lor in Sapte Seri, acum cateva saptamani. Si cand am vazut articolul din Agenda m-am avantat inspre ei. Cred ca peretii lor sunt cam goi, pare intr-adevar cam impersonala deocamdata.

"Istoria..." am vazut-o si la Carturesti in Mall (eu trebuia sa o primesc cadou de Craciun, dar nu s-a gasit. Asa ca va trebui sa mi-o cumpar singura).

Fain ca a aparut Dilemateca, luni intrebasem de ea la un chiosc si mi-a zis cam cu mila vanzatorul ca nu a ajuns inca...

white noise said...

@adinab- eu de la tine am aflat, asa ca nu mai da vina pe altii :))).

Mosu' meu a gasit cartea la timp, la una din cele doua. am inceput sa o rasfoiesc.

prin mall ajung rar, doar daca stiu ca a aparut o carte de poezie, pe mercy nu ajung toate cartile, si asta ma supara foarte tare.

Anonymous said...

nu am citit niciuna din cartile despre care ai de gand sa povestesti. pe florescu il are catalina si cred ca o sa pot sa-l iau de la ea.
in schimb in mini-vacanta asta eu am citit o carte care intra dupa mine la categoria "pacat sa ratati". si anume "ierusalim" cartea portughezului tavares. pe cat de inspaimantator pe atat de duios, ornat cu nebunia unor nebuni de urmarit si cu un final neasteptat.
scriitura este de invidiat. "amprenta"- cum numesc eu
scriiturile puternice te fixeaza si te urmareste dupa terminarea cartii.

ar mai fi henri michaux cu un jurnal exuberant despre india si china.
si mai sunt si altele.
revin sa ma informez despre modul cum lecturezi tu. si la ce ai ajuns dupa lecturi.

to-morrow said...

Eu votez sa incepi sa scrii despre "Confesiunile unui cafegiu"! Astept...

white noise said...

@to-morrow- am inceput sa scriu despre cafegiu, dar mi-e cam greu. o sa zic de ce.

@anonimul- n-am citit cartea de care zici, dar am dat de cateva recenzii pe bloguri in ultimele zile. o s-o rasfoiesc in librarie cand o sa dau de ea.

Anonymous said...

Dumneavoastra scrieti despre carti, noi comparam preturile cartilor - deci ne potrivim.
Tocmai de-asta va invitam sa inscrieti blogul in sectiunea de parteneri de pe PiticiPeCreier.ro.

Cu multumiri.

white noise said...

@Mircea- o sa ma uit pe site, sa vad despre ce-i vorba in propozitie.

Anonymous said...

Ha, OK, admit, eu sunt de vina :) Am trecut iarasi ieri pe la Cartea de nisip, nu era nimeni pe-acolo, pustiu rau.

Pe la Mall merg cand caut vreo carte in engleza, la Carturestiul de acolo is destul de multe.

white noise said...

@adinab- in mall cartile-s mai multe si mai frumos aranjate, pe mercy e mai mult ceainarie. am mai rabufnit pe blog impotriva [cam tare cuvantu'] lor, nu mai revin

"cartea de nisip" are nevoie de reclama serioasa si de o firma. nu ajunge hartia aceea, ar trebui macar sa puna cateva carti langa usa.