Sunday, October 26, 2008

Necazuri poetice

Am citit câte ceva în ultimul timp, deşi parcă nu s-ar zice [n-am scris nimic pe aici]. Am fost la câteva lansări de carte, despre care o să povestesc pe scurt. În primul rând, joi am fost la Joc Secund, unde Şerban Foarţă şi-a lansat romanul palindrom Roşul uşor e rozul iluzor. Era supărat că a uitat să scrie despre cel mai evident palindrom, adică despre cifra 8, care în italiană mai e şi otto. Dar sunt tristă că am plecat cu capu-n traistă, adică nu am luat cu mine aparatul de fotografiat şi n-am poze. Oricum, am reţinut că e vorba de o lume de hârtie, de personaje care au viaţă doar acolo, printre rânduri.

Aseară am fost la Cărtureşti, s-au lansat două cărţi Mai are timpul răbdare? [am înţeles că ar fi o colecţie de articole critice] de Liviu Papadima şi Oameni obosiţi, o carte de poezii a lui Andrei Bodiu. Mi-am dorit de ceva vreme să citesc volumul ăsta nou, al lui Bodiu, am şi comandat cartea la editură, dar editura a hotărât să nu mă bage în seamă. Aseară am cam înţeles de ce. Cartea nu a fost de vânzare, dar autorul a oferit câteva exemplare pe care le-a adus cu el. Eu am întrebat cât costă, dar şi eu am primit-o gratuit, uite aşa fără motiv, că nu fac parte din cercul de prieteni, cunoştinţe etc.

Ar trebui discutat felul în care editurile îşi bat joc şi de poeţi, şi de cititori. Ar fi câte ceva de spus şi despre incultura librarului care nu comandă cărţi de poezie, pentru că nu se vând, zice el [ceea ce e parţial adevărat, pentru că eu sunt în continuare nedumerită de faptul că nu s-au cumpărat cele câteva exemplare din Băutorii de absint; în acelaşi timp mă întreb câţi au aflat că există cartea asta, eu oricum am comandat-o on line dar n-am primit niciun răspuns; bine că am găsit-o la Esotera]. Dar e aşa frig şi ceaţă încât mai bine mă duc să-mi fac un ceai. Şi poate un pic mai târziu scriu ceva despre Oameni obosiţi.

Până atunci mai zic: miercuri, 29.10, la ora 6pm, la Caligraf, se lansează 47.îngeri de catifea, cartea Simonei Constantinovici; joi, 30.10, la 5 pm, la Joc Secund, Gabriela Adameşteanu lansează primele două volume din Opere.

2 comments:

sorin said...

aproape sigur, la Caligraf, vineri pe 7 noiembrie, cred ca pe la 17,00...respectivul Nicolae Coande isi va lansa cartea Vint, tutun si alcool editata la Brumar.Si tin sa iti spun de pe acum.Daca intervin modificari ref. la ora, revin. Apoi, la 21,00...lectura la Asta e taverna, pta badea cirtan nr 13...oricum revin cu invitatie speciala

white noise said...

@Delaskela- a zis si Robert Serban ceva aseara, dar o sa anunte din timp.
multumesc pt instiintare.
cartea lui Coande e deja in librarie.