Sunday, January 25, 2009

De ieri [pentru azi]

Pentru că azi e 24 ianuarie şi sigur e ziua cuiva, pe lângă altele [în cazul în care aţi văzut ştirile locale, aţi aflat că nu prea ştie nimeni ce-i cu ziua asta], eu m-am gândit să scriu despre Eminescu. Nu despre el direct, mai mult despre ancheta din Dilemateca, nr. 32 [ianuarie 2009]. Şi nu doar despre anchetă. Era cât pe ce să o ignor, pentru că de mai multe ori am fost dezamăgită, nu prea i-am găsit printre cei anchetaţi pe scriitorii mei favoriţi. Dar până la urmă, tot dând eu paginile, pe lângă poza lu' Mişu, am văzut întrebarea: Care este versul/poemul favorit? Şi pe urmă am văzut că au fost întrebaţi doar poeţi, m-am bucurat şi am citit cu mare atenţie.

Am avut senzaţia că mai mulţi s-au oprit la: Iar timpul creşte-n urma mea, mă-ntunec. Dar de fapt, l-au ales doar Ioan Es. Pop şi Liviu Ioan Stoiciu [e una din variantele lui de răspuns]. Dacă m-ar întreba cineva azi, aş alege şi eu tot timpul care creşte în urma mea. Nu vârsta e de vină, ci iarna. Are ceva anotimpul ăsta, ceva ce mă sperie întotdeauna. Dar la vară sigur o să mă gândesc la altceva. Când vine vorba de o poezie anume, îmi e şi mai greu; dar pot spune că recitesc cel mai des Mortua est, Scrisoarea I şi Venere şi Madonă. Nimic spectaculos în alegerile astea, desigur.

Sunt câteva asemănări între răspunsurile din revistă. Dacă Şerban Foarţă analizează un scurt poem [pe care îl şi spune uneori pe la diverse lansări], m-am mirat un pic văzând că şi O. Nimigean încheie tot cu universul cristaliză/hexacontetraedre. Că Dan Coman şi Claudiu Komartin s-au gândit la Melancolie nu m-a mirat. Şi când gândesc la viaţa-mi, îmi pare că ea cură/ Încet repovestită de o străină gură.

M-am gândit un pic: ce aş alege dacă ar fi vorba de alţi poeţi? În cazul lui Bacovia îmi e imposibil să aleg un singur vers, sau o singură poezie. M-am gândit că asta se întâmplă pentru că îmi place prea mult, dar nu-i chiar aşa, pentru că în cazul Marianei Marin aleg fără şovăire: Închisoare vie, cât de puţin semeni tu cu ceea ce se vede.

Alţi poeţi/ alte versuri/ [dintre cele care-mi trec mie prin cap uneori]:
Bu hu hu la luna şuie (Ion Barbu)
Tare-s singur, Doamne, şi pieziş,/ Copac pribeag uitat în câmpie (Arghezi)
Amintiri nu are decât clipa de-acum/ce-a fost într-adevăr nu se ştie (Nichita Stănescu)
mi-am rostogolit capul fără să ştiu până unde se poate rostogoli (Dan Coman)
Fie ziua cât de mornă, într-un an mai mult moroz (Şerban Foarţă)
Sinele meu trist nu vrea să fie cu gaşca (Ruxandra Novac)
Aş vrea să fiu cinci minute poet
(Geo Bogza)
Scriu un poem cu latura de un metru/de pe care să mă arunc (Bogdan Ghiu)
Înnebunesc şi-mi pare rău (Florin Iaru)
şi cei din urmă vor fi cei din urmă (Ioan Es. Pop)
Totuşi am o inimă simplă ce bate cu disperare (Constant Tonegaru)
O, Levant, Levant feroce (Cărtărescu)
în mine se strâng nebuni şi copii (Claudiu Komartin)
deşi adeseori zic
mie îmi plac învinşii/idealiştii/luptătorii nepregătiţi şi stângaci
iubesc proştii din care viaţa muşcă până la os
[şi inutil să vă spun că nu-mi bag picioarele decât cu precizie maniacală, dar asta-i altă poveste]

