Wednesday, October 24, 2007

Carte frumoasă, cine te-o fi scris?

După ce am citit Plagierea continuă, un articol al lui Marius Chivu, în fapt o cronică a unei cărţi publicate la Chişinău[dar a mai scris cândva despre aceeaşi temă: Cui îi e frică de plagiat?], mi-am adus aminte de Şolohov. Cum am mai spus, mă tot întreb de la o vreme cine-a scris Donul liniştit. Şi-am găsit, ce-am căutat. „Quiet Flows the Don is Sholokhov most controversial work and it has been alleged by Aleksandr Solzhenitsyn among others, that much of the novel was plagiarized from the writer Fyodor Kryukov, a Cossak and anti-Bolshevik, who died in 1920 of typhoid fever. Several studies has been published on this subject”.

Articolul spune că nu s-au dovedit acuzaţiile. O să mai caut şi alte date, pentru că am citit undeva despre manuscrisul arestat, publicat apoi sub un alt titlu şi semnat de un alt autor, adică de Şolohov.

Mi-am adus aminte că prin 90 şi ceva am citit, în România literară, mărturisirile unei doamne care lucrase la negru, ca traducător, prin anii '50. N-avea drept de semnătură, pentru că, burgheză fiind, făcuse puşcărie, vreo câţiva ani, nu mai ştiu dacă patru [parcă aşa zicea un personaj din Păsările lui Ivasiuc: "pentru nimic, se dau patru ani!"].

Mă întreb dacă vom afla vreodată adevăraţii autori ai unor cărţi, ai unor traduceri.

4 comments:

Anonymous said...

Chiar nu stiam de Donul linistit (nici nu pot spune ca mi-a schimbat viata), dar intrebarea ramane. Cine stie cate alte carti celebre au alti autori decat stim noi ? Makes you wonder...

white noise said...

cateva semne de intrebare sunt si-n literatura romana. macar misterele astea daca le-am risipi.

Anonymous said...

Exista o carte tradusa in romana despre cazul Solohov: "Apele tulburi ale 'Donului linistit'", de Aleksandr Korabliov. A aparut la Albatros in 2004 si se citeste ca un roman cu detectivi, dar si cu scriitori. Foarte buna.
Gheo.

white noise said...

multumesc, o s-o caut!
asteptam povesti cu Varsovia!