Monday, December 1, 2008

De dat, de luat

Am primit o leapşă cu cărţi. Mai întâi to-morrow m-a rugat pe blogul ei şi apoi într-un comentariu recent să spun ce cărţi aş vrea să primesc şi ce cărţi aş vrea să dăruiesc. E foarte frumos să faci daruri, cel puţin mie îmi place. Şi cred că fiecare dintre noi am citi o carte cândva, cu condiţia să o găsim pe cea care ni se potriveşte. Aşa că am grijă să aleg cărţi care să placă în primul rând celor care le vor primi. Nu le aleg după gustul meu, încerc să-l intuiesc pe al lor. E adevărat că nu dau cărţi pe care eu nu le-aş citi, uneori cumpăr şi cărţi pe care le-am citit deja.

Ce cărţi am dăruit? Unui iubitor de rock i-am dat o carte despre Rory Gallagher, un chitarist foarte bun, celebru prin anii 70 [cred că trebuie să spun din secolul trecut] şi nu numai. Unor iubitori de jazz le-am dăruit Novecento a lui Alessandro Baricco. Unei doamne delicate şi rafinate i-am dăruit, pe lângă o sticlă de parfum, Parfumul lui Suskind. Unei fetiţe de 10 ani i-am cumpărat Ordinul secret al fetelor de pe strada Caramel [carte pe care seara, pe la 10 bunica era obligată să i-o smulgă din mâini, pentru că a doua zi copilul trebuia să meargă la şcoală; cartea e apărută la Corint, nu mai ştiu autoarea].

Şi desigur dăruiesc cu mare bucurie, atunci când pot, cărţi de poezie, uneori doar pentru că mi se pare nedrept să stea pe rafturi, în locuri în care, dacă nu ştii că-s acolo, nici n-ai cum să le vezi [adică nu aştept să fie ziua cuiva, ci pur şi simplu cred că-i important ca anumite cărţi să fie citite]. Aşa am dăruit Ghinga lui Dan Coman, Amazonul lui Ştefan Manasia şi Catafaziile lui Teodor Dună. După ce am citit Ecograffiti, cartea Ruxandrei Novac, am fugit la librărie şi am mai luat una pe care am făcut-o imediat cadou. Acelaşi lucru am vrut să-l fac cu Păpuşarul [2007] lui Claudiu Komartin, dar n-am reuşit să găsesc cartea în librării, deşi ştiu că a fost la Cărtureştiul din Mall [eu am făcut comandă la editură şi am primit atunci tot ce am cerut, dar a doua oară nu s-a mai întâmplat minunea]. Aşa că am dăruit Circul domestic [şi nu vă pot spune ce bucurie s-a citit pe chipul prietenei mele în momentul în care a descoperit cartea asta ascunsă printre altele]. Văzând că dispare din anumite librării [probabil pentru că şi acolo, la fel ca-n biblioteci, e plin de femei melancolice], am mai cumpărat una [şi pentru că a venit iarna şi paltoanele au fost scoase din dulapuri, ştiu sigur că voi descoperi persoana căreia trebuie să i-o dau.]

De Moş Nicolae o să dăruiesc, printre altele, Pynchon, Strigarea lotului 49, dar şi Cronicile din Narnia. Poate şi altele.

Despre cărţile primite o să scriu în episodul viitor.

13 comments:

Anonymous said...

Salut,
Cartea lui Komartin se gaseste mai nou la editura Vinea, am vazut-o la tirgul Gaudeamus.

white noise said...

of! cred ca s-a vandut inainte de a ajunge trimisul meu la targ. am zis ca am rugat pe cineva sa-mi cumpere carti de la vinea, dar pe asta n-a gasit-o.
doar 2 carti n-a gasit din toata lista.

Anonymous said...

Ce frumos din partea ta. :) Si ce cadou original, o carte care crezi ca il caracterizeaza pe sarbatorit. :)
As fi curioasa, desi nu ma cunosti personal, ce carte mi-ai face mie cadou?

white noise said...

@Tomata- complicat, dar as alege intre Henry si June de Anais Nin si Varsta inocentei,Edith Wharton.

Anonymous said...

si mie?:)

white noise said...

@obiecte- Joyce Carol Oates, Bestii. pt ca toate personajele au legatura cu un seminar de poezie.si nimic nu e ce pare a fi.

Anonymous said...

Aaa, atunci neaparat sa citesc cartile sa vad de ce crezi ca mi s-ar potrivi. :P
Desi Henry si June parca am vazut filmul. E cu Johnny Depp, nu? Oricum nu-mi mai amintesc mare lucru.

white noise said...

@Tomata- n-au legatura, filmul se numea altfel[Benny & Joon?], cartea asta e despre Henry Miller si sotia lui,plus Anais, un fel de threesome, pe ideea lui Oscar Wilde "daca vreti sa fiti fericiti in 2, atunci trebuie sa fiti cel putin 3"
lasa, citeste Varsta inocentei, ca nu e cu prostii :-)

Anonymous said...

am citit-o. si din ce am mai citit de oates (proza scurta): de obicei propune o situatie problematica si creeaza personaje complexe. dar in bestii mi se pare totul previzibil si schematic.
ce-ai mai citit de ea si unde pot gasi?
vreau sa ma hotarasc daca imi place sau nu:)

white noise said...

@obiecte - mie dimpotriva mi s-a parut terifianta, ca tot ce scrie doamna asta.
s-a tradus cate ceva la Leda, de ex. Foxfire, dar inca n-am citit. apare in curand si asta cu fata groparului.
s-a tradus acum cativa ani Oameni de pret, si aia m-a ingrozit.

Anonymous said...

"Henry and June" a fost ecranizat in '90, cu Uma Thurman in rolul lui June. Filmele Umei le stiu, ca deh... :)

Anonymous said...

probabil am devenit imuna :D
de fapt, chiar asta am simtit cand am citit bestii. ca incearca f tare sa ma impresioneze, dar nu merge orice ar fi, am citit/vazut si mai si.
si cel mai mult m-a deranjat stilul f usurel.

pe mine, in schimb, m-a ingrozit (prin stil, prin inteligenta, prin subtilitate etc) proza ei scurta despre charles schmid, un criminal in serie: where are you going where have you been
http://jco.usfca.edu/works/wgoing/text.html
aici porneste de la intrebarea: cum naiba un barbat scund si uratel a reusit sa atraga fetele de liceu (pt ca, mai apoi, sa le omoare). e fff fain construit personajul.
mai multe nu spun :D

thx pt recomandari, sper sa gasesc pe aici.

white noise said...

@ummagumma- parca am auzit ceva, dar n-am vazut filmul

@obiecte - multumesc pt link, o sa citesc