Saturday, November 10, 2007

De prin reviste

Ziua de azi a fost destul de banală, cu veşti mai bune, sau mai proaste. Mi-am permis câteva momente liniştite, în care am răsfoit mai multe feluri de reviste. M-am uitat prin Dilemateca, dar ultimul număr nu-mi place în mod deosebit. Am citit şi Elle, unde am găsit un interviu cu Nicole Krauss, despre bucuria scrisului şi viaţa ei de zi cu zi. Numărul ăsta are şi un supliment, în care am dat peste un articol despre cum şi de ce ascultă ei rock, cică numai ei ascultă. M-am înfuriat un pic, dar o să scriu mâine despre asta.

Din fericire, o prietenă mi-a împrumutat numerele 8 şi 9 din Noua literatură. Şi aşa m-am liniştit dintr-o dată, parcă mi-aş fi regăsit nişte vechi prieteni. Am înţeles perfect tristeţea Simonei Popescu: din motive de calculator nărăvaş, a pierdut o carte aproape terminată. Am pierdut şi eu nişte fişiere şi mi-a trebuit ceva timp să-mi revin. Şi acum aştept să se ardă sursa, pentru că domn' ventialtoru' nu porneşte decât atunci când vrea el.

Interviul cu Călin Torsan l-am citit cam pe diagonală, pentru că l-am văzut recent la Joc secund şi la A cincea roată, şi-am ajuns la concluzia că e mult prea misogin pentru gustul meu. Oricum a zis că el citeşte mai ales autori străini, ceea ce fac şi eu.

Bobul de scandal: T.O. Bobe spune că literatura română care se scrie acum e mai proastă decât cinematografia; m-a întristat un pic, dar n-aş putea să-l contrazic. [later edit: am recitit articolul, aşa că rectific: Paul Cernat zice că-s mai proaste cărţile, dar tot nu-l contrazic.]Eu oricum prefer tot filmele străine [din snobism, sau poate din cauza patriotismului băgat pe gât cu forţa, în anii ăia care au trecut, dar care mai revin din când în când, precum Superman.]

Mai am de citit interviul cu Simona Popescu şi poveştile traducătorilor. Şi aştept numărul 10, pentru că revista asta pare a fi una vie. Aş zice: singura! Şi când omul [de fapt oama] e obosit[ă], sau n-are chef să citească, se poate uita la poze. De exemplu, la pisica de la pagina 29.

photo: someecards.com

6 comments:

Monica said...

cand am trecut pe Dilemateca am renuntat la Lettre. dar luni cand ajung in oras cumpar Lettre. sentimentul imi venise vineri si vad ca il impartasesti. nimic spectaculos, de ce, de ce?

Anonymous said...

in exemplarul meu, bobe spune invers sau cel putin asa am priceput eu. crezi ca se tiparesc doua editii diferite? :))

vic

white noise said...

@monica- Dilemateca asta are cronici doar la carti pe care nu am de gand sa le citesc si-un interviu luuuung despre fotbal si politica, adica exact despre ceea ce urasc eu mai mult si mai mult in acest moment.si despre fericirea {ne}invatata din carti, si altele...

@vic-poate n-am inteles eu bine, oricum ambele-s proaste.

Anonymous said...

:)))))))))

vic

white noise said...

am corectat, Paul Cernat zice că-s mai bune filmele.

Anonymous said...

oricum ambele-s proaste :))))))

vic