Monday, February 4, 2008

Scrisoare deschisă

Tot răsfoind eu diverse reviste literare, am descoperit că există edituri de care n-am auzit niciodată. Parcă am fi în plin Ev Mediu, fiecare cetate îşi vede de treburile ei. Aşa am aflat că au apărut anumite cărţi care m-ar interesa, dar de unde să le iau? Unele edituri [cam toate, cu vreo trei excepţii] nici măcar nu reuşesc să-şi trimită ofertele/cărţile spre biblioteci, şi nu mă refer la biblioteci de cartier, ci la astea mari, cu pretenţii centrale şi universitare.
Aşa că am şi eu o rugăminte [mai multe], dragi edituri:
1. dacă nu aveţi site, construiţi-vă unul! să afle lumea că existaţi!
2. dacă aţi început să-l faceţi, duceţi-l la bun sfârşit! să se afle ce cărţi tipăriţi! şi cum le vindeţi! [doar în cazul în care vreţi să le vindeţi!]
3. dacă-i gata, actualizaţi-l!
4. dacă l-aţi actualizat, nu mai spuneţi "s-a epuizat cartea aia!".
5. dacă s-a epuizat, nu mai trimiteţi un e-mail, două, trei în care povestiţi despre minunatele voastre apariţii editoriale, iar la final, o notă mică despre oferta completă, valabilă şi actualizată, aflată la adresa www.ceamaibunaedituraaltamaibunanicinarputeaexista.ro, iar eu când mă uit acolo, dau iar peste cartea pe care-o vreau, dar nu-i, de parcă ar face parte din nu ştiu ce constelaţie/conspiraţie.
6. aşa că, după ce aţi actualizat site-ul, mai actualizaţi-l o dată.
7. altfel o să încep să cred că cineva mă persecută; şi cum în propoziţiile de mai sus nu-i vorba doar de-o editură, ci de mai multe, fandacsia-i gata; iar eu din fandacsii d’astea fac riduri; şi nu-mi place!

Nici revistele literare nu stau mai bine la capitolul vizibilitate, pe unele aş vrea să le citesc, nu ştiu dacă zilnic şi în proporţie de masă, dar măcar atunci când îmi atrag atenţia cu un articol, două. Şi tot legat de reviste, am văzut că Mozaicul are site [arhiva e în format pdf]; la fel şi Viaţa Românească.

25 comments:

Anonymous said...

Un site costa bani, vor spune editorii de buzunar. Si cum principala lor preocupare e sa-si umfle buzunarul (cauta lista de subventii, compara pretul de productie cu cel de "librarie"), mi-e greu sa cred ca te va auzi cineva. Ah, vor fi cativa care, dupa ani lumina, vor iesi pe net. Vor intra in normalitate, cum se zice. Doar ca-ntre timp si-au pus deoparte saculetii cu bani.In cazul bibliotecilor nu e exclusiv vina industriasilor cartii. Mai au si directorii de achizitii lipsuri si ...preferinte.

white noise said...

nici eu nu cred ca ma va auzi cineva, dar macar am zis ce aveam pe suflet, m-am mai racorit un pic :-)

stiu ca site-ul cere bani, dar ar putea sa fac un blog; daca au inceput o afacere, macar sa o faca asa cum trebuie.

despre bibliotecari sau librari nu mai zic nimic, multi is complet depasiti de evenimente.

n-am mai vazut de ceva vreme listele cu subventii. nu le-am cautat.

Anonymous said...

daca tot ai scris asta, hai sa-mi zic si eu oful: vreau carti de la Vinea. si le-am tot scris. fiindca vorba ceea, au o adresa de mail pe carti. nici un raspuns. nici macar bai, nu putem sa-ti trimitem cartile alea, sau nu le avem sau ceva, orice. nimic. ce pot sa fac in conditiile astea? sa plang dupa cartile respective si cam atat. si nici macar nu e vreo editura mica si obscura din vreun oras cu 3000 de locuitori. poate ma aude cineva...

Anonymous said...

Scrie-le direct autorilor.

white noise said...

@zum- mie vinea mi-a trimis cartile. dar is alte edituri care nici nu m-au bagat in seama, cand i-am intrebat eu de sanatate, mi-au zis ca nu mai au cartea aia, dar si acum tot pe site e, la carti disponibile.

nu ai pe nimeni in tara? poate nu trimit peste hotare.poate ti le comanda cineva aici si le recuperezi cand vii.

cam ce carti te-ar interesa? is curioasa... eu mi-am comandat cateva de la ei, dar am gasit si prin librarii cateva titluri mai vechi.

