Thursday, October 11, 2007

Nobel 2007

Doris Lessing

un site dedicat scriitoarei britanice şi ce se zice despre ea pe Wikipedia

9 comments:

ama said...

Eu una nu ma asteptam la asta! :) Am citit o carte scrisa de Lessing acum destul de multi ani - din pacate nu reusesc sa-mi amintesc titlul - dar mi-a ramas in minte frumusetea randurilor despre Africa. Si probabil asta este cel mai important!

white noise said...

am aflat ca are 2 carti traduse in romana O coborare in infern si Povestiri africane, probabil asta-i cea citita de tine.
ambele au fost traduse inainte de 1989.
oricum, comentariile abia acum incep. eu as vrea sa stiu ce inseamna exact "the communist theme". astea-s cuvintele care-mi dau frisoane.

Anonymous said...

Pai Nobelul inseamna celebritate, adica multe carti vandute. Este bine ca un autor destul de batran primeste asa ceva, mai ales o doamna. Mie-mi pare rau dupa Gellu Naum...
Nu stiu daca voi citi ceva de Doris Lessing, pentru ca m-am convins ca Nobelul nu inseamna tocmai calitate literara a operei - Deledda, Bergson,Pearl Buck,Mauriac etc.- ci a autorului insusi.

white noise said...

in unele cazuri cred ca a fost vorba doar de cele 15 min. de celebritate.
premiul e unul politizat, iar unii autori nu merita nici un fel de respect.[si aici zic si eu la fel ca Marley pe al sau blog Hello again, Dario Fo.]si Doris Lessing tot dinspre stanga vine, desi se spune ca s-ar fi trezit mai repede decat altii.

sora_de_razboi said...

De ce-o fi stinga, in orice forma a ei, neaparat nociva, nu prea inteleg. Probabil ca nici suedezii nu inteleg, scandinavi cum sint. Pentru ca stinga la ei inseamna sistemul social cel mai bun, care functioneaza cel mai bine, din lume.
Nu stiu ce-i cu Doris Lessing, sper sa o citesc. Cind ama a spus ca au cucerit-o frumusetea rindurilor despre Africa, gata, m-a convins.

Anonymous said...

un interviu cu Doris Lessing, mai vechi, din '97, dar edificator in multe privinte.
linkul:
http://archive.salon.com/books/feature/1997/11/cov_si_11lessing.html

white noise said...

@ sora de razboi- n-ar fi un lucru rau, daca uneori n-ar parea a fi conditie obligatorie si uneori suficienta.nu-i cazul cu Doris Lessing, care a fost membra de partid comunist, dar prin 56-57 s-a trezit.
eu am o problema cu stanga, pt. ca asa cum zicea Mariana Marin, de la stanga vine senzatia ca sint sufocata de mizerie.
despre bugetari[suedezi], numai de bine.

@vasgar - multumesc! o sa citesc!

sora_de_razboi said...

white noise, e de inteles sa ai o problema cu stinga in contextul Nobelului. Sau aici, in Romania. Daca as putea spune ca urasc pe cineva, ei aceia ar fi comunistii care au preluat puterea dupa razboi, care era cit pe ce sa-mi deporteze bunicii in Baragan, care oricum le-au luat duna din casa pentru ca bunicii nu-si puteau plati cotele. Dar cel mai si cel mai tare ii urasc pe securistii aia imputiti, dintre care unul i-a propus o colaborare mai strinsa tatei(in plus fata de declaratia lunara sau semestriala, nu mai tin minte, cu care era dator fiecare preot la securistu' "de sector"). Cind tata a zis ca el isi face "datoria" lunara si e suficient, securistul i-a spus sa se mai gindesca, are o fata eleva in clasa a III-a la Liceul Pedagogic si doar nu vrea sa se intimple ceva cu ea. Fata eram eu. Din fericire, amenintarea fusese doar un balon de sapun.
Totusi, social-democratia scandinava n-are absolut nimic, dar absolut nimic cu rahaturile astea. Cred ca de cind am fost in Danemarca mi s-a prins un simbure de stinga in mine, cel putin in ceea ce priveste problemele de ordin social. Si la atitudine.

white noise said...

am mai zis ca ma supara politizarea premiului. in rest, is convinsa ca m-as intelege foarte bine cu suedezii.
probleme am si eu exact cu astia de care zici tu.

@vasgar- am uitat sa zic, la de pe bloguri, chestia cu alcoolul, e tot un interviu cu Doris Lessing