Saturday, June 16, 2007

Advertising

Mi-a mai trecut o parte din supărare, aşa că m-am gândit să scriu ceea ce-mi propusesem acum câteva zile. Asta şi pentru că bucuria iniţială a fost foarte mare. Dar să o iau pe rând.

Printre lansările de la Bookfest se anunţa şi aceea a unei reeditări: Gheorghe Crăciun, Frumoasa fără corp, la editura Art.[Am şi cumpărat cartea, care a ajuns foarte repede în librării. Am citit-o când a apărut prima dată, am împrumutat-o de la cineva, dar acum am exemplarul meu şi-s tare bucuroasă.]

Ce m-a supărat e cu totul altceva: odată cu Observatorul cultural, nr. 118 ar fi trebuit să primesc şi catalogul editurii ART, ceea ce nu s-a întâmplat. Nu ştiu dacă cei de la redacţie n-au trimis şi cataloagele sau, oricât o fi românul de incult, până nu fură un pic, nu se simte bine.

Revenind la cărţi, am de gând să le fac reclamă, uite-aşa pe gratis, pentru că merită. Şi pentru că aşa-s eu: fraieră. Mai întâi şi mai întâi, mă bucur că s-a anunţat o serie de autor Gheorghe Crăciun; şi cum cărţile-s frumoase, poate le iau pe toate (deşi numai Frumoasa... îmi lipsea din bibliotecă).

E o colecţie întreagă de literatură română, am mai văzut un roman al lui Dumitru Ţepeneag şi vreo două de Constantin Ţoiu (un titlu nou, de-aia nici nu l-am reţinut şi o reeditare : Căderea în lume, care mi-a plăcut mult prin ’88 sau ’89 când am citit eu romanul ăsta, despre penitenţa unui legionar).

Mai era şi o ediţie nouă Harold Bloom, Canonul occidental, adică nu varianta tradusă de marea incultă, ci o traducere complet nouă. Şi cum redactor de carte o fi altcineva, că-i altă editură, atunci poate de data asta o fi totul bine, poate-o cumpăr şi eu.

Erau şi traduceri, toate premiate. Cea mai cea e tot o reeditare, William Styron: Alegerea Sophiei. [Comparat cu cartea, filmul e foarte prost, deşi e unul destul de bun, a luat şi Oscaruri.] Anyway, eu am aşezat cartea asta pe raftul întâi, lângă Dostoievski. Aşa că, măcar răsfoiţi-o prin librării, poate vă place.

Am cumpărat şi altele:
Maurice Blanchot, Spaţiul literar , Minerva
Anca Maria Mosora, Reality Game Show, Humanitas
John Updike, Teroristul, Humanitas
Olga Grushin, Viaţa din visele lui Suhanov, Leda/Corint

Cartea de la Brumar, adică
Ruxandra Cesereanu si Andrei Codrescu, Submarinul iertat
încă nu era în librării; cred că o ţin ei aşa frumos, pe-un raft din editură, să se laude, când au musafiri, cu cărţile frumoase pe care ştiu să le editeze.

10 comments:

Hiacint said...

Asta da veste bună! O să caut şi eu "Frumoasa fără corp". Nici seria de autor nu sună rău deloc...

white noise said...

si eu astept cu nerabdare seria de autor, adica astept niste surprize. Carmen Musat zicea intr-un Obs.cult. mai vechi ceva despre un vol II la Pupa russa.
si sper ca vor publica jurnalul si manuscrisele. of! nici nu vreau sa ma gandesc ca-s postume.

Anonymous said...

o sa-ti dai cu pumnii in cap ca ai luat reality game show. eu am facut-o deja si sint plin de cucuie.

vic

Diana Adela Martin said...

de la ed art mi-am luat dictionarul de idei de-a gata a lui flaubert. multumesc pt pontul ref la frumoasa...

white noise said...

@vic - io-s abia pe la pag 20, zic mai incolo cum mi se pare

@diana- vezi, de aia mi-e ciuda ca n-am catalogul ala. din fericire, am Flaubertul asta, o editie mai veche, de la univers.

Hiacint said...

@white noise: am citit, dar mi s-au părut un pic exagerate detaliile privind calitatea hîrtiei şi altele, dar poate e numai regretul - nici mie nu-mi vine a crede - că sunt postume :(

Anonymous said...

@white noise: ai rezistat pina la pagina 20? jos palaria pentru rabdare!

vic

white noise said...

@vic - am ajuns la pag 70 si lucrurile au inceput sa se limpezeasca. sper ca nu vor deveni prea limpezi

@hiacint- nu mai stiu ce zicea de hartie, dar sigur era vorba de niste desene care vor fi incluse in noua editie

Anonymous said...

lucrurile sau stilul? ca mie mi s-a parut scrisa ca de o fata de 15 ani. pe bune si fara nici un fel de ironie. plus motto-urile alea, despre care mai bine nu mai vorbim.

white noise said...

as zice ca amandoua :-)
cu mottourile nu-mi bat capu', cel putin deocamdata.
mai multe o sa zic dupa ce termin de citit.