@un cristian - e greu de dat de autori, nici nu stiu daca rolul lor e sa vanda carti.

Anonymous said...

of, am scris un comentariu lung si l-am pierdut... acum pe scurt: i-am intrebat cum e cu trimisul in strainatate si apoi am ajuns la trimis in tara (m-am gandit ca de-aia nu mi-or fi raspuns la primul mail, ca ii intreb de un lucru pe care nu-l pot face), am intrebat si despre disponibilitatea cartilor din lista mea (am vreo 11). sunt si vechi si foarte noi, din 2003 pana acum. nici un raspuns.

@un cristian: pai nu mi se pare ca ar trebui sa fie treaba autorilor. si nu prea-mi vine sa le scriu zicandu-le "hei,trimite-mi si mie te rog cartea aia a ta, ca editura nu vrea nici macar sa raspunda daca poate au ba". si ce ma fac daca autorul nu mai e in viata?

sora_de_razboi said...

Vinea ... Dacă Ţone, directorul editurii, dă cu greu cărţi chiar şi autorilor, iar pe alţii îi ameninţă că le va opri volumele în beciun editurii (din varii motive, n-are rost să reiau toată povestea, adevărată de altfel, aici), atunci la ce să ne mai aşteptăm?
Eu nu mă aştept la nimic de la Vinea. Dar mi se pare un picuţ prostesc ca editurile mari şi vizibile să tot aibă probleme cu site-urile lor.
Pe de altă parte, multe edituri autohtone mari sunt understaffed. În fine, probleme la buget.

white noise said...

eu cu Vinea n-am avut probleme, mi-au trimis cartile cam in 2 saptamini. si-am cerut carti aparute intre 2003-2007.

sigur ca editurile n-au personal destul, dar unele raspund la mailuri de parca te-ar injura. nu vreau sa dau nume, sa nu se spuna ca m-a platit concurenta.

Anonymous said...

@ white noise: intrebari: ai trimis un mail in care le ziceai ca vrei cartile x, y si z si le dadeai adresa? sau cum ai facut? si cum se plateste? poate eu am gresit punandu-le prea multe intrebari, poate trebuia pur si simplu sa spun VREAU! :)

white noise said...

@zum - da, le-am scris direct adica: va rog sa-mi trimiteti cu plata ramburs titlurile x,y,z ... pe adresa...
atat. nici nu stiam daca au disponibile toate acele titluri, din fericire au fost.

Anonymous said...

Era, fireste, o ironie. Dar cu autorii in viata asa se procedeaza in cazul editurilor "fantoma". Ti-o spun din experienta, nu din auzite...

white noise said...

eu am cumparat un roman direct de la autor[unul chiar important]; dar era din Timisoara si a fost simplu.
mai am si alte povesti din astea. de ex., era odata un individ care umbla prin baruri,locuri mai boeme si incerca sa-si vanda cartea [una de povestiri]
mai nou, am vazut cativa scriitori care-si duc ei cartile in librarii, la vanzare. distractiv, nu?

Anonymous said...

nu,e o realitate. unii autori cred ca o pot face si pe asta, altii sunt nevoiti(genul de editor care-ti "pune cartile in brate si te lasa in plata Domnului" e bine reprezentat). pe tema asta poti face o ancheta pe cinste.

white noise said...

o revista serioasa ar trebui sa faca asa ceva.nu spun care:-))))

scriitorii poate-ar trebui sa-si duca volumele in cateva biblioteci.

Anonymous said...

pai mai, voi nu stiati ca Vinea nu e editura serioasa?

white noise said...

cand vine vorba de poezie, Vinea e cea mai buna editura pe care o avem.

iar eu am reusit, cu niste eforturi, sa dau de urma cartilor pe care le vroiam neaparat. mai vreau vreo 2-3 si sper sa ajung si la ele.

la capitolul vizibilitate, nu stiu daca Brumaru' sta mai bine, iar Robert Serban a zis de multe ori ca librarii nici nu vor sa auda de poezie.

uite alt exemplu: de la Paralela 45 au venit toate titlurile, mai putin Bautorii de absint. chestia asta m-a infuriat la culme!!!!

pe de alta parte, in Timisoara is multe edituri, dar in afara de Brumar, celelalte habar n-am cu ce se ocupa.

