Sunday, February 24, 2008

Comentarii subiective

O să spun mai spun câte ceva despre topurile din Pana mea, aşa, fără a revedea volumele despre care-i vorba acolo, fără a le cântări pe fiecare. Sunt gânduri strict subiective, nu spun că eu am dreptate, am doar ceva de zis. Şi se spune că internetul e numai bun pentru ăştia care-ar zice, dar nu-i ascultă nimeni.

1. Mă miră un pic absenţa volumelor colective cu care au debutat unii optzecişti. Eu aş zice că Aer cu diamante şi Cinci sunt mai importante decât debuturile lor individuale. Personal, prefer Cinci, nu doar pentru Mariana Marin. Imaginea unui poem cu latura de un metru de pe care poţi să te arunci n-am putut s-o uit niciodată. Dacă îmi aduc bine aminte, tot în acel volum a apărut Budila Express, care mie mi se pare a fi cea mai bună definiţie a optzecismului. Am senzaţia că include tot ce-i definitoriu pentru o generaţie, de la influenţe, devenire, până la Transpirantzul navetiştilor şi disperarea zilnică.

2. Când vine vorba de Cărtărescu, personal prefer Faruri, vitrine, fotografii sau Poeme de amor. Vorbesc din amintiri, n-am cărţile astea. Am doar Totul şi o antologie de la Humanitas. De câte ori le citesc [rar de tot], am senzaţia că textul îmi rămâne cumva exterior. Dar Levantul e cu totul altceva, l-am citit de mai multe ori şi de fiecare dată mi se pare minunat.

3. Ion Mircea e un poet pe care l-am ignorat; dar o să caut volumul ăsta [Copacul cu 10 000 de imagini], să văd ce-i cu el. Nici pe Daniel Bănulescu nu l-am citit cu atenţie, dar cărţile lui le am, aşa că o să mă lămuresc mai repede.

4. Nu ştiu nimic despre Radu Andriescu. Încercând să aflu cine e, am văzut că şi-a scos cartea la Brumar. Uite-aşa, să vezi poveste!

5. Ieudul acela chiar e fără ieşire: când ajungi acolo, nici nu mai vrei să pleci.

5. Era să spun că prefer Păpuşarul lui Komartin în varianta 2007, dar mi-am dat seama că nu apăruse când a fost alcătuită revista.

6. Ştiu că am spus că am dat de Elefantul promis. Dar de bucurie, mai zic o dată. E frumos de tot.

7. Cam mult Ianuş pe alocuri.

8. Ce mai scrie Ruxandra Novac?

9. După ce am cumpărat cartea lui Constantin Acosmei, Jucăria mortului, am descoperit o cronică a lui Daniel Cristea Enache; el spune că-i o carte ce se poate citi în 30 de minute. M-am cronometrat şi eu, am făcut un fel de citit viteză; în 30 de minute am trecut un pic de jumătate. Mai am de lucrat [şi] la capitolul ăsta.

9 comments:

Anonymous said...

In topurile "pana mea" nu au fost incluse volumele colective (era indicat acest lucru).
un cristian

white noise said...

mi-a scapat detaliul asta.scuze.

Anonymous said...

ah, uitasem http://revistapanamea.wordpress.com aici vei gasi revista cam cu tot ce trebuie din martie, adresa de pe ablog e inactiva de cateva luni

white noise said...

o sa fac modificarea in blogroll.

white noise said...

@un cristian- nu gasesc unde-s trecute criteriile dupa care-s facute topurile? of!

Unknown said...

Buna, white noise! Am dat de blogul tau, azi. Zici undeva ca nu ma cunosti. Ce-i drept, cartile mele au aparut in tiraje minuscule. Nici difuzarea nu a fost prea grozava. Daca te intereseaza, poti merge pe cateva adrese, unele romanesti, altele americane, pentru a afla mai multe. Toate cele bune!

http://www.cartearomaneasca.ro/in_pregatire.html

http://www.observatorcultural.ro/Efecte-simultane*articleID_3592-articles_details.html

http://www.carturari.ro/paralelisme-si-influente-culturale-in-lirica-actuala-p-1032.html

http://www.powells.com/biblio/1-9781555974923-0

http://www.amazon.com/Catalan-Within-Radu-Andriescu/dp/0975925695

http://www.smith.edu/metamorphoses/andriescu.html

http://www.smith.edu/metamorphoses/sorkin.html

http://www.watchwordpress.org/index.asp?two_andriescu

white noise said...

multumesc mult! o sa ma uit cu mare atentie. intre timp am gasit vodca in librarie :-)
am inteles ca mai exista o carte scoasa tot la brumar, o s-o caut.

Unknown said...

Da, 'Eu si citiva prieteni' a mai aparut la Brumar. Acolo e si un text de O. Nimigean - ca la jazz, mi-am invitat prietenii in volum. Apropo de Brumar si Ovidiu - urmeaza sa-i apara un volum la Brumar, anul acesta, un vol. care aparuse initial intr-o editie mica de tot la o editura foarte marunta din Iasi. Editia de la Brumar va avea grafica lui Dan Ursachi, ceea ce e de bine.

white noise said...

la caligraf n-am gasit cartea, nici Robert Serban nu era acolo, sa stiu daca la editura o mai au.
dar incerc maine la joc secund.
multumesc pt. vesti, e bine de stiut ce carti urmeaza sa...