Monday, February 4, 2008

O veste bună

Scriitorii români încep lecturile publice! Ştirea e din Adevărul [de mâine].

21 comments:

Anonymous said...

Nu uita de partea delicata a problemei: cine e scriitor si cine nu e? In fiecare oras exista un grup "masiv" de scriitori, glorii locale cu vechi state si influente. Programul(excelent ca idee) nu poate avea niciun rezultat daca se ajunge la confuzii valorice. Da-mi voie sa cred ca numarul scriitorilor va creste brusc...

white noise said...

sigur selectia va fi discutabila, vor fi controverse. probabil vor citi in primul rand membri US. dar e bine ca se incepe de undeva.nu ma astept sa-mi placa toti autorii care vor participa la lecturile astea. ar fi si imposibil, am si eu preferintele mele, dar si marile mele antipatii.

pe plan local cred ca lucrurile vor sta foarte bine, astept multe de la proiectul asta "Timisoara in carti", mai e si studentfestul. anul trecut cele doua echipe [studentfest + timisoara citeste] au lucrat minunat impreuna. au venit la Timisoara [pe parcursul a 2 saptamani] Filip& Matei Florian, Cezar Paul Badescu,Komartin, Alex Leo Serban, Dan C Mihailescu, Tudorel Urian.... sper ca n-am uitat pe nimeni.[Costel Babos, Adriana Babeti si Robert Serban is de-ai casei]

ideea e ca de undeva trebuie inceput, iar apoi lecturile ar trebui organizate de edituri.

in Vest poezia se vinde mai ales prin lecturi publice. dar mai cred ca un autor tanar poate fi impus mai ales asa.

Anonymous said...

nu "in primul rind", ci numai membrii usr. eu parca asa vazusem in adevarul

vic

Anonymous said...

Ce veste buna mi-ai daaaaaat!!!! Multam fain!!!!!

white noise said...

@vic- la Timisoara in carti cred ca vor fi si altii.

@ionuca- stiu ca si tu ai scris despre asta, uite ca ne-a auzit cineva:-)))))

Anonymous said...

Era si cazul, nu-i asa? :))

sora_de_razboi said...

Bine că începe, totuşi, să se concretizeze şi proiectul ăsta. Probabil că se vor strecura pe listele pentru lecturile publice organizate de USR şi nume alese pe ... simpatii. Dar cu siguranţă vor fi autori de calibru, de la Nora Iuga la Agopian (despre care tocmai am citit ceva frumos într-o postare de mai jos).
Abia aştept să văd cum va ieşi treaba asta.

white noise said...

@ionuca - bineinteles:-))))

@sora de razboi- fara simpatii nu cred ca se poate. eu sper sa nu se impotmoleasca proiectul pe undeva, ca parca l-au mai demarat o data.

gyrovague said...

dincolo de valoare si non-valoare ideea e mijto. sa dea si literatura concerte. let's go touring "sex, drugs & literature" desi n-am vocatie de gruppie. ooops...taman am auzit ca Romania a declarat razboi Ciadului! asa ca schimb sloganul: Peace & Literature!

white noise said...

literatura poate sa faca spectacol, daca ajunge pe mana cui trebuie.

gyrovague said...

da. vagina monologues a fost o initiativa interesanta. sustin orice initiativa care propaga formele de comunicare prin literatura si arta. atata timp cat nu devin manifeste politice sau manipulari pur lucrative.

white noise said...

monoloagele... au fost chiar teatru, dar eu ma refeream strict la scriitorul care citeste ce-a scris.
poate fi "ajutat" de un muzician. nu-i nevoie sa inventam nimic, trebuie doar sa vedem cum au facut altii si atat.
au fost si la noi lecturi din astea, asa si-a promovat Gheorghe Craciun ultimul roman.

gyrovague said...

@white: da am dat si eu un exemplu complicat. ma gandeam la miscarea in sine si la public readings'urile care au urmat unei cauze nobile, cel putin prin canada. mai bine ziceam pur si simplu de
Wakefield a lui
andreicodrescu
la harbourfront (toronto).

white noise said...

multumesc pt link! o sa ma uit imediat mai cu atentie.
daca stau bine sa ma gandesc, in Vest tot timpul publicul plateste si-un bilet de intrare, iar la sfarsit cumpara cartea. la noi, pentru inceput, ar fi suficient sa cumpere cartea :-)

Anonymous said...

@ white: e un link vechi. doar marturie ca nu bateam campii. si da, am luat si cartea pe care am dat-o mai departe cu dedicatia necesara ca deh cred in sloganul "pay it forward". si era sa-l luam si pe andrei codrescu la un party desucheat. noroc ca s-a strambat donsoara lui de la pr si-a trebuit sa-i explicam ca nu se poate desi el ... a foarte insistat:))

white noise said...

daca n-ati invitat-o si pe ea:-)))

gyrovague said...

pai eram prea multe fete deja! :))

white noise said...

cred ca i-a parut rau ca nu i s-a dat voie:-))))

gyrovague said...

pai iti dai seama! cred c-a omorat-o pe aia. cerbera!

Anonymous said...

Asta e o veste grozava, cred ca ma fac si eu scriitor. O sa scriu intr-o zi un roman foarte interesant despre un personaj care o sa fie personajul principal si sotia lui, un alt personaj, dar nu chiar atat de principal. Subiectul il aleg istoric, inca nu sunt hotarat ce epoca aleg, in nici un caz razboiul dintre Traian si Decebal. Si o sa ma inscriu si eu la lectura publica. Nu sunt membru USR dar dupa cartea asta pe care o proiectez poate ma fac si pe mine mebru. Hotarat, ma duc sa caut un titlu.

white noise said...

@ dorian - bafta atunci. si sa ne inviti la lectura :-))))