Tuesday, October 21, 2008

3 cu 3

Dragoş a fost la Paris şi nu ştiu de ce s-a întors tare furios. Altfel nu ştiu de ce-ar zice: să presupunem că mai ai trei luni de trăit. Şi timp să mai citeşti/reciteşti doar trei cărţi. Care-ar fi acelea?

Mi-a dat şi mie leapşa asta şi răspund repede, deşi a îngheţat şi sufletul în mine. Pentru că-s balanţă, o să încer să fur la cântar. O să zic aşa:
1. marile romane ale lui Dostoievski , că sunt cel puţin 5.
2. o antologie de poezie care să-i cuprindă pe Bacovia şi Mariana Marin [dar nu cred că există aşa ceva, poate totuşi o fi asta nouă a lui Marin Mincu, dar n-am fost destul de curioasă încât să o răsfoiesc, pentru că urăsc antologiile care includ mulţi autori], dar să cuprindă şi câţiva poeţi americani [antologia asta sigur nu există]
3. volumele de Opere [încă neapărute] ale lui Ştefan Agopian

Dar pentru că trebuie să aleg 3 cărţi, zic aşa:
1. Fraţii Karamazov, Dostoievski
2. Zestrea de Aur, Mariana Marin
3. Tache de Catifea, Ştefan Agopian

De fapt, v-am miţit. Dacă aş mai avea 3 luni , aş vinde apartamentul ăsta şi aş pleca în America, adică în SUA. Şi acolo aş citi ce citesc ei acum. La ora asta americanii sunt fascinaţi de Roberto Bolano [uite-aşa, să se mire Oligofrenia Sa], dar eu tocmai am citit Nocturnă în Chile, aşa că aş căuta altceva. Aş citi:
1. romanul ce stă să apară al lui Toni Morrison [dacă nu l-aş găsi, aş citi Paradise]
2. antologia lui John Ashbery, despre care se zice că a închis gura multora [nu ştiu de ce n-o caut pe amazon, de blondă probabil]
3. m-aş duce în Detroit şi aş reciti Middlesex, romanul lui Eugenides. Şi la final, odată cu ultimele pagini, aş porni pe podul ăla, uite aşa, să văd unde pot ajunge.

7 comments:

dragoş c said...

Ba nu sunt deloc furios. Dar am vazut acolo o librarie imensa ca nicaieri aici si mi-am dat seama de limitele temporale ale vietii mele livresti...

dragoş c said...

Si te-am prins - n-ai putut sa te limitezi la 3... Stiam cat e de greu:).

white noise said...

@dragos- io-s balanta mai, nu ma pot hotari niciodata. vorba vine, cand imi intra ceva in cap nu ma las. dar sa stii ca raspunsul 3 e cel adevarat.

Anonymous said...

M-ai dat gata cu Middlesex si podu`. :)

white noise said...

@Roxa - pot s-ajung la Windsor, e drept cel canadian, dar e bun si asta

Anonymous said...

despre ce antologie a lui Ashbery e vorba?

white noise said...

@zum - in 2007 i-a aparut Notes from the Air: Selected Later Poems, dar am inteles ca in 2008 a mai aparut una, nu-i stiu titlul si vad ca am pierdut linkul. e de cautat pe amazon.