Sunday, March 9, 2008

Alte premii

S-au mai dat nişte premii prin SUA, au votat vreo 800 de cronicari, adică NBCC adică the national book critics circle. Au şi blog. Lista câştigătorilor e aici.

Premiul pentru proză l-a luat Junot Diaz cu un roman The Brief Wondrous Life of Oscar Wao. Am citit undeva, dar nu ştiu unde, nu găsesc acum articolul, că Poliromu’ ar fi pus ochii pe cartea asta [de fapt Bogdan Alexandru Stănescu]. Sper să fie adevărat, pentru că-s curioasă. Junot Diaz a fost comparat cu Toni Morrison, aşa că eu o să cumpăr cartea cu prima ocazie.

Mary Jo Bang [pentru Elegy] a luat premiul pentru poezie. M-a impresionat povestea cărţii, a fost scrisă după moartea fiului ei [supradoză cu medicamente, accidentală sau nu; nu ştiu ce vârstă avea, se spune doar young adult]. Pe Amazon se pot citi on line câteva poezii din volum. Şi aici mai e unul [plus vreo două în variantă audio].

Am găsit şi-un site cu multe altele citibile on line. Încă unul. Dar mai ales Poetry Links Library.

4 comments:

Anonymous said...

Eu daca as sti sa citesc englezeste, as citi toate poeziile englezesti in original. Dar nu stiu. Asa ca lectura mea e unilaterala, adica in limba romana care e mother tongue (expresia asta am copiat-o de undeva)
Poeziile din limba romana sunt foarte frumoase daca sunt scrise de poeti. Am citit pe un alt blog o poezie despre un catelus si m-am emotionat fiindca se indragostise de o vulpe, insa vulpea era smechera si s-a folosit de catelus. Adica a ramas insarcinata si a facut doi pui, iar catelusului nu i-a spus nimic. Toata ziua vulpea se juca cu puii ei si ii invata cum sa fure gaini. Cand puii au mai crescut, s-au dus la furat cu mama lor si au nimerit direct la gospodaria catelusului. Au pus ei ochii pe doua gaini mai dolofane, dar cand sa le insface, hopa, catelusul.
Poezia se termina dramatic, dar am uitat cum, ma duc sa o mai citesc odata

white noise said...

@ dorian - eu i-as citi in engleza si pe romani:-)
dar cu finalul dramatic nu pot sa te-ajut, eu nu citesc decat poezii cu pisici. toti poetii care-mi plac mie au pisica.

Anonymous said...

Na bine, imi cumpar si eu pisica, numai ca eu nu sunt poet

white noise said...

@dorian - a fost o ancheta in Dilemateca, si prozatorii cam au pisici. deci is polivalente:-)))