Saturday, June 14, 2008

No Comment

1.Rusoaica Irina Denejkina, autoarea cărţii “Votca-Cola”, a primit premiul de 5.000 de euro al Festivalului “Zile şi Nopţi de Literatură”. [din Evenimentul Zilei]

2. S-au reţinut multe lucruri din lucrările celui de-al 5-lea congres literar de la Neptun. […] S-a mai reţinut că literatura DE PE internet e o prostie, că e neatinsă de canon şi de criteriul critic. De asemenea s-a mai reţinut că cuvîntul e sacru, în timp ce calculatorul nu e sacru. Eu am văzut la emag nişte calculatoare care, pentru că sînt sacre, costa o groază de bani. Acum că omul face lucruri profane cu ele e altă treabă. [Adrian Buz, în jurnaldeabuz]

3. Povestea Irinei Denejkina pare ruptă dintr-un film cu succes garantat la public. Născută la Ekaterinburg, pe 31 octombrie 1981, Irina şi-a postat primele povestiri pe Internet, atunci când nu avea încă nici 20 de ani şi era o anonimă studentă la jurnalism în oraşul natal. În iunie 2002, textele ei au fost “pescuite” de pe net de către un editor perspicace (Limbus Press din Sankt Petersburg), editate cu un succes uriaş şi traduse de-atunci în peste 14 limbi, la case editoriale de prestigiu (în România, volumul a fost publicat, sub titlul “Votca-Cola”, în colecţia “Byblos” a editurii Curtea Veche – care a şi invitat-o la târgul de carte Bookfest din acest an –, tradus de Denisa Fejes). [din acelaşi articol din Evenimentul Zilei].

8 comments:

Anonymous said...

[Offtopic - pentru ca ai intrebat pe blogul lui Isuciu, poate retoric: 'scriitorul' descoperit de MH ar trebui sa si termine ce-a inceput cindva. :) ]

white noise said...

pai eu sper sa termine, nu oricum ci cu bine :-)
dar am pierdut linkul spre acel blog, poate m-ajuti

Anonymous said...

Nu, nu-ti pierde vremea. E un proiect fara pretentii, de divertisment simplu si pe un schelet oarecum SF. Si deja m-am lungit destul cu offtopic-ul.
(Mai profit doar ca sa-ti spun ca imi e drag blogul tau si pentru ce, si pentru cum spune. Inteligenta insotita de blindete - eeh, rar de tot...)

white noise said...

pai spor, bafta si inspiratie!la urma urmei, Crima si pedeapsa e construit pe-un schelet de roman politist, de ce-ar fi sf-ul mai prejos :-)
multumesc mult pt aprecieri. fac si eu ce pot.

Anonymous said...

SF-ul, nu, dar 'divertismentul pur', da. :)

white noise said...

tu stii cat divertisment e acolo, teoretic nici asta nu-i rau. depinde in ce concentratie poate fi gasit.

Berea de dupa... said...

dk denejkina era una bucata scriitor mioritic, usr-ul n-ar fi scos-o nici dupa 10 ani de la categoria "scriitoare porno" sau "subcultura"... dar nefiind din ro, usr, evident, o premiaza.

white noise said...

@berea de dupa- nu stiu cati din cei prezenti la Neptun ignora [sau nu le place] internetul, dar mi s-a parut ca e o fina ironie in toata povestea asta.
cu premiile situatia e mai complicata, pe Ioana Bradea au premiat-o totusi. desi tot la subcultura o includ multi.