Monday, June 16, 2008

Kasa, cassa & palate

Ca după un fel de convalescenţă, încep încet să citesc pentru mine, adică aşa, pur şi simplu. Dar mai înainte adun toate ingredientele necesare pentru a înţelege despre ce-i vorba în carte, cine-i autorul, chestii d-astea.

Numele lui Mitoş Micleuşanu [pictor, scriitor, muzician] e în primul rând legat de Planeta Moldova. Pentru unii s-ar putea să fie legat de teatru, fiind co-autor al unor deformaţii (textul de la care s-a pornit - 4/6 suprasistem nervos - poate fi citit aici; nu ştiu cum e varianta finală, sper să aflu la toamnă; poate spectacolul va fi inclus în festival.) Pentru alţii s-ar putea să fie legat de alte cărţi de proză, a mai scris două, eu n-am citit niciuna, nici nu le-am văzut la faţă. Despre Organismecanisme am găsit o cronică semnată de Claudiu Komartin. Am mai descoperit şi-un fragment din Tuba Mirum, roman publicat în 2003 (mai e un fragment în EgoPHobia, parcă-i diferit; în nr. 8 a fost invitatul de onoare).

Am văzut că are şi vreo două bloguri: ermetic şi bloody blog, or fi mai multe, nu ştiu.

De citit: un interviu luat de Oana Stoica şi un altul de Mihai Vakulovski, un articol din Paradigma: Limita limbajului literar.

Despre Kasa Poporului a scris Dragos C; am mai descoperit un blog, al Oliviei, care spune doar că-i o poveste inclasificabilă , dar n-a terminat de citit.

L-am ascultat zilele trecute pe Mitoş Micleuşanu, la radio [invitat al Elenei Vlădăreanu], povestind despre cartea asta. Ar fi vorba de proze scrise separat, apoi puse laolaltă; şi-ar dori să scrie [sau să fi scris, n-am priceput exact] o carte care să poată fi citită începând de oriunde. Pe lângă povestea propriu zisă mai e şi un poem, construit la final, prin îngroşarea unor cuvinte. Pe ăsta l-am citit, am dat de poporul periferic şi de o imaginaţie dezinfectată.

Şi-acum gata cu vorba, trec la citit!

Mitoş Micleuşanu, Kasa Poporului, Polirom, 2008

*ideea titlului am luat-o de aici: Casa Poporului vs. Palatul Poporului

4 comments:

dragoş c said...

Am incercat si io sa citesc cuvintele ingrosate ca pe propozitii, dar cateodata iesea ceva aberant, asa ca m-am lasat...

white noise said...

@dragos c- n-am citit toata cartea, asa ca n-as zice mare lucru acum. dar si-n povestea propriu zisa unele fragmente par aberante. ar trebui sa fie poem, nu un text coerent.o sa-l mai citesc dupa ce termin cartea.

Anonymous said...

Am ascultat si eu emisiunea la Radio Cultural,mi s-a parut un tip onest...mi-a placut afirmatia conform careia ...azi toata lumea scrie..e greu sa gaseti pe cineva care nu scrie...
Imi place blogul tau,il caut cu placere,imi inspira o persoana cu mult.... mult suflet..si multa delicatete in toate cele pamantesti..poate ma insel..poate nu...

white noise said...

@tiffanyblueskin - multumesc, dar poate te-nseli:-)
si mie mi-a placut ce-a zis Micleusanu [si in celelalte interviuri]. cu cartea am cateva probleme, poate scriu azi sau maine.