Sunday, November 18, 2007

Dilemă nouă

A citit cineva Galaad, de Marilynne Robinson? Eu n-am spor la citit şi cred că, cel puţin deocamdată, o abandonez. E mult prea tristă, iar mie îmi ajunge iarna asta biruitoare. Am nevoie de ceva mai tonic.

Amintirile lui Ames, adică învăţăturile unui preot către fiul său, nu mă ajută deloc. Pe deasupra, am mai dat şi de o prezentare pe un blog, care tot abandonul îl încurajează. Şi eu urăsc să las necitite cărţi care au luat Pulitzerul, dar ce să fac, dacă vremurile o cer?! Nu mă deranjează faptul că e o carte în care nu se întâmplă nimic, doar că nu pot să citesc cum Ames îşi ia adio de la familie, de la copilul încă destul de mic. Am aflat că, în copilărie, Ames a plecat împreună cu tatăl lui să caute mormântul bunicului. Pe urmă am aflat că o fetiţă i-a murit imediat după naştere, dar tot atunci şi-a pierdut şi prima soţie. Cam multe nenorociri pentru doar 30 de pagini. N-am puterea să mi le asum.

Poate la primăvară!

Marilynne Robinson, Galaad, traducere de Gigi Mihăiţă, Cotidianul & Univers, 2007

6 comments:

Monica said...

Doamna, am citit si asa de tare m-am plictisit incat nu retin daca am lecturat-o toata, pentru ca eram in mijlocul de transport in comun si ma plictiseam rau, atatea orem fie am abandonat-o.
Asta nu inseamna, desigur, ca nu ar fi valoroasa. Dar ochii mei mai si dor, la nemultumire:)

white noise said...

si pe mine m-au durut ochii, credeam ca de oboseala:-)
renunt acum la cartea asta, am si inceput alta.

Anonymous said...

Cred ca daca reusesti sa mergi mai departe nu vei fi dezamagita.Eu am citit la tine despre ea si m-am hotarat sa o caut si sa o citesc, poate pentru ca ma ambitionez sa citesc carti care prezinta povesti triste. dar asta nu e o carte care sa prezinte doar povesti triste.E adevarat ca poate de multe ori pare monotona, dar exista si o savoare a intamplarilor transmisa asa de bine.Eu pot spune ca am ajuns sa si zambesc printre lacrimi in decurs de doar 80 de pagini.
Dar cum ziceai si tu, poate la vara!
Fiecare carte la timpul ei.

white noise said...

o s-o reiau intr-o zi, promit!

raych said...

Hey there,
I can't help but notice that you have an opinion on 'Gilead' and that you've linked to my opinion on Gilead. The problem is, I only speak English, and I'm DYING of curiosity. What does this post say? I would greatly appreciate it if you could translate yourself for me. Thanks!

white noise said...

Hi! Glad to see you here!
About my post, in brief: I was asking myself [and my friends] if I should finish Gilead. Well, I haven't! Found your post, and agreed with you. The book is just too sad for this time of year, gloomy and depressing.
But maybe I’ll give it a try in spring.