Anonymous said...

vinea a facut ceva bun, a lansat niste nume. in rest, niet distributie (costa dar fara ea esti mort ca editor), ca sa nu mai zic ca ioc site (aici iti impartasesc indignarea). Vinea a lansat si mode, ma rog, dar ca orice moda, daca nu e sustinuta, dispare cat ai pocni din degete. Crezi ca acei autori au primit drepturile de pe urma cartilor lor? asta in caz ca sunt printre cei care nu si-au platit cartea singuri.

nu vorbesc aiurea, mai stiu si eu pe cate cineva din cercurile astea ...

in fine. e greu cu poezia, asta este deocamdata.

white noise said...

astea-s povesti triste,dar adevarate cu scriitorii care aduc si banii de acasa. cred ca se practica pe scara larga.

cu vinea, s-a rupt filmu' undeva, inaintea tot mai ajungeau macar "editiile definitive", ajungeau diverse carti si la BCUT. acu'... pauza.

cu site-ul m-au infuriat rau de tot.dar las' ca nici alte edituri nu-s mai bune. vezi editura concurenta, la mine nu se incarca nimic la capitolul poezie/proza/teatru.
nici n-au trecut acolo ultimele noutati, nici Submarinul..., nici cartea lui Emil Brumaru si atatea altele.

in fine, repet ce-am zis pe blogul teroristei:pentru editorul roman, nici scriitorul, nici cititorul NU conteaza.

Anonymous said...

da, asa e, nici brumaru nu e mai breaz:)

white noise said...

cam toate-s varza, din pacate:-)

sora_de_razboi said...

puck are dreptate. Sincer, n-am auzit de atitea magarii din partea altor edituri pe cit am auzit de la Vinea. Poate ca Tone se bate cu caramida-n piept ca a promovat tinerii autori, dar cind unul i-a reprosat pe clubliterar ca n-are distributie, a "urlat" ca e calomnie si ca-l da in judecata. Cea mai recenta si mai urita poveste este cea in care a santajat un tinar scriitor ca, daca prietenii lui mai ciriie pe hyperliteratura, ii va opri cartea in beciul editurii.
Altor autorii le-a modificat versuri sau cuvinte din versuri fara sa-i anunte. Autorii au vazut doar la lansare, la tirg, ca s-a intimplat asa.
Apoi despre bani ... ei, asta e alta poveste. Am auzit ca multi vin din subventii de la stat. Atunci de ce nu si-ar primi si autorii ceva drepturi, acolo? Simplu, pentru ca nu exista contracte.
E trist, foarte trist ca se intimpla asa. Iar aceasta este editura care trece drept cea mai buna in materie de poezie.

sora_de_razboi said...

PS: Vinea a facut si lucruri foarte bune. Intr-adevar, a publicat mult mai multa poezie decit alte edituri si n-a mers doar pe nume deja lansate. Dar pacat ca apoi au venit toate aceste lucruri urite pe care mi-e teama ca editorul nu va avea curajul sa si le asume.
Atunci cind autorii pe care-i publici sint nemultumiti de difuzare, de exemplu, cel mai bine ar fi sa-ti asumi aceasta nereusita si sa gasesti solutii, nu sa te superi pe ei si sa-i ameninti. Nu credeti?

white noise said...

@ sora_de_razboi- stiu discutiile de pe club [ce frumos le-am zis!]eu in locul lui dadeam cu bombe! dar nici acum n-are cartea-n librarii.

valoarea editurii vinea e data de cei care publica acolo, de aia e cea mai buna.

e trist ca nu exista contracte, dar asta cred ca-i sport national.

povesti horror cu editori am citit si pe blogul lui Zully Mustafa, asa ca, e intotdeauna loc de mai rau.

dar lasa ca nici librarii nu-s mai destepti.

ma duc sa-mi beau cafeaua, poate uit ca exista carti inaccesibile.

sora_de_razboi said...

Mie nu-mi prea place sportul national al lui "lasa ca e loc de mai rau". Oare chiar nu se poate face nimic? Oare chiar trebuie sa ne resemnam asa?
Pina la urma, cred eu, ar cam trebui sa le dam cu flit celor care fac magarii de genul asta. Sa le ridem in nas. Si sa nu-i mai laudam.

white noise said...

eu ii laudam pe nenorociti, nu pe magari :-)))
cred ca ar fi bine sa faceti voi un blog in care sa povestiti ce experiente ati avut cu diversi editori.