Wednesday, November 21, 2007

Citiţi orice, numai citiţi!

Leapşa de la Cinabru: zece cărţi ce merită citite! Greu de ales, ştiu că m-am jucat de mai multe ori, încercând să văd care ar fi acele zece cărţi, pe care le-aş lua cu mine pe o insulă pustie. Nu găsesc acum agenda în care am notat diversele răspunsuri. [Erau mai multe variante, m-am jucat de mai multe ori.]

Astea-s cărţile pe care le aleg azi [am hotărât să nu repet titluri din lista lui Cinabru, adică Biblia şi Don Quijote]:

1. Dostoievski- greu de ales o carte, dar să zicem Fraţii Karamazov; mai bine aş zice aşa: puteţi citi tone de cărţi, dacă n-ati citit Dostoievski, n-aţi citit nimic! Şi nu-s singura care crede asta!
2. Zestrea de aur - să vedeţi de ce [pentru mine] M&M nu-s nişte bomboane, ci pur şi simplu Mariana Marin.
3. Tache de catifea, Ştefan Agopian- pleacă unii la revoluţie, dar n-ajung, că-s ocupaţi cu mâncatul şi altele; dar cu totul altfel le-ar fi făcut ei pe toate, dacă ar fi ştiut ce se va întâmpla!
4. Abatorul 5, Kurt Vonnegut Jr. - o dovadă că nici romanul sf-ul, nici romanul american nu-s obligatoriu proaste; norocul meu că am dat de cartea asta şi-am început să citesc americani, spre disperarea unora. [Între timp s-au consolat.]
5. Viaţa ca o pradă, Marin Preda - cum să nu asculţi sfaturile celor bătrâni, dar cu graţie!
6. Bestii, Joyce Carol Oates - după ce am terminat cartea asta, vreo două săptămâni n-am putut citi nimic altceva, dar, în schimb, mi-am asasinat prietenii, vorbindu-le despre autoare. Suntem bestii şi asta e consolarea noastră.
7.
Concert din muzică de Bach, H.P.B.- pentru că, vorba Dinescului, HPB nu e o întreprindere oarecare, ci însăşi Hortensia Papadat-Bengescu; altfel spus, pentru a cita un critic în viaţă: cel mai mare prozator din literatura română.
8. Adam şi Eva, Liviu Rebreanu - o carte non-conformistă, scrisă de un prozator extraordinar.
9. Inima-i un vânător singuratic, Carson McCullers – am tot scris despre ea; nu mai adaug nimic.
10. Odiseea, Homer- pentru a vedea de ce orice epopee e obligatoriu postmodernă.

Aş fi putut face un top cu mai mulţi ruşi [Tolstoi, Gogol, Cehov], altul numai cu americani.
Cum de-am uitat de Marguerite Yourcenar?! Îmi dau seama că n-am inclus nici un sud-american. Poate data viitoare! Dar luaţi de citiţi: Llosa, Borges, orice!

11 comments:

Anonymous said...

Bravo pentru Homer.Si eu m-am gandit la el dar n-a mai avut loc.

white noise said...

multumesc! dar sa stii ca era sa-l uit.
fara clasici am fi pierduti!

Roxa said...

Chiar ca... :)

Acum mai mult offtopic... targ de carte servesti ? :>

white noise said...

n-am bani de ajuns/plecat in/din Bucuresti :-(

si cand ma gandesc ca maine se lanseaza Ragtime! sper sa ajunga aici repede de tot.

Anonymous said...

am luat-o azi. sper ca traducerea sa nu fie la fel ca dedicatia, unde apare "cu respect" :(

vic

white noise said...

e tradusa de Antoaneta Ralian, ar trebui sa fie ok.
cat costa?

Anonymous said...

Multumesc pentru ca ai acceptat leapsa, interesanta lista, sunt cateva optiuni placut de surprinzatoare.

Anonymous said...

eu am dat pe ea 26 de lei (desi pe eticheta scria 24). dar probabil ca la tirg au fost si ceva reduceri. nu stiu cit, ca nu le-am vazut afisate pe alea de la corint. cred ca in librarie e maxim 300. dar mai bine o comanzi pe innternet, ca iesi mai ieftin.

vic

white noise said...

@cinabru - era de nerefuzat oferta:-)

@vic - prefer sa o cumpar din librarie, mai vreau vreo 2-3 carti; platesc cu cardu', adica in rate. altfel, nu-mi permit.

Anonymous said...

Am notat Dostoievsky, subscriu la Vonnegut si Preda, si cum mama naibii am uitat eu de Odiseea???? Sa imi fie rusine. Adam si Eva asteapta la coada... ca mai e pana la ea. HPB m-a plictisit cand am citit-o (eram tanara si fara aspiratii prea mari) iar de celelalte (din top) n-am auzit.

white noise said...

nu-i obligatoriu sa indragim toti aceleasi carti:-)

Mariana Marin e poeta optzecista, volumul asta e o antologie [completa, dar postuma, din pacate]

Agopian e favoritul meu dintre optzecisti, urmat de Mircea Nedelciu, Gheorghe Craciun. daca nu i-ai citit nici o carte, incepe cu asta, desi critica pariaza pe "Manualul intamplarilor", eu nu-s de acord cu critica:-))))