Şi dacă tot am amintit de câteva ori de Komartin [şi nimic nu e întâmplător], o să mai spun că a publicat pe clublit câteva traduceri din Stephen Watts. Cum eu sunt curioasă din fire, am mai căutat pe net şi altele. Am găsit un labirint întreg, adică un site unde-s o grămadă de poeţi englezi. În caz că cineva ştie ceva despre vreunul de acolo să-mi spună şi mie cam ce ar merita citit. Dar ziceam de Stephen Watts; e prezentat pe scurt; sunt şi câteva poezii. Am vrut să copiez una aici, dar am văzut că ăştia au ISBN şi pe site [nu ca alţii care l-au pierdut şi din memorie]. Mi-a plăcut mai ales A Very Little Light. Trec aici primele versuri, cât să vă fac poftă:

Simply for the breath of staying alive

I should talk to you,

simply to pass some words across a table

as bread or oil,

and not have them die in me. Or

die in you.

19 comments:

Anonymous said...

ei, dar "Niste rai si niste fameni" ?

white noise said...

eu vorbeam de lumea mea, in care ei n-au loc, pt ca-i ignor

adel'h said...

Doamne, ce bine suna versurile...not let words die in me...die in you!!absolut superb.:)

Anonymous said...

scriitorii care apar in anchetele din dilemateca sint cei care si raspund la intrebarile mele. nu stiu ce scriitori ai vrea tu sa gasesti in anchetele dilematecii (imi poti face o lista?), dar te asigur ca pentru fiecare ancheta sint invitati de doua ori mai multi scriitori decit apar in revista (si din ABSOLUT toate generatiile). pe unii, care n-au calculator, ii sun si ei imi dicteaza la telefon raspunsurile, altii mi le trimit prin posta, altii nu-mi raspund in nici un fel pentru ca le sint antipatic :) sau pentru ca, pur si simplu, sint foarte lenesi :))
salutare cititorilor de pe-aici!

p.s. pe 24 ian e ziua mamei mele :)

white noise said...

@Marius Chivu- zic La Multi Ani cu intarziere, anul viitor n-o sa uit!

imi cer iertare in rest, n-am vrut sa supar pe nimeni. ce scriitori as vrea eu? pai uite poeti e numai bine! ancheta asta a fost perfecta :)

stiu cum e cu lenea si cu cei care nu raspund, s-au mai plans si cei de la noua literatura.

dar eu oricum citesc revista tot timpul. si astept teza aceea cu romanul interbelic cel foarte bine vandut. altfel ii zicea, dar m-am emotionat. o sa ma gandesc si la lista, dar acum nu pot.

2-3 critici citesc si eu, si uite ca pe unu l-am suparat:(
dar poate-am fost iertata:)

white noise said...

@adel'h - sper ca ti-au placut si celelalte

dragoş c said...

La fel, tot pe 24 e si ziua mamei mele. Sa ne traiasca mamele!

Anonymous said...

@dragos c - sa ne traiasca! :)

@ white noise - nu m-am suparat
deloc (scuze de ton, dak asa a aparut), dar recunosc faptul ca sint sensibil la subiectul anchete, unde numai eu stiu ce eforturi depun sa string 12-20 raspunsuri pe luna.
in plus, am un tabel cu toti scriitorii al caror email l-am aflat si cu mentiunea numarului din dilemateca in care au raspuns la anchete, astfel incit unii sa nu apara prea des, la mai putin de 2-3 luni distanta, iar altii, deloc, sau sa oastrez un echilibru intre barbati si femei, intre tineri si mai putin tineri, intre poeti si prozatori etc.
dupa cum vezi, sint un tip organizat si obiectiv, de asta iti ceream o lista, sa iti spun apoi motivele pentru care acele nume nu apar in anchete.

p.s. bravo pt blog. il citesc

Anonymous said...

mi-ar fi placut sa-ti recomand un volum de poezii de Ingeborg Bachmann, insa din pacate, in afara de romanul "Malina" (Polirom), nu am gasit nimic tradus in romaneste din lirica ei.
ceva in franceza aici
http://www.espritsnomades.com/sitelitterature/bachmann/bachmanntextes.html

Anonymous said...

