Saturday, May 19, 2007

First/Last Line

De vreo câteva zile, de când am găsit întrebarea, dar şi câteva posibile răspunsuri pe blogul celor de la The Guardian, mă tot gândesc care ar fi cel mai bun început de roman. Câteva sugestii am găsit şi pe incipit [blogul alternativ al teroristei].

Uneori cred că aş alege: „Toate familiile fericite se aseamănă între ele. Fiecare familie nefericită, însă, este nefericită în felul ei.” (Anna Karenina)

Din literatura română, favorită pare a fi fraza ( titlu) cu care începe Tache de catifea: „Nu plângeţi, că n-au murit, ci doarme”. Sau poate aş vota Băgăul, Ioanei Bradea. Şi pentru că sînt o doamnă, n-o să trec aici tot citatul [n-are blogu’ bulină].

Când e vorba de final, totul devine dintr-o dată foarte simplu. Cel mai bun sună aşa:

Poo-tee-weet?

[în traducere: Cirip-cip?(ro); sau Cui-cui-cui?(fr.)]
Of course, Vonnegut, Slaughter House 5.

Şi dacă vă întrebaţi de ce n-am ales tot Vonnegut şi pentru cel mai bun început, o să spun că mi-e greu să las la o parte fraza asta:

„Odată ce am scris Sfârşitul acestei poveşti a vieţii mele, găsesc că e prudent să fug repede înapoi în timp, la un moment mai înainte de începutul cărţii, la uşa din faţa casei şi să prezint următoarele scuze musafirilor care încep să sosească.

-V-am făgăduit o autobiografie, dar s-au încurcat treburile la bucătărie.” (Barbă Albastră)

Azi, acesta e cel mai bun început.

6 comments:

Anonymous said...

"Intr-o zi am citit o carte si intreaga mea viata s-a schimbat. Inca de pe cand ma aflam pe la primele pagini am simtit atat de intens forta cartii, incat am avut impresia ca trupul mi se desprindea si se indeparta de masa, de scaunul pe care stateam."

Pamuk, Viata cea noua

cel mai bun inceput de saptamana asta. desi carti mai bune decat asta au incipit-uri mai putin stimulante.

white noise said...

n-am citit Pamuk, dar fraza asta suna tare bine.

Aradu said...

Draga White Noise (era sa scriu White Snake:))
stiu ca te intereseaza: joi si vineri or sa fie Florin Lazarescu, Lucian Teodorovici, Silviu Lupescu si George Onofrei - directorul Suplimentului de Cultura - la TM. Joi la 18.00 la Carturesti-ul de pe Mercy, vineri tot la 18.00 la Joc Secund. Ceva filmulete a lui Laza (Lampa cu caciula)... triscutii...

white noise said...

pai nu m-as fi suparat, trussssst in me:-) poate Coverdale, dar ii trecea repede.

multumesc pt. veste, sigur ca ma intereseaza.sper s-ajung. am o saptamana.... dusa cu pluta.

Aradu said...

Ca sa vin totusi si cu ceva legat de subiectul tau:
"La ceasul unui amurg invapaiat de primavara, la Moscova, in parcul Patriarsie Prudi, isi facura aparitia doi cetateni".
Si uite asa incepe cartea pe care as lua-o pe insula aia pustie:))

white noise said...

da', cred c-ar trebui sa recitesc cartea asta. dar am o editie mai veche, am inteles ca-i cenzurata.