Monday, October 29, 2007

Sedusă şi abandonate

Iar a ajuns leapşa în curtea mea. Vine de la Cinabru, e legată de cărţi. Trebuie să spun care-i ultima carte citită şi una dintre cărţile neterminate. Cu prima parte e uşor, săptămâna trecută am citit, cu infinită bucurie, Inima-i un vânător singuratic de Carson McCullers. Mi-a plăcut tare mult, am şi scris un pic despre ea şi am de gând să mai scriu, dar îmi trebuie nişte momente mai tihnite. Poate mâine!

Despre cărţile abandonate, mi-e mai greu să povestesc, pentru că, în general, nu abandonez, îmi cultiv voinţa, ducând lectura până la capăt. Dar dacă stau bine să mă gândesc, ultimul abandon ar putea să fie American Psycho [am abandonat nu doar cartea, ci şi autorul, adică nu o să mai încerc să citesc ceva scris de Bret Easton Ellis]. E implicată prea multă cruzime în cartea asta, cruzime insuficient motivată şi fără finalitate literară. În timp ce o citeam, am dat şi peste film şi mi-am dat seama că n-am ce să aştept. Sau poate ultimul abandon o fi fost De duzină a lui Charles Bukowski? Nu mai ştiu.

Mai repede ar trebui să vorbesc despre autorii abandonaţi; la unii am renunţat după ce le-am citit o carte mult lăudată (Palahniuk), sau mai multe (Amelie Nothombe, Tracy Chevalier), pe alţii i-am abandonat direct în librărie (James Frey, O mie de fărâme), iar alţii-s abandonaţi din start, pentru mine nici măcar nu există (Houellebecq, Jelinek).

17 comments:

Anonymous said...

MIe tot nu imi iese din cap ca McCullers a scris Pasarea Spin:D

Esti tareserioasa. pt palahniuk si toti cei pe care i-ai mai adaugat pe lista nesuferitilor iti trebuie putin umor:)

Anonymous said...

Multumesc pentru prealuare de leapsa. Of, cand ma gandesc ca pentru mine Bukowski, Ellis, Palahniuk sunt tocmai pe potriva gusturilor. Cel putin Bukowski este un Dumnezeu literar.
La Nothombe, Chevalier si mai ales Jelinek m-am prabusit si io invins de plictis.

Anonymous said...

aaaaa, m-ai indurerat c-ai abandonat-o pe jelinek. da' nu-i nimic. poate te indurerez si eu, daca zic ca, odata si odata, o sa mai incerc cu un palahniuk. :))

vic

white noise said...

@puck- viata e prea scurta pt a avea asa mult umor. dar un strop de umor tot am avut.
Chevalier mi-a placut [am povestit candva despre ea], poate din cauza lui Vermeer, poate din cauza tapiseriilor. dar prea toate cartile ei is varza cu carne, sa mai incerce si-o rata pe varza.
Nothombe e mare ca-i injura pe japonezi.Igiena asasinului e simpaticuta.
despre Palahniuk: am citit Fight Club, filmul mi s-a parut mult mai bun, l-am si vazut de vreo 3 ori. le astept pe urmatoarele

@cinabru- am preluat leapsa cu placere :-)
Elis & Palahniuk sunt prea incruntati din dpdvul meu.am prieteni care-s fascinati de ei, mie deocamdata imi cam e frica.prea mult patologic.din Bukowski n-am putut citi mai mult de 10 pagini, poate n-am inceput cu ce trebuie.

@vic- e mai grav decat crezi, nici n-am incercat sa citesc Jelinek, am citit doar diverse comentarii si am intebat prietenii.

sora_de_razboi said...

Dupa cei pe care i-ai pus la "respinsi", ma gindesc si eu ca n-ai "stomac" prea puternic si nici garnisit cu relaxarea necesara ca sa-l citesti pe Palahniuk, de exemplu. Lecturile fascinante pentru mine au venit exact de la dementii de genul lui sau de alta factura, ruseasca, cum ar fi Sorokin si Erofeev. Mda, dintre astia doi m-a sedus rau de tot ultimul, are mai multa voluptate, chiar daca "tatuata" cu cinism.
Incearca "Sufocare" a lui Palahniuk, e cea mai duioasa carte a lui. Daca "Fight Club" te-a pus pe fuga, ar fi un experiment sa dai putin prin "Bintuitii". Avertisment: se spune ca mereu lesina vreo doi ascultatori la lecturile publice cu prima poveste in poveste din romanul asta.

