Sunday, May 27, 2007

Grumpy

Nu prea am stare să povestesc ce-am făcut eu zilele astea. Bineînţeles că m-am dus să-i văd pe poliromişti. Discuţia de la Cărtureşti n-a fost prea optimistă: nici cronicile de carte, nici premiile nu duc la o creştere a vânzărilor. Ce ajută? Snobismul! Ştirea de tipul: a fost tradus/ se va traduce.

S-a pus întrebarea dacă cineva a cumpărat vreo carte influenţat de vreo cronică, de preferat din Suplimentul de cultură. Şi când oameni importanţi au zis: Da!, cum era să zic io, adică nima-n drum, nu! Aşa că n-am zis nimic. Nu ştiu dacă-i frumos să zic aici, da’ zic: Nu! De ce? Pentru că prea-s lăudate toate cărţile, aşa că nici nu mai citesc cronica literară, arunc doar un ochi să văd despre ce-i vorba. Şi uite, am fost foarte dezamăgită văzând că Luminiţa Marcu a scris despre lucrurile bune dintr-o carte, pentru că, zicea ea, prea au fost evidenţiate cele rele prin alte cronici. Cum să zic, şi-n mezeluri sunt lucruri bune, da’ nu mănânc nici de frică.

Şi-a doua zi m-am dus să văd filmul lui Radu Jude, cel cu lampa şi căciula-i. Mi-a plăcut, că era scurt. Dar n-aş citi un roman pe acea temă şi nici n-aş vedea un lung metraj din acelaşi aluat. Ştiu că-i o poveste umană, dar uman e şi Dostoievski, if you know what i mean.

Precum vedeţi, nu-s prea veselă azi, mă opresc aici, nu de alta dar aşa nişte răutăţi îmi stau pe tastatură...

10 comments:

Hiacint said...

Eu nu ştiu în ce categorie intru, dar citesc la recomandarea prietenilor, virtuali inclusiv, sau aleatoriu. Sau îmi mai fac cîte o listă după fragmentele din lettre/dilemateca. Oare nu i-ar ajuta pe scriitori să vîndă mai bine dacă ar ieşi (mai)în faţă, dacă ne-ar agresa cu lecturile, părerilw, vorbitul despre prorpiile cărţi?

Hiacint said...

scuze, "părerile" şi "propriile" căldura asta...:)

Anonymous said...

deci, o data iti stau si tie niste rautati pe tastatura si nici atunci nu vrei sa-mi dai satisfactie? :)

vic

white noise said...

@hiacint - si eu am mai mare incredere in prieteni si bloggeri.am de gand sa ma uit si pe amazon, inainte de a cumpara o carte a unui autor despre care nu stiu mare lucru. daca citeam despre Safran, sigur n-as fi cumparat cartea.

lecturile publice ar fi binevenite, cu o conditie: sa nu fie doar in Bucuresti.

@vic - sorry:-)))))

Gheo said...

Draga whitenoise, zau ca-mi pare rau ca n-ai pus problema cu cumparatul cartilor pe baza cronicilor. Sa stii ca eram mai multi de aceeasi parere - de-aia am si pus intrebarea.
@hiacint: De acord si ca autorii trebuie sa-si faca o promovare mai agresiva, dar si cititorii ar putea sa fie mai agresivi - in sensul bun (vezi mai sus). Ca altfel intilnirile astea devin niste chestii formale, la care vorbesc tot scriitorii intre ei. Iar scopul nu e asta - scriitorii oricum se intilnesc intre ei, chiar prea des.

white noise said...

si mie mi-a parut rau ca n-am zis nimic, dar a fost asa vehement Da'ul vip-urilor... si f.f. repede s-a schimbat subiectul.

Anonymous said...

@hiacint si gheo: eu, daca aud un scriitor ca se lauda singur, sigur nu-i mai iau cartea. asta apropo de promovarea agresiva pe care trebuie sa si-o faca autorii. poate mi s-o trage de la bunici, care tot ziceau de unu' si altu': "uite, ca si lu' asta i-au murit laudatorii".

vic

Gheo said...

@anonymous: "Promovare MAI agresiva" am zis. Asta se cheama la noi cind un autor se duce si citeste din ce-a scris el la un public care nu inseamna cei 15 oameni de la fiecare lansare, dupa care sta de vorba omeneste cu oameni. Va vine sau nu sa credeti, dar dintre prozatorii romani din noua generatie (care au fost deja tradusi in strainatate!) unii n-au avut decit o lansare de carte sau nici una. Si nici intilniri cu cititorii nu prea se fac. Uneori eu, ca simplu cititor, am chef sa cunosc un anumit scriitor (daca mai traieste). Iar ca scriitor sint curios sa vad ce public ar putea sa fie interesat de ce scriu.
A, iar in domeniul asta "promovare" nu inseamna tocmai marketing, ci doar un plus de vizibilitate. Nu implica foarte tare latura financiara. In Romania nici Cartarescu nu poate trai doar din vinzarea cartilor.

white noise said...

am scris eu pe blogu' ăsta despre lecturile publice, cat de utile ar fi.(ceva cu blondbrunetele intreaba)

intrebarea rămâne: foarte bine că-s traduşi, dar pe mine cum mă convingeţi să-i citesc?

Anonymous said...

pai, vezi! daca nu esti snoaba... :D

vic