Friday, May 30, 2008

Briefing

... că-i la modă. Până termin eu de scris ceea ce va fi repriza a doua, care se anunţă a fi mult mai lungă decât prima, o să mai povestesc un pic despre StudentFest, ce-mi mai amintesc, adică.

  • povestea criminalului de război scrisă de cei de la Ariergarda [atelier de proză condus de Daniel Vighi şi Viorel Marineasa] poate fi citită aici şi aici.
  • a plouat în ziua în care a fost lansarea Pauzei dintre vene şi am ajuns cam supărată la librărie; din fericire, ploaia s-a oprit totuşi la timp; Miruna Vlada a citit câteva poezii şi a discutat foarte sincer cu cei prezenţi; n-am încă o părere clară despre ceea ce scrie ea, am citit foarte puţin, ce am auzit a sunat interesant pe alocuri; dar n-am înţeles exact care ar fi distincţia dintre feminitate şi feminism, ultimul termen nefiindu-i pe plac atunci când e asociat cu poezia ei.
  • Octavian Soviany mi s-a părut foarte fragil, foarte poet şi foarte vulnerabil.
  • Alexandru Muşina şi al său Dactăr Nicu au făcut un duet fain, o lectură show; nu-mi dau seama cum mi s-ar părea citite acele poezii, singura lectură care validează e cea de acasă, când eşti doar tu şi textul; mi-a sunat pe alocuri a Budila-Express, când autorului i s-a sugerat că pe alocuri ar fi unele asemănări, nu s-a prea bucurat, a zis că scrie cu faţa la viitor, nu la trecut.
  • Muşina a zis câte ceva şi despre iluziile aduse de premiile literare, mărturisind că în timp ce scria lucrarea de diplomă a tot răsfoit reviste literare şi a văzut cât de mulţi sunt cei care nu mai contează, deşi într-o vreme păreau a fi peste tot.
  • în conferinţa cu geniul balnear a povestit despre parcul de distracţii în care locuim [am fi într-un fel de Disneyland]; azi se gândeşte în echipă, dar ar trebui să ne întoarcem la gândirea individuală, şi ar trebui evitată publicitatea inutilă, popularitatea adusă de tv şi presă [nu se referea la cea literară, ci la o anumită parte a presei].
  • auzită tot de la Muşina: Al.Cistelecan, în Italia fiind, la un congres, a fost invitat de diverse televiziuni, una naţională, RAI3 şi alta regională, unde a vorbit despre poezie; la RAI3 parcă a vorbit o oră despre Blaga. Se-ntreba de ce aşa ceva nu e posibil în ţărişoară. Vise poeticeşti!

2 comments:

Anonymous said...

Nu degeaba e Al. Cistelecan profesorul si criticul meu preferat. Si uite inca o data sunt mandra ca am avut privilegiul de a lucra cu o persoana atat de speciala.

white noise said...

l-am vazut o singura data, la o lansare de carte si tare mult mi-a placut