Ingeborg Bachmann - Fara delicatese, ed. Univers, 1981, in colectia Orfeu

Unknown said...

Serile Ariergarda în lectura lui Adrian Bodnaru la Cartea de Nisip.
Bodnaru a citit niste versuri in proza superbe...pacat ca n-ai fost

white noise said...

@Marius Chivu- eu nu-s asa organizata, dar de ex as vrea sa stiu cate ceva despre Tatiana Dragomir, Radu Aldulescu.
nu pot sa fac o lista exacta, ca n-am una cu cei care au raspuns pana acum.

dar daca ar fi posibil sa fie mai multi poeti, adica la fiecare ancheta sa fie macar vreo 2. asta mi-as dori. poeti au fost doar acum si la tema cu parinti&copii.
nici cronici la cartile de poezie nu prea sunt:(

multumesc mult pt. aprecieri.

@dragos c- la multi ani! o sa tin minte:)

@raluca @ MHM - multumesc muuuuult!

@Livia - Bodnaru scrie tot mai bine in ultimul timp.

Anonymous said...

@MHM: 1981! acum am inteles de ce nu apare pe net! deci e de gasit doar pe la bouquinisti, cu ceva noroc. La fel e si in franceza, Actes Sud a publicat in 1989 un volum de poezii de ea. Si de atunci nimic. Pacat. Oricum, se poate citi si in original:-)

Anonymous said...

o sa fac rost de un contact al tatianei dragomir, cit despre radu aldulescu, omul nu are email si scrie de mina (btw iar cind scrie altceva decit literatura ii injura pe ceilalti scriitori care nu sint la fel de buni ca el dar sint mai celebri :(
apoi, te inseli, poeti sint in fiecare ancheta. numeste-mi una in care nu e cel putin un poet! iar daca nu sint suficient de multi poeti tineri, asta e pentru ca poetii tineri sint, cu exceptiile de rigoare,
"mimozele" literaturii: raspund dupa indelungi curtari si, oricum, refuza anchetele cel mai des, motivand lipsa de inspiratie, de interes sau, pur si simplu, ignorind invitatia.
in suplimentele culturale britanice exista rubrici unde scriitorii scriu si despre ce obisnuiesc sa manince la micul dejun sau ce vitamine iau :) tot o forma de promovare sint si aceste frivolitati jurnalistice, dar tinerii scriitori de la noi mai bine se pling de tirajele mici :)

Anonymous said...

scuze, "Malina" a aparut la Humanitas, nu la Polirom

Anonymous said...

corect. Adela Greceanu si-a facut editorialul de la NRV pe "Malina", emisiunea trecuta

white noise said...

@Marius Chivu - m-as bucura sa aflu ceva despre Tatiana Dragomir, ca nu stiu mare lucru.despre Aldulescu - tare m-a intristat ce a scris despre Orbitor.

si despre anchete: eu am vrut sa raspund pe blog la cea cu tablourile, numai ca mi l-a "furat" cineva.

dar exista si poeti care respecta termenul, am vazut eu in ultima ancheta :)
si-s absolut de acord ca poezia are nevoie de mai multa reclama, de orice fel. nici n-ar strica sa se gaseasca prin librarii cartile, dar asta-i alta poveste.

@raluca @MHM - ei, am si ascultat acel editorial. dar uitasem detaliul cu editura.
e citibil aici:
http://nrv.radiocultura.ro/?p=131

Anonymous said...

merci, am citit editorialul. mi se pare just ce spune Adela Greceanu despre limbajul lui Bachmann. De ea am citit in proza pe nerasuflate un volum cu integrala nuvelelor. Iar poezia ei ma rascoleste (in conditiile in care nu m-as caracteriza ca fiind "fan" de poezie:-))

white noise said...

@raluca- si io ar trebui sa citesc cartile astea