Sunday, September 28, 2008

Mierla noastră nu-i a lor

O să spun câte ceva despre lansarea de ieri*, de la Joc Secund, numai că, din păcate n-am făcut poze. Dacă s-ar fi întâmplat azi, ar fi fost alta situaţia, pentru că azi s-a dat drumul la căldură şi a fost a doua zi cu soare, aşa că am fost un pic mai în formă.

A fost destul public, pentru că aşa cum a zis şi Robert Şerban, Radu Pavel Gheo e un autor de succes, din păcate la noi un scriitor de succes vinde în cel mai bun caz vreo 2000 de exemplare, dar asta-i cu totul altceva. A fost prima lansare pe care Gheo o face în Timişoara [când e vorba de o carte de autor, altfel a mai fost prezent şi alături de Tovarăşe[le] de drum şi a vorbit la diverse lansări, în general ale prietenilor]. Şi-ar fi dorit o lansare cu artificii, proiecţii video & alte lucruri neobişnuite, dar din motive neclare a ieşit tot una cu critici, discursuri şi vreo 2-3 proze citite de autor. Data viitoare va fi însă una cu artificii, proiecţii video & alte lucruri neobişnuite pe aici.

Ce s-a zis mai important: Cornel Ungureanu a povestit câte ceva despre Banat şi despre momentele faste ale prozei scurte, care au prevestit întotdeauna marile romane. Era trist că Gheo nu prea e asociat cu Banatul&Timişoara, dar în acelaşi timp era supărat şi pe cei care confundă Banatul cu Ardealul [ăştia mă înfurie şi pe mine]. Robert Şerban a povestit ceva despre plimbările lui Gheo prin Timişoara, despre talentul lui de a înregistra felul de a vorbi al oamenilor obişnuiţi. Şi a mai spus că imaginea de pe copertă reprezintă România. Adriana Babeţi a mărturist că iniţial a crezut că noua carte a lui Radu Pavel Gheo are legătură cu Kosovo şi, subliniind faptul că e tot o proză minimalistă, a adus în discuţie articolele lui Paul Cernat, despre punctele date în plus literaturii tinere, despre polemica iscată. Întrebarea ar fi: de ce unui critic îi pasă de ce o să se întâmple cu un prozator după ce trece de 40 de ani? Şi s-a discutat pe scurt despre ce au scris alţii legat de acelaşi subiect [eu n-am urmărit toată polemica dintr-un motiv simplu: aşa cum a zis şi Alexandru Matei, toţi cei care l-au contrazis pe Cernat sunt apropiaţi ai editurii Polirom]. Radu Pavel Gheo a spus că el e interesat în primul rând de cucerirea cititorului român, asta şi pentru că Robert Şerban a spus câte ceva despre contratimpul în care se află literatura română, adică pe piaţa externă la mare cinste stau romanele, multe stufoase, cu poveşti interesante, departe de mizerabilismul/minimalismul autohton. Până la proba contrarie, cititorul român preferă traducerile [şi-n amor, şi-n literatură.]

*am început să scriu în 24, am lăsat aşa, din diverse motive.

3 comments:

Anonymous said...

Nu o mierleste scriitorul roman cand vor criticii, cat despre cititori, probabil ca-i trec si pe ei sentimentele astea ca si la pasari, de vreo doua ori pe an.

Anonymous said...

Am remarcat ca scrii bine si frumos :) Te felicit pentru blog. Mi-ar placea sa facem link exchange. Spune-mi te rog cum ai dori sa apara blog-ul tau in blogroll-ul nostru?
Blog-ul nostru e http://stropidefericire.blogspot.com . Daca doresti sa ne adaugi si tu foloseste Stropi de Fericire drept display name si adresa anterior mentionata.
Ne cerem scuze de deranj si speram intr-o colaborare frumoasa :)

Echipa Stropi de Fericire

white noise said...

@mastic - nu exista critic literar care sa vrea s-o mierleasca vreun scriitor. nu despre asta-i vorba, iar cititorul e ingrat, el ignora de-a dreptul.

@stropi de fericire - multumesc pt. aprecieri. o sa ma uit pe blogul tau. sa stii ca mie cand imi place un blog il trec in blogroll, nu-i nevoie de reciprocitate, n-am cerut niciodata asa ceva.