Anonymous said...

Pfff, nici eu nu mai citesc nici un Palahniuk si nici un Bukowski veci! Mi-a ajuns o carte de la fiecare :D

Daca ma gandesc mai bine, cartea lui Houellebecq - Posibilitatea unei insule nici macar nu am terminat-o de citi. Cum spuneai si tu "viata e prea scurta pt a avea asa mult umor".

Dar nu imi pare rau ca am citit Pianista lui Jelinek. Nu e genul meu de carte, ce-i drept, dar am "digerat-o" mai usor decat alte carti/autori din aceeasi "categorie".

white noise said...

@sora_de_razboi- nu stiu care e problema, filmele dure le suport destul de bine. cred ca-n literatura vreau si altceva. oricum, e foarte multa violenta in jur.

dar cartile astea par cumva vizuale, sau mai bine zis unidimensionale, de tipul "socheaza si fugi", n-au săft :-)

pe rusi nu i-am citit, nici n-am incercat.

@ionuca- esti mai viteaza decat mine:-)))

Anonymous said...

eu as zice ca viata ar fi prea lunga (in orice caz, asa ar parea), fara umor. adica, pardon, sa casc pina mor? mai bine mor repede si de ris. :))
sufocare, nu. are un final de te doare mintea. de fapt, n-are unul. are vreo trei, si toate fac fleosc. :(
cit despre jelinek, da, e dura, e foarte dura, palahniuk e desene animate pe linga ea. da' pe cit e de dura, pe atit e de buna. ca nu-i vorba la ea de duritate in primul rind de duritate fizica. e de-ailalta, cam ca la veterany, de te ia cu brrr.
si houellebecq e foarte bun in particulele elementare e la fel de bun. la posibilitatea unei insule n-am mai ajuns, ca m-au enervat celelalte ale lui.
bukowski mi-a placut in femei, cu exceptia finalului cam roz pentru restul cartii. in celelalte, boring. mult sub fante.

vic

Anonymous said...

da' stiu ca am scris un comentariu cu o redactare trilulilu. si nici n-am baut. ce-am, bai nene?

vic

Unknown said...

Houellebecq si Bukowski imi plac foarte tare, chiar daca au un stil imbibat de sexualitate.

white noise said...

@vic- hai ca poate citesc Jelinek, da' de la biblio.

@dedes- am citit Henry Miller, Anais Nin si Ioana Bradea. nu-i destul?

Anonymous said...

pai, de la biblio ce-are? :))
vorba e: cu ce incepi?

vic

white noise said...

cu Pianista-i bine? ca alt titlu tot nu stiu:-))))

Anonymous said...

se spune ca amantele e cea mai buna a ei.
problema e ca n-am auzit in viata mea de traducatoarea amantelor si nici de cea a exclusilor. asa ca nu stiu cit de bine sint pe romaneste.
pianista, e facuta de nora iuga. da' e mai telenovelistica fata de restul. ma rog, daca incepi cu asta, o sa vezi tu ce inseamna telenovelistic la jelinek. :))))

vic

Anonymous said...

m-am gindit. am si rasfoit un pic amantele si nu mi se pare ca suna rau deloc. poate incepi, totusi, cu ea. sau, ma rog, uita-te si tu pe site-ul polirom si vezi ce-ti face cu ochiul (da' inchide ochii la copertele alea:))) ).

vic

Anonymous said...

de ce ai abandonat O mie de farame?

white noise said...

@vic- sa vad ce gasesc la biblio.da' "amantele" suna mai bine:-))))

@raul- nu ma atrage subiectul, am citit burroughs, imi ajunge. pe deasupra, cartea e indecent de